Mincinosul domn Geoana trage cu dintii si cu ghearele de guvernare

Stire Newsin: “Mircea Geoana a declarat miercuri la Realitatea FM ca PDL i-a santajat pe social-democrati, punandu-le in vedere ca daca nu accepta asumarea raspunderii sa plece acasa, presedintele PSD spunand ca formatiunea sa a avut de ales intre legi imperfecte si “haos politic”.

Incredibil tupeul presedintelui PSD. Si incredibil sa il vezi mintind sfruntat nu neaparat in fata oamenilor de pe strada, care nu stiu ce se intimpla prin birourile puterii, ci in fata propriului partid. Este curat tupeu ca Geoana sa spuna ca a fost santajat de PDL si amenintat ca va fi dat afara de la guvernare daca nu accepta asumarea celor 3 legi, si de dragul stabilitatii politice, PSD a acceptat santajul si “intimidarea”. Pai colegii de BPN si de Parlament ai domnului Geoana stiu foarte bine ca acesta nici nu a fost santajat si nici intimidat si mai ales nu avea nici cel mai mic gind sa renunte la guvernare sau sa respinga legile, pe care de altfel le critica cu spume la gura de dimineata pina seara. Luni, inaintea sedintei din Parlament, la care o parte mai naiva si mai lipsita de functii a PSD, astepta sa primeasca un ordin de la Geoana sa boicoteze asumarea legilor lui Boc, Geoana a sustinut un lung si lalait discurs in sedinta Biroului de Conducere al partidului, cu argumente pro-Boc, pro-asumare, pro-raminere la guvernare. Si argumentele nu erau deloc legate de sacrificarea partidului pe altarul stabilitatii politice, ci de chestiuni mult mai pragmatice, ca exemplu banutii de la buget, functiile din teritoriu, organizarea alegerilor si interesele punctuale si grele ale baronilor de a ramine in fruntea bucatelor cu orice pret.

Iliescu a plecat de la BPN suparat, inainte ca sedinta sa se termine, spunind, peste umar, “sa faca ce vor, nu ma mai intereseaza”. El sustinuse, si public de altfel, absurditatea asumarii raspunderii pe 3 legi a caror forma adoptata de guvern era o enigma, din cauza ca textele se aflasera strict pe masa lui Boc, si selectiv, a ministrilor co-semnatari.

Ca sa ii impace pe social-democratii mai mici in rang si proportional mai nemultumiti de anchilozarea in pozitia de capra in Coalitie, Geoana a explicat, in sedintele urmatoare cu grupurile parlamentare ca PDL a facut totusi niste concesii in fata “conditionarilor dure” ale PSD. Cu o noapte inainte, presedintele partidului avusese negocieri cu Boc, dar nicidecum sa transeze vreo iesire de la guvernare, ci, asa cum am scris si in postul anterior, sa rezolve tot probleme punctuale din legile asumate. Articolele din legea educatiei referitoare la rectori, care ar fi urmat sa fie incompatibili cu demnitatile publice si sa fie limitati la 2 mandate in functie.

Geoana nu vrea sa iasa de la guvernare. Ministrii PSD nu vor sa iasa de la guvernare. Baronii PSD nu vor sa iasa de la guvernare. Argumentele lor (cele verbalizate, ca mai exista si cele neverbalizate, sub forma de ginduri in culoarea bancnotelor euro) sint doua: 1. “Daca iesim, ii facem jocul lui Basescu, care asta vrea, sa ne dea afara”; 2. “Trebuie sa raminem in Guvern, sa organizam alegerile, sa nu-l lasam pe Basescu sa le organizeze singur”.

Restul e minciuna.