Multi oameni se tem de un implant dentar. Afla de ce nu ar trebui sa iti fie teama

Un implant dentar include mai multe etape. In primul rand este necesara o consultative in urma careia se va stabili planul de tratament. In al doilea rand, se vor efectua unele analize de sange recomandate de medic si chiar un CT in anumite cazuri. Apoi, urmeaza interventia propriu zisa, inserarea implantului, plasarea capatului de vindecare si a bontului protetic, iar la final se va monta coroana dentara. Multi pacienti se tem de inserarea implantului, insa aceasta etapa nu este deloc dureroasa pentru ca se va realiza o anestezie locala.

In general, implantul dentar nu este dureros

In cele mai multe cazuri, un implant dentar nu provoaca dureri. Acest aspect depinde foarte mult de sanatatea pacientului, precum si de profesionalismul medicului stomatolog. Interventia are loc sub anestezie locala, ceea ce inseamna ca pacientul nu simte nici o durere sau disconfort in timpul operatiei. In zilele urmatoare interventiei, pacientul va avea o usoara umflatura in zona respectiva. Insa, daca sunt urmate intocmai recomandarile medicului, nu vor aparea dureri iar umflatura va disparea destul de rapid.

Este esential sa se urmeze un tratament cu antiinflamatoare, iar pe obraz, in zona in care este umflatura, sa fie pusa o punga cu gheata. Totodata, periuta de dinti nu trebuie folosita pentru cateva zile, iar pacientul va trebui sa isi clateasca gura doar cu anumite ceaiuri sau lichide recomandate de medic. Din punct de vedere al alimentatiei, trebuie consummate doar alimente moi, la temperatura camerei si in nici un caz fierbinti sau foarte reci.

Nu se va mesteca nimic pe partea cu implantul, iar lactatele si mancarea condimentata sunt strict interzise. Medicul va discuta in detaliu cu pacientul toate aceste detalii. Astfel, dupa ce zona unde a fost realizat implantul se va vindeca, pacientul se va bucura de un zambet natural si frumos, iar increderea in sine va creste semnificativ. Respectand acesti pasi, fara indoiala nu vor aparea nici un fel de probleme.

Complicatii care pot aparea atunci cand se realizeaza un implant dentar

Ca orice interventie chirurgicala, si implantul dentar reprezinta unele riscuri. Pacientul trebuie sa cunoasca aceste riscuri pentru a putea sa le evite cu succes. Chiar si asa, problemele care pot aparea sunt destul de rare si pot fi tratate simplu si rapid. Aceste riscuri pot include o infectie la locul implantului, o leziune a structurilor din jur, deteriorarea nervilor sau probleme ale sinusului atunci cand implantul plasat in maxilarul superior iese in interiorul unei dintre cavitatile sinusale. Semnele care pot arata o posibila complicatie sunt: durere puternica sau disconfort sever, retragerea gingiilor, dificultati la mestecarea alimentelor si inflamarea gingiilor.

Orice pacient care se confrunta cu unul sau mai multe dintre aceste simptome ar trebui sa mearga la control la medicul care a realizat implantul. Pentru a reduce probabilitatea unor probleme serioase pe termen lung, pacientul va trebui sa practice o igiena orala foarte stricta. Aceasta igiena orala include un periaj dimineata si seara, utilizarea atei dentare si a apei de gura, precum si un consult medical anual, evitarea fumatului si cresterea aportului de calciu.

In situatia in care pacientul sufera de bruxism, atunci va fi nevoie sa spuna acest lucru medicului specialist astfel incat acesta sa ii pregateasca o gutiera. Gutiera este o folie transparenta, rigida, care se muleaza excelent pe dinti si care se aplica in timpul somnului. Cei care scrasnesc din dinti au neaparat nevoie de una dupa ce au facut un implant dentar. Toate aceste detalii sunt important de stiut pentru ca interventia sa decurga perfect iar recuperarea sa fie una usoara si rapida. De aceea, daca te regasesti in situatia de a face un implant dentar, este esential sa iei in considerare toate aceste aspecte.