Dictionarul viselor: au o singura interpretare?

Cu siguranta, de mai multe ori ai auzit ca visele noastre dezvaluie anumite aspecte ale tale sau, cel putin, ale subconstientului tau. Si este amuzant ca, in plus, avem cu totii niste vise recurente si nu ne putem abtine sa nu ne intrebam care este semnificatia lor. Dar exista o singura interpretare a viselor?

De la inceputul umanitatii, visele si semnificatia lor au starnit un interes si o curiozitate imense. In Grecia antica si Roma se credea ca visele sunt mesaje trimise de zei si filosofi precum Socrate sau Aristotel credeau in capacitatea lor revelatoare. Si adevarul este ca intotdeauna si in toate civilizatiile visele au fost ceva curios si fascinant , ajungand chiar sa credem ca prin ele ne-am mutat in vietile noastre trecute.

Sigmund Freud, neurolog austriac tata al psihanalizei, a fost una dintre cele mai influente personalitati din acest domeniu si, de fapt, Interpretarea viselor (1899) este considerata cea mai importanta lucrare a sa, deoarece odata cu ea a inaugurat o noua disciplina pentru a dezlega complexitatile mintii umane. Cu aceasta teorie, el a introdus ideea ca mintile umane stocheaza emotii si amintiri in subconstient si tocmai acestea dau forma viselor. Dar, in conformitate cu aceasta, cum ar trebui sa le interpretam?

Ce inseamna ceea ce visam?

Uneori petrecem toata ziua incercand sa dezvaluim sensul unui vis pe care l-am avut cu o seara inainte si tindem sa credem ca subconstientul nostru incearca sa ne spuna ceva. Ei bine, aceasta explicatie nu este deloc gresita. Potrivit lui Freud, prin vise eliberam partea din noi care este asuprita in timpul zilei : ne exprimam dorintele, fobiile si temerile, grijile si instinctele noastre. Adica, cumva, in timpul noptii ne dezlantuim partea din minte pe care eul nostru de veghe incearca sa o contina.

Cand incercam sa descifram ceea ce subconstientul nostru vrea sa ne spuna, visele recurente capata o relevanta speciala.Multe nopti, in visele noastre, ne intoarcem in locuri pe care le-am vizitat deja in alte vise sau visam la oameni si experiente in mod repetat. In aceste cazuri, pentru a descifra semnificatia a ceea ce visam, este important sa fim atenti la elementele comune . Si este ca, potrivit lui Freud, toate sunt interpretabile, asa ca trebuie sa analizam ce greutate au in viata noastra pentru a sti ce vrea sa ne dezvaluie subconstientul nostru.

Interpretarea viselor

Potrivit neurologului austriac, toate visele simbolizeaza ceva si indeplinesc o functie – eliberarea mintii noastre, exprimarea ingrijorarii, exprimarea unei dorinte – si multe dintre ele sunt generate de mintea noastra pentru a satisface o dorinta sau o nevoie, chiar si cosmaruri. De aceea putem spune ca toate visele, fara exceptie, au un sens specific .

Cu toate acestea, nu ar trebui sa ne incredem in mituri sau legende urbane. Elementele care apar in visele noastre nu inseamna acelasi lucru pentru toti cei care viseaza pentru simplul motiv ca nu au acelasi sens in viata constienta a tuturor indivizilor. Nici ele nu sunt revelatii divine si nici nu exista semnificatii universale. Cert este ca exista asocieri partajate intre elemente si sentimente sau preocupari . De exemplu, visarea caderii, care a fost asociata cu frica pe care o traiau stramosii nostri cand dormeau afara, inseamna, potrivit psihanalizei, o lipsa de incredere sau nesiguranta.

Potrivit acestei teorii, putem spune ca exista un dictionar universal al viselor? Daca da, mai mult decat un ghid care defineste sensul specific si concret al experientelor subconstientului, un dictionar de vise este un fel de ghid cu care putem face interpretari generale.. Desigur, atunci cand interpretam orice vis, trebuie sa avem in vedere ca fiecare element sau reprezentare are o interpretare specifica, iar semnificatia acestora poate varia in functie de individ si de circumstantele in care se afla.

Cele mai frecvente interpretari de vis

Vis la o nunta. Ai visat vreodata sa te casatoresti? Conform psihanalizei, aceste vise sunt in general legate de unele schimbari importante pe care le experimentati in viata voastra.

Visand la familia noastra si la cei dragi. Cu aceste vise, subconstientul nostru poate exprima dorinta sau nevoia de a mentine o legatura mai puternica cu ele. In functie de context si de experienta pe care o traim in vis, ei pot avea, de asemenea, multe de spus despre personalitatea noastra. Pe de alta parte, visarea propriilor copii sau a copiilor dvs. poate fi interpretata ca o dorinta de a incepe noi proiecte sau aspiratii.

Visand locuri necunoscute.Te-ai regasit intr-un loc total necunoscut in visele tale? Exista multe teorii care interpreteaza acest lucru ca amintiri ale vietii noastre trecute . Uneori sunt locuri fantastice sau ireale, dar alteori ne gasim plimbandu-ne prin orase cunoscute pe care, totusi, nu le-am vizitat niciodata, sau chiar locuri care ne sunt cu adevarat familiare in care nu am fost niciodata. : o casa, o plaja, padure, parc etc.

Visand dintii care cad. Suntem siguri ca ai visat vreodata sa-ti cada dintii. Este unul dintre cele mai recurente vise si este asociat cu frica sau ingrijorarea de a ne face de ras in vreun aspect al vietii noastre reale.

Visand scari. Exista mai multe interpretari asociate acestui element. Unul dintre ele sugereaza ca poate fi legat de ambitia succesului, altul, in special legat de scarile foarte lungi sau chiar infinite, este asociat cu sentimentul de coplesire generat de dificultatile cu care ne confruntam in viata noastra reala.

Visand apa. Cand in visul nostru apa este calma, aceasta este asociata cu linistea si indica adesea ca va aflati intr-o etapa de fericire si prosperitate. Daca, dimpotriva, apa este tulbure sau agitata, acest element augura dificultati sau ingrijorari, adica indica faptul ca avem o teama de vis de un anumit pericol cu ​​care ne putem confrunta.