De ce sa alegi nasterea naturala

Din ce in ce mai putine femei aleg nasterea pe cale naturala, iar cauzele sunt multiple: frica de durere, frica de epiziotomie, comoditate, frica de o nastere cu complicatii sau lipsa informarii. Medicul care monitorizeaza sarcina ar trebui sa fie cel care decide cum se va naste bebelusul, insa acum, cand exista sansa de a alege, tot mai multe femei aleg calea mai usoara: cezariana.

Insa azi vom vorbi despre motivele pentru care ar trebui sa alegi nasterea naturala si iti vom da mai multe informatii valoroase, de care sa tii cont.

Corpul este pregatit pentru nasterea naturala. Asta e legea naturii: toate fiintele nasc pe cale naturala, si in foarte putine cazuri chiar este nevoie de o cezariana. De aceea trebuie sa te gandesti ca corpul tau a fost “proiectat” in asa maniera incat sa faca fata travaliului si durerilor din timpul nasterii naturale. Medicul ar trebui sa iti recomande cezariana doar in cazul in care o nastere naturala nu este posibila din punct de vedere medical.

Vei fi puternica. Stim ca iti este frica de momentul nasterii, oricarei mamici ii este. Insa studiile au aratat ca o nastere naturala te face mai puternica, in special din punct de vedere psihic. Doar cand te vei gandi ca mai este atat de putin si iti vei tine bebelusul in brate, iti vei da puterea de a trece peste toate durerile si contractiile. Mai mult, in timpul nasterii pe cale naturala, organismul nostru secreta o cantitate sporita de endorfine (care diminueaza durerile).

Nu este chiar atat de dureros. Daca durerile sunt prea mari si nu le poti suporta, personalul care te ajuta la nastere iti va administra calmante, care sa diminueze usor durerea. Insa sunt si alte cai de a trece peste durerile nasterii: exercitii de respiratie, exercitii de incordare si relaxare, exercitiile Kegel sau orice alta metoda pe care o vei invata la cursurile prenatale.

Nu raman semne. Daca vei alege sa nasti natural, nu vei avea cicatrici inestetice ca in cazul cezarienei. Medicul va opta pentru epiziotomie doar daca va fi necesar si nu te vei dilata suficient sau fatul va fi prea mare.

Fara riscuri. Riscurile la care te supui in cazul nasterii naturale sunt aproape de zero, fata de riscurile pe care ti le asumi la cezariana. De cele mai multe ori, nasterea naturala va decurge fara probleme, nu vor exista riscuri de infectie sau de rupere a operatiei.

Recuperarea este mai rapida. Femeile care nasc pe cale naturala se recupereaza mult mai repede decat cele care aleg cezariana. Chiar daca ai interzis la relatii sexuale timp de 6 saptamani (pana se vindeca rana), vei putea sa desfasori toate celelalte activitati in mod normal.

Insa exista si cateva argumente impotriva nasterii naturale, pe care trebuie sa le iei in considerare:

– Epiziotomia este foarte neplacuta, iar femeia se poate simti jenata din acest punct de vedere;

– Medicul poate scoate bebelusul cu ajutorul forcepsului sau a vacuum-ului;

– Daca apar complicatii in timpul travaliului, iar fatul nu primeste suficient oxigen, se pot instala probleme neurologice;

– In cazul in care mama este infectata cu un virus pe care l-ar putea transmite bebelusului prin nastere naturala, se recomanda evitarea acesteia.

Tu cum ai nascut si ce poti spune despre experienta ta?