De ce se teme Rusia de Romania

Conform unui obicei care dateaza din perioada misiunii lui de agent n Germania, presedintele Vladimir Putin, care, culmea ironiei, se declara “singurul democrat autentic din lume”, a inflamat opinia publica, aruncand n dreapta si n stanga cu declaratii incendiare naintea unor importante ntrevederi cu colegii lui occidentali.

Dupa ce saptamana trecuta el a laudat n fel si chip performantele noii rachete rusesti de interceptare, capabila, potrivit spuselor sale, sa treaca de orice sistem de aparare, el a amenintat acum ca, daca SUA persista n intentia lor de a amplasa elemente ale scutului american de aparare aeriana n Europa de Est, Rusia si va redirectiona rachetele spre Europa. O afirmatie care, prin impactul ei, depaseste orice cadrul al ratiunii si care, n opinia unanima a analistilor de la Moscova, dar si din lumea ntreaga, nu a fost decat “o simpla replica n razboiul declaratiilor, n plina derulare ntre Kremlin si Casa Alba”. Oricum ar fi, odata aruncate in scena, aceste vorbe au darul de a aduce unele modificari regulilor jocurilor geopolitice.

Un aspect interesant remarcat de politologi: daca anul trecut Putin a folosit pentru “a-si pune la punct” partenerii din G8 si nu numai, tema energetica, acum vorbeste aproape exclusiv despre arsenale strategice si noi tipuri de arme. E adevarat ca si seful adminstratiei americane, George Bush, care va avea o ntrevedere cu Putin n cadrul summitului G8, care debuteaza miercuri n Germania, evoca n luarile lui de cuvant tot teme militare, abordate nsa prin prisma necesitatii asigurarii unui plus de securitate n lume. A fost subiectul tratat de Bush n interviurile acordate mediilor oficiale din tarile pe care el le va vizita n turneul european. Procedand simetric, Putin s-a referit, n dialogul lui cu ziaristii straini, tot la sistemul american de aparare antiracheta. n acest context, locatarul de la Kremlin a atras atentia ca, daca o parte a potentialului nuclear al SUA va ajunge sa reprezinte un pericol pentru Rusia, vom fi nevoiti sa ntreprindem demersuri corespunzatoare de raspuns. Ce fel? Binenteles, va trebui sa gasim alte tinte n Europa”.

Un razboi de durata

“Prietenul meu Vladimir Putin – a venit replica lui Bush – prezinta lucrurile de parca n pericol s-ar afla relatiile din Europa, chiar securitatea pe continent”. Liderul de la Casa Alba este, dimpotriva, convins ca “scutul american este chemat sa apere popoarele libere de loviturile cu racheta ale regimurilor paria, iar Rusia nu este inamicul nostru, ci prietenul nostru”. Prin regimuri paria ntelegandu-se Iran si Coreea de Nord. Interesant este ca, sarind n ajutorul Rusiei, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad anunta ieri ca Teheran nu detine rachete n stare sa doboare tinte din Europa. Pe de alta parte, analistul militar rus Alfred Gaponenko arata ieri ntr-un interviu acordat cotidianului “Vremea novostei” ca pentru a contracara orice asemenea atacuri, SUA se pot folosi de bazele lor din SUA, Afganista, Israel, Kuweit, Irak, Kirghizia. La ce folosesc atunci bazele din Romania si Bulgaria, se intreba Putin zilele acestea? “

Aceste obiective, in special cele din Romania vor deveni puncte de tranzit pentru armata SUA si vor permite stabilirea suprematiei asupra Europei de Est, Orientul Mijlociu si Transcaucazia”, aprecia Gaponenko. “Nu este, de asemenea, exclus, adauga aceeasi sursa, ca bazele miltiare din Romania vor juca un rol n alungarea din Sevastopol a flotei ruse din Marea Neagra”. Mai mult, sublinia el, cum Romania detine importante zacaminte de petrol, descoperite recent de expertii americani, “bazele din Romania vor permite SUA luarea sub control nu doar a campului petrolier de la Ploiesti, dar si pe cele din Transcaucazia si Orientul Mijlociu. Iar toate acestea indica un singur lucru: si anume ca SUA se pregatesc pentru un razboi de durata si foarte serios”.