Cele mai bune destinatii pentru investitii

Daca in urma cu aproximativ trei ani, pana la declansarea crizei creditelor in Statele Unite, investitorii pariau pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est, acum isi intorc privirea tot spre piete in dezvoltare, dar spre cele din Asia si America de Sud.

Primele trei locuri sunt ocupate, in ordine, de China, Brazilia si India, potrivit unui studiu realizat de Bloomberg. Cele mai multe companii americane, de exemplu, au obtinut profituri la care nici nu se asteptau, in trimestrul al treilea din acest an, in urma afacerilor derulate in aceste state.

Cele trei tari, cu cel mai prietenos mediu de afaceri, surclaseaza Statele Unite, care se pozitioneaza abia pe locul al patrulea. Cea mai mare economie a lumii, cea americana, este considerata un loc neindicat pentru afaceri, dupa Uniunea Europeana si Japonia. “In timp ce investitorii experimentati pot face bani pe aceste piete si se protejeaza de posibile pierderi, piata americana este in crestere datorita eforturilor Rezervei Federale, si nu a fundamentelor economice”, afirma Todd Lechtenberger, sef de investitii la Bodard Trust din Oklahoma.  

China ocupa primul loc in topul tarilor care ofera cele mai bune oportunitati de investitii pentru 2011, fiind aleasa de 33% dintre respondentii studiului Bloomberg. 31% dintre investitorii chestionati au desemnat Brazilia, iar 29% considera India cea mai buna destinatie pentru a face bani. Statele Unite sunt apreciate ca mediu de afaceri propice de doar 23% dintre respondenti, urmata de Africa, cu 11%, si Rusia, cu 10%.

Economia Chinei a crescut, in trimestrul al treilea din 2010 cu 9,1%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar inflatia s-a accelerat cel mai mult, in ultimii doi ani.

Brazilia este vazuta ca un spatiu propice pentru afaceri, dupa alegerea Dilmei Rousseff, economist de profesie, la carma tarii, fapt considerat pozitiv de catre cei mai multi investitori. Acestia au incredere ca Rousseff va continua politica mentorului ei, fostul presedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care a ajutat la cresterea ratingului de tara privind investitiile, in 2008, si a determinat cresterea actiunilor la bursa, pentru a sasea oara din 2003.

India s-a pregatit deja pentru un eventual aflux de investitori, cel putin la nivelul infrastructurii. In vara acestui an a inaugurat al treilea mare aeroport din lume, cu o investitie de 2 mld de dolari.

Cei mai mari perdanti, care nu ofera, la acest moment oportunitati de investitii, sunt Uniunea Europeana, catalogata astfel de 37% dintre investitori, urmata de Japonia, cu 30% aprecieri, in timp ce 22% dintre respondenti plaseaza Statele Unite si Marea Britanie pe locurile urmatoare.