Există o istorie în spatele grădinilor zoologice

Grădinile zoologice moderne sunt aproape de nerecunoscut în comparație cu grădinile zoologice din trecut, iar istoria lor poate fi de fapt datată din Egiptul Antic – în urmă cu aproximativ 3000 de ani. Pe atunci, animalele erau folosite pentru a arăta bogăția și puterea unui conducător, faraonii cerând ca acestea să fie capturate în numele lor. Abia în epoca explorării din secolul al XV-lea, exemplarele exotice, în special din regiunile tropicale, au fost colectate de exploratori atunci când călătoreau în jurul lumii. Acest lucru a dus la înființarea unor grădini zoologice în capitalele din vest, prin a căror mărime și măreție să se demonstreze încă o dată statutul și puterea.

Aceste grădini zoologice erau de fapt un fel de expoziții care, conform standardelor actuale, nu ar putea să funcționeze în aceiași parametri. Cei care le-au înființat priveau lumea naturală ca pe ceva inepuizabil. Londra a fost un prim exemplu de oraș care a prezentat o gamă eclectică de animale, spre uimirea vizitatorilor săi. Un urs polar, un elefant, maimuțe, lei și babuini deveniseră deja ceva comun pentru ochiul public și nu într-o grădină zoologică, ci în Turnul Londrei. Această tradiție a continuat timp de aproximativ 600 de ani, leii fiind unii dintre cele mai reprezentative animale ale Turnului.

Aproape de sfârșitul secolului al XIX-lea, pe măsură ce grădinile zoologice au început să aibă această misiune de protecție a mediului, un nou tip de incintă a fost implementată. Aceasta se distingea prin faptul că nu avea bare sau cel puțin nu erau vizibile. Antreprenorul german și proprietarul grădinii zoologice din Hamburg, Carl Hagenbeck, a determinat trecerea la incinte „naturaliste” odată cu crearea panoramei. În expozițiile de tip panoramă, animalele din același ecosistem erau afișate împreună, în ceea ce părea a fi o incintă unificată, completată de flora adecvată, fundaluri pictate și roci false care modelau un peisaj foarte similar cu realitatea.

Grădina zoologică poate fi văzută ca un adăpost pentru animale dacă ne gândim la braconajul intensiv din zilele noastre și la schimbările climatice care afectează habitatele naturale. Dar chiar și atunci când o vedem ca pe un lucru pozitiv, uneori ne imaginăm un spațiu în care animalele își fac propriile reguli și acționează doar așa cum le place. Acest lucru este posibil de fapt numai în filme și jocuri. Pandamania este un slot cu tematică zoologică, unul dintre puținele sloturi online cu o astfel de temă, care îți permite să observi diferite animale sălbatice. Dar, în niciun caz, nu înfățișează o grădină zoologică obișnuită, așa cum