Exporturile prezinta semne de imbunatatire, in crestere cu 22,47%

Dand semne de imbunatatire, exporturile tarii au crescut cu 22,47% fata de anul anterior, pana la 6,75 miliarde in prima saptamana a lunii noiembrie, determinata de o crestere sanatoasa in sectoarele farmaceutic, pietre pretioase si bijuterii.

Dand semne de imbunatatire, exporturile tarii au crescut cu 22,47% fata de anul anterior la 6,75 miliarde USD in prima saptamana a lunii noiembrie, determinate in principal de o crestere sanatoasa in sectoarele farmaceutic, pietre pretioase si bijuterii si inginerie, a declarat marti un oficial.

Exporturile in prima saptamana a lunii noiembrie a anului trecut au fost de 5,51 miliarde USD.

Importurile din noiembrie (1-7) din acest an au crescut si ele cu 13,64% fata de anul anterior la 9,30 miliarde USD fata de 8,19 miliarde USD, a spus oficialul.

Importurile, cu exceptia petrolului, au crescut cu 23,37% in cursul saptamanii, a adaugat oficialul. Deficitul comercial in cursul saptamanii sa ridicat la 2,55 miliarde USD.

Exporturile de produse farmaceutice si pietre pretioase si bijuterii au crescut cu 32%, pana la 139,12 milioane USD si, respectiv, 88,8% pana la 3.360,71 milioane USD.

In mod similar, livrarile de bunuri ingineresti au crescut cu 16,7 la suta, pana la 215,13 milioane USD in cursul saptamanii.

Sectoarele care au inregistrat o crestere negativa includ petrolul, produsele marine si articolele din piele.

In aceasta perioada, exporturile catre SUA, Hong Kong si Singapore au crescut cu 53,91 la suta, 176,2 la suta si, respectiv, 90,76 la suta.

Exportul tarii a inregistrat, de asemenea, o crestere pozitiva in septembrie, dar a scazut cu 5,4%, pana la 24,82 miliarde USD in octombrie.

Dar mentinerea fluxului comercial necesita cooperare si incredere – de exemplu, ca piata va furniza elemente esentiale, ca tarile nu vor impune restrictii la export si ca importurile nu prezinta riscuri pentru sanatate. Aceasta este o provocare speciala intr-un moment de tensiuni comerciale, in care sistemul comercial international era deja supus unui numar crescut de noi restrictii si denaturari, de la cresteri tarifare in randul comerciantilor importanti, pana la sprijinul guvernamental semnificativ in sectoarele cheie.

Eforturile de dialog pentru gestionarea si prevenirea tensiunilor prin negocieri in curs sunt acum complicate de restrictiile de mobilitate. Dar, in contextul tensiunii economice severe de la COVID-19, este mai important ca niciodata sa se evite escaladarea tensiunilor comerciale actuale.