Dilemele Chinei in fata razboiului pe care Xi Jinping nu l-a dorit

Razboiul din Ucraina reprezinta o dilema diplomatica pentru China, dar ofera si o oportunitate, deoarece administratia Joe Biden este probabil sa continue sa-si distraga atentia cu Rusia inaintea alegerilor la mijlocul mandatului din SUA din noiembrie.

Pozitia Chinei este supusa unei examinari deosebit de intense dupa promisiunea lui Xi Jinping din 4 februarie, cu Vladimir Putin alaturi de el, ca nu vor exista „zone „interzise” de cooperare” in relatia lor bilaterala. Xi i-a cerut vineri lui Putin sa se aseze pentru a „negocia” cu guvernul ucrainean si a subliniat ca China respecta „suveranitatea si integritatea teritoriala a statelor”.

China isi evacueaza, de asemenea, cetatenii din Ucraina in fata bombardamentelor rusesti, iar ambasada le-a cerut cetatenilor sa-si afiseze steagul ca masura de protectie.

Chiar inainte de inceperea invaziei trupelor ruse, in timp ce criza din Ucraina facea titluri in intreaga lume, analistii chinezi dezbateau politica aleasa de tara lor. In timp ce cei de la linia dura sustin o politica externa pro-rusa, altii cred ca Beijingul ar trebui sa profite de aceasta criza pentru a-si proteja legaturile cu Washingtonul.

„In cele din urma, ceea ce isi doreste China este sa aiba o relatie buna cu Statele Unite”, spune Wang Huiyao, presedintele Centrului pentru China si Globalizare, un think-tank cu sediul la Beijing, care consiliaza si guvernul.

„Este adevarat ca Beijingul si Moscova au convenit sa coopereze mai strans, deoarece ambele tari impartasesc preocupari similare cu privire la interferenta externa in afacerile lor de securitate”, spune Wang, adaugand ca China vede unele paralele intre extinderea NATO in acest domeniu si propriile sale preocupari legate de aceasta. spre Marea Chinei de Sud. Cu toate acestea, Washingtonul si aliatii sai nu sustin pretentia Beijingului asupra unei mari parti a Marii Chinei de Sud.

Dr. Yu Jie, cercetator senior in China la grupul de gandire Chatham House din Londra, spune ca criza evidentiaza un „punct de criza” in relatia Beijingului cu Moscova, dupa ce Xi a investit masiv in China. „China se asteapta ca Rusia sa ofere sprijin diplomatic deplin diferitelor initiative globale ale Beijingului in cadrul multitudinii de platforme conduse de ONU, dar miscarile recente ale Moscovei au facut dorintele Chinei mai problematice”.

Yu subliniaza, de asemenea, ca unii strategi din Beijing privesc acum favorabil aceasta situatie, deoarece administratia Biden este distrasa si, ca urmare, este probabil sa aiba mai putina energie si resurse pentru a contracara influenta tot mai mare a Chinei in Indo-Pacific. premergatoare alegerilor intermediare din SUA, programate pentru noiembrie anul acesta.

Beijingul nu sprijina agresiunea

Pana acum, pozitia Chinei cu privire la actiunea Rusiei in Ucraina a fost clara: Beijingul nu sprijina agresiunea Moscovei. Seful diplomatiei chineze, Wang Yi, a incercat sa clarifice aceasta pozitie in urma cu cateva zile. „Suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a oricarei tari trebuie respectate si protejate”, a declarat Wang la Conferinta de Securitate de la Munchen. „Ucraina nu face exceptie”.

La suprafata, raspunsul Beijingului se potriveste cu doctrinele diplomatice pe care le-a aparat de mult timp la nivel international. Intr-un discurs major care marcheaza cea de-a 60-a aniversare de la implementarea celor Cinci Principii ale Coexistentei Pasnice pe 28 iunie 2014, Xi a reiterat „neagresiunea reciproca, neamestecul unul in treburile interne ale celuilalt”.

Cu toate acestea, analistii noteaza insistenta lui Wang de a respecta „preocuparile legitime de securitate ale tuturor tarilor”, asa cum i-a spus el lui Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, marti mai devreme. Ei spun ca este un indiciu clar al simpatiei Beijingului pentru viziunea Moscovei asupra influentei NATO in est.

Criticii subliniaza, de asemenea, pozitia adoptata de China in 2014, cand Moscova a anexat Crimeea. Cu cateva luni inainte de discursul lui Xi din iunie a acelui an, China s-a abtinut la votul Adunarii Generale a ONU privind o rezolutie care descuraja actiunea Rusiei.

China nu este atat de clara

Din perspectiva Chinei, criza din Ucraina nu este atat de clara. In timp ce Xi si Putin mentin o relatie aproape frateasca, Beijingul se bucura si de legaturi amicale cu Kievul, iar Ucraina ofera o oportunitate de afaceri pentru ambitioasa initiativa economica globala a lui Xi. Comertul Ucrainei cu China in 2020 a fost de 15,42 miliarde de dolari (aproximativ 13,6 miliarde de euro). China este principalul partener comercial al Ucrainei.

Luni seara tarziu, ambasada chineza la Kiev le-a spus cetatenilor si intreprinderilor sai sa se abtina de la a calatori in „zonele in care situatia ramane instabila”. Ambasada a sfatuit, de asemenea, cetatenii chinezi care locuiesc in Ucraina sa se aprovizioneze cu articole esentiale, cum ar fi alimente si apa potabila. Ambasada a citat „schimbari semnificative” in situatia din estul Ucrainei drept motiv pentru acest avertisment urgent.

Marti dimineata, ambasada Ucrainei la Beijing a postat o declaratie in limba chineza pe site-ul de socializare puternic controlat al tarii, Weibo, condamnand comportamentul Rusiei si acuzand Moscova de „incalcare grava a principiilor de baza ale dreptului international”.

Intrarea a devenit in curand principalul „subiect fierbinte” pe Weibo, urmat de subiectul „Ucraina”. Pana marti, casa de discuri Ucraina publica o declaratie despre Weibo , care a primit peste 300 de milioane de vizualizari. A fost urmata si de peste 20.000 de comentarii.

Ryan Hass, un fost consilier al lui Barack Obama si al inaltilor oficiali de la Casa Alba, a vazut o oportunitate pentru Washington de a „ajusta optiunile Beijingului” prin aceasta criza. „Aceasta nu inseamna concesii sau o abordare mai moderata a RPC”, a scris el pe Twitter. „Mai degraba, cere ca Beijingul sa ia in considerare faptul ca calea ramane deschisa catre relatii mai putin ostile cu Occidentul si riscurile semnificative care rezulta din legarea cu imprudenta Rusiei”.

„Scopul nu ar fi sa incercam sa fortam Beijingul sa rupa de Moscova. Asta nu se intampla. Ar fi vorba de a ajuta Beijingul sa ajunga la propria judecata ca interesele sale ii cer sa inceapa o reorientare treptata si constanta in fata invaziei ruse a Ucrainei”.