Insomnie – Simptome și cauze

Este cea mai frecventa tulburare de somn din populatia generala. Consta intr-o reducere a capacitatii de a dormi si se poate manifesta in diferite moduri care duc la diferite tipuri de insomnie:

Insomnie la debut: probleme la inceputul somnului in mai putin de 30 de minute.
Insomnie de intretinere: Probleme de mentinere a somnului, care provoaca treziri in timpul noptii cu o durata mai mare de 30 de minute sau se trezesc definitiv devreme, realizand un timp total de somn total.

Lipsa de somn poate afecta negativ viata persoanei care o sufera, provocand deteriorarea sociala, profesionala sau a altor zone importante.

Numarul de ore de somn necesar variaza de la persoana la persoana. Desi media zilnica este de 7 ore si jumatate, exista un interval care variaza de la 4 („mici dormitoare”) la 10 ore („traverse mari”), avand in vedere aceste valori in normalitate.

In functie de perioada de evolutie, insomnia poate fi: temporara (doar cateva zile sau saptamani) sau cronica (luni sau ani).

Orele totale de somn necesare variaza foarte mult de la o persoana la alta, desi media generala variaza de la sapte pana la opt ore si jumatate, putem gasi persoane care au nevoie de 4 ore de somn pentru a se indeplini in mod corespunzator pentru persoanele care au nevoie de 10 ore („traverse mari”), ambele valori fiind in limite normale.

Exista o vulnerabilitate mai mare in anumite caracteristici ale personalitatii atunci cand intri in acest cerc de griji si anxietate atunci cand incearca sa adormi, iar acestea sunt persoane cu o tendinta mai mare de a se ingrijora, cu o tendinta pesimista, perfectioniste si exigente, cu necesitatea de a mentine totul. sub control, dificultati in exteriorizarea problemelor lor etc.)

Cauzele insomniei

Cauze medicale:

Boli metabolice si hormonale, neurologice, reumatologice, digestive, cardiovasculare si toate cele care pot intrerupe somnul din cauza durerii – fibromialgie, dureri de cap, etc. – sau urologice din cauza nevoii urgente de urinare – infectii, prostata, rinichi. De asemenea, trebuie sa luati in considerare sarcina si menopauza.

Boli psihiatrice (anxietate, depresie, schizofrenie etc.), precum si alte boli de somn care contribuie la somn mai putin sau mai rau (sindromul picioarelor nelinistite, sindromul de apnee in somn, parasomnii etc.).

Cauze externe:

De obicei, acestia implica factori de mediu care influenteaza negativ somnul: (obiceiuri proaste de somn, utilizare si abuz de substante si medicamente, munca pe ture sau deplasari frecvente transoceanice etc.)

Insomnie primara: sunt acele cazuri in care nu poate fi identificata o cauza clara a tulburarii. Acest tip de insomnie poate fi, de asemenea, impartit in diferite tipuri, in functie de manifestarea si originea problemei.

Insomnie idiopatica: isi are originea in copilarie si pare legata de o invatare incorecta a obiceiului de dormit.

Perceptia insuficienta a somnului: Studiile de laborator nu coroboreaza problemele de somn pe care pacientul le percepe subiectiv, simtindu-se obosit si somnolent in timpul zilei.

Insomnie psihofiziologica: caracterizata printr-un nivel ridicat de activare psihofiziologica asociata cu debutul somnului. Persoana care sufera de aceasta exprima de obicei o mare ingrijorare cu privire la problema somnului, depunand mari eforturi pentru a incerca sa doarma in fiecare noapte, desi doarme fara dificultati atunci cand nu depune acest efort, de obicei se imbunatateste atunci cand doarme in medii diferite decat de obicei si, desi, de obicei, are originea in coincidere cu O perioada de stres ramane problema mult timp, chiar daca stresul dispare sau se obisnuiesc cu ea.

Indiferent de cauza care provoaca insomnie, aceasta poate fi:

Cronica: Daca continua peste sase luni, poate dura ani intregi.
Tranzitorie : daca apare intr-o perioada scurta de mai putin de o luna.

Daca insomnia este secundara unei cauze identificabile, este necesar sa intervina in principal in aceasta cauza pentru a rezolva problema somnului. Uneori, chiar daca este tratata cauza initiala a problemei, aceasta este mentinuta deoarece pacientul este cufundat intr-un cerc vicios din care ii este dificil sa iasa singur. Este cercul in care anxietatea de a incerca sa doarma reduce posibilitatea de a adormi, creste aprecierea si frica de pat. Se pare ca unele caracteristici ale personalitatii ii fac pe oameni mai vulnerabili sa intre in acest cerc (persoanele cu tendinta ingrijorare, care tind sa aiba mai multa anxietate si dificultati pentru a vedea partea pozitiva a lucrurilor, perfectioniste si exigente, care trebuie sa aiba totul sub control si care nu vorbesc de obicei despre problemele lor care internalizeaza emotiile negative).

