Leul sufera din cauza deteriorarii economiei din zona euro

Prabusirea monedei nationale din ultimele zile reprezinta un efect al deteriorarii situatiei economice din zona euro. “In contextul estimarilor furnizate in data de 6 iunie de catre Banca Centrala Europeana (BCE) privind scaderea economica mai pronuntata a zonei euro in acest an (-0,6%, in revizuire de la -0,5%), Romania va fi, cel mai probabil, afectata in continuare de evolutiile externe nefavorabile. Vanzarile masive de lei din ultimele zile au reprezentat efectul inchiderii unor pozitii pe piata titlurilor de stat de catre investitorii straini, pe fondul cresterii aversiunii pentru risc in zonele emergente, iar pe viitor nu este exclus sa asistam chiar la o anumita crestere a costului de finantare a statului roman”, a aratat Catalin Busa, director general al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

Cu ocazia sedintei de politica monetara a Bancii Centrale Europene de ieri, oficialii au decis pastrarea nivelului ratei de dobanda la minimul istoric de 0,5%, guvernatorul Mario Draghi declarand ca, la momentul curent, situatia din piata nu necesita o noua interventie din partea autoritatii monetare. Pe fondul lipsei unei decizii de relaxare monetara suplimentara, moneda europeana s-a apreciat pe majoritatea fronturilor valutare, marcand un avans considerabil si in fata dolarului american pe parcursul intregii zile.

Prognoza de crestere economica oferita de BCE a fost revizuita in scadere pentru zona euro, ilustrand o contractie economica de 0,6% pentru acest an, de la scaderea de 0,5% estimata in martie, in timp ce, pentru anul 2014, BCE se asteapta la o rata de crestere economica de 1,1%, cu 0,1% mai mult fata de estimarile anterioare. Totodata, riscurile inflationiste pentru zona euro sunt apreciate in scadere, BCE revizuind prognoza pentru inflatie de la 1,6% la 1,4% pentru anul in curs, sub tinta de politica monetara de 2%.”Cuantificarea efectelor diminuarii ratei de dobanda din sedinta BCE din luna mai va dura o perioada; pe de alta parte, conditiile in continua deterioare din piata muncii, rata de crestere economica sub asteptari si primele de risc in crestere cerute de investitori reprezinta probleme esentiale pentru dezvoltarea economica in cadrul zonei euro. Mesajul transmis de Banca Centrala Europeana indeamna investitorii sa astepte o revenire graduala a economiei din anul 2014, oferind sustinere suficienta privind o eventuala interventie in scopul de a corecta posibilele dezechilibre viitoare“, a precizat Catalin Busa.

Aprecierea euro de ieri- pe majoritatea fronturilor valutare- a sustinut o data in plus moneda unica in raport cu leul. “O anumita miscare de corectie a leului in perioada urmatoare va fi posibila, in contextul in care evolutia unor indicatori macroeconomici importanti pentru pietele financiare va favoriza, la randul sau, acest lucru”, a aratat Catalin Busa.