Va fi depasita Japonia de India pana in 2030 pe plan economic?

India, a cincea economie din lume, este probabil sa depaseasca Japonia pentru a deveni a treia economie din lume, cu un PIB de 7,3 trilioane USD pana in 2030, a declarat S&P Global Market Intelligence in cel mai recent numar al PMI. Dupa doi ani de crestere economica rapida in 2021 si 2022, economia indiana a continuat sa prezinte o crestere sustinuta si puternica in cursul anului calendaristic 2023.

Produsul intern brut (PIB) al Indiei este de asteptat sa creasca cu 6,2-6,3% in anul fiscal care se incheie in martie 2024, fiind economia majora cu cea mai rapida crestere in acest an fiscal. A treia economie a Asiei a crescut cu 7,8% in trimestrul aprilie-iunie.

„Perspectivele economice pe termen scurt sunt pentru o expansiune rapida continua in restul anului 2023 si pentru 2024, sustinuta de o crestere puternica a cererii interne”, a spus S&P Global.

Accelerarea fluxurilor de investitii straine directe in India in ultimul deceniu reflecta perspectivele favorabile de crestere pe termen lung pentru economia indiana, ajutata de un profil demografic tanar si de cresterea rapida a veniturilor gospodariilor urbane.

„PIB-ul nominal al Indiei, masurat in USD, este prognozat sa creasca de la 3,5 trilioane USD in 2022 la 7,3 trilioane USD pana in 2030. Acest ritm rapid de expansiune economica ar avea ca rezultat ca marimea PIB-ului indian sa depaseasca PIB-ul japonez pana in 2030, facand India al doilea. cea mai mare economie din regiunea Asia-Pacific”, se spune.

Pana in 2022, dimensiunea PIB-ului indian devenise deja mai mare decat PIB-ul Regatului Unit si, de asemenea, al Frantei. Pana in 2030, se estimeaza ca PIB-ul Indiei va depasi Germania.

In prezent, SUA este cea mai mare economie din lume, cu un PIB de 25,5 trilioane USD. Reprezinta un sfert din PIB-ul mondial. China este a doua cea mai mare economie, cu un PIB de aproximativ 18 trilioane USD, ceea ce reprezinta aproape 17,9% din PIB-ul mondial. Japonia este a treia distanta, cu un PIB de 4,2 trilioane USD, urmata de Germania cu un PIB de 4 trilioane USD.

S&P Global a spus ca perspectivele pe termen lung pentru economia indiana sunt sustinute de o serie de factori cheie de crestere.

„Un factor pozitiv important pentru India este clasa sa de mijloc mare si in crestere rapida, care ajuta la stimularea cheltuielilor consumatorilor. Piata de consum intern din India, in crestere rapida, precum si sectorul sau industrial mare au facut din India o destinatie de investitii din ce in ce mai importanta pentru o gama larga. gama de multinationale din multe sectoare, inclusiv productie, infrastructura si servicii”, a spus acesta.

Se asteapta ca transformarea digitala a Indiei in curs de desfasurare sa accelereze cresterea comertului electronic, schimband peisajul pietei de consum cu amanuntul in urmatorul deceniu. Acest lucru, a spus S&P Global, atrage pe piata indiana multinationale de top la nivel mondial in tehnologie si comert electronic.

„Pana in 2030, 1,1 miliarde de indieni vor avea acces la internet, mai mult decat dublu fata de cei 500 de milioane de utilizatori de internet estimati in 2020”, se arata in comunicat.

„Cresterea rapida a comertului electronic si trecerea la tehnologia smartphone-urilor 4G si 5G vor stimula unicornii de acasa, cum ar fi platforma de comert electronic online Mensa Brands, startup-ul de logistica Delhivery si bacanul online in crestere rapida BigBasket, ale carui vanzari electronice au crescut. in timpul pandemiei.

Cresterea mare a intrarilor de ISD in India, care a fost evidenta in ultimii cinci ani, continua, de asemenea, cu un impuls puternic evident chiar si in anii pandemici 2020-2022.

„Afluxurile puternice de ISD ale Indiei au fost stimulate de intrarile mari de investitii de la companiile multinationale tehnologice globale, cum ar fi Google si Facebook, care sunt atrase de marea piata interna de consum din India, in crestere rapida, precum si de o crestere puternica a fluxurilor de investitii straine directe de la firmele de productie. ”, a spus.

In general, se asteapta ca India sa continue sa fie una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din lume in urmatorul deceniu.

„Acest lucru va face din India una dintre cele mai importante piete de crestere pe termen lung pentru multinationale intr-o gama larga de industrii, inclusiv industrii manufacturiere, cum ar fi auto, electronice si produse chimice, pana la industriile de servicii precum bancar, asigurari, management al activelor, ingrijire medicala si informatii. tehnologie.”