Ce putem face pentru a trata insomnia?

Din ceea ce am vazut anterior, pentru a rupe acel cerc, este important sa schimbam factorii care contribuie la perpetuarea insomniei. Adica; schimbati obiceiurile necorespunzatoare, care au aparut initial ca o incercare de a-si atenua efectele negative, schimba gandurile gresite care cresc ingrijorarea si reduce activarea emotionala ridicata asociata cu aceste variabile.

Pentru aceasta, este important sa se joace un rol activ in schimbarea acestor aspecte. Acesta va avea sprijinul si indrumarea noastra, dar este subiectul care trebuie sa indeplineasca indrumarile pe care le vom da pentru a face fata insomniei. Aceste ghiduri au fost elaborate in clinici din intreaga lume si s-au dovedit a fi eficiente la alti pacienti care sufera de probleme de insomnie. Desi nu este o cura miracola, acest tratament va va ajuta sa dezvolti abilitatile de autogestionare a insomniei si sa redobanditi controlul asupra somnului, astfel incat sa puteti gestiona dificultatile de somn ocazionale pe care le puteti intampina chiar si dupa finalizarea acestui program. Programul necesita timp, rabdare si efort. Pentru a-ti atinge obiectivul de a adormi devreme si de a reduce timpul petrecut treaz in miez de noapte, este important sa indepliniti toate cerintele. Nu puteti alege doar cele care vi se par cel mai putin dificile.

Beneficiile vor deveni mai evidente in timp si practicarea continua. Coerenta cu care urmati instructiunile este cel mai important factor in determinarea rezultatelor, care poate incepe sa apara dupa cateva saptamani de tratament.

Aceasta interventie costa trei componente; schimbarea comportamentului, schimbarea gandirii si reducerea activarii.

-Vom regla ora de culcare si de trezire si vom consolida somnul intr-o perioada mai scurta in pat. . Acest lucru va genera o situatie de „deficit de somn”, iar atunci cand este desfasurat continuu, forteaza centrii creierului responsabili de somn sa se reprograma, consolidand somnul sub forma de odihna mai profunda si continua.
-Insomniacii dorm adesea tarziu dimineata, fac somn in timpul zilei sau pur si simplu petrec mai mult timp in pat pentru a compensa deficientele de somn. Vom realiza acest lucru;
-Limitand timpul pe care il petrecem in pat la numarul de ore in care dormim de fapt.
-Pastrand timpul regulat pentru a te ridica.
-Eliminarea golurilor in timpul zilei.
-Vom reduce activitatile care interfereaza cu somnul. Obiectivul principal este asocierea mediului de pat, de culcare si dormitor cu senzatia de relaxare, somnolenta si somn, in loc de frustrare, activitate si insomnie, pentru acest lucru;
-Culcati-va doar cand sunteti somnoros.
-Daca nu puteti adormi dupa 10-15 minute de a incerca sa va relaxati, coborati-va din pat, continuati sa va relaxati asa cum ati invatat si intoarceti-va la culcare doar atunci cand sunteti somnoros. Repetati aceasta operatie de cate ori este necesar pe parcursul noptii. Daca nu va simtiti somnoros dupa relaxare, faceti o activitate monotona si plictisitoare in afara dormitorului care nu necesita concentrare sau este interesant pentru dvs.
-Folositi patul si dormitorul doar pentru dormit. Nu priviti televizorul, nu ascultati radioul, nu mancati sau cititi in pat.
-Ne vom influenta stilul de viata: dieta, sport, ore obisnuite, Limita consumul de tutun si bauturi alcoolice.
-Vom aprecia atitudinile si credintele despre somn si insomnie. Modul in care oamenii se gandesc la o problema specifica il poate ameliora si agrava. Ceea ce crezi afecteaza si ceea ce simti si ceea ce faci. De exemplu, cand va faceti griji in timpul zilei cu privire la cat de slab ati dormit in noaptea precedenta, acest lucru va poate face mai atenti in noaptea urmatoare. Preocuparea excesiva cu privire la consecintele somnului slab va poate alimenta si problema. Grijile excesive si stresul emotional nu sunt tocmai inductori ai somnului. Prin urmare, aceasta componenta a tratamentului este menita sa va ajute sa abordati aceste probleme. Pentru a obtine un autocontrol mai mare asupra somnului.
-Vom incerca sa va determinam sa va controlati voluntar activarea fiziologica, invatand sa va relaxati corpul si mintea ori de cate ori aveti nevoie, dar mai ales atunci cand mergeti la somn, deoarece s-a dovedit suficient ca activarea emotionala impiedica si impiedica somnul , pe langa faptul ca va compromite bunastarea si calitatea vietii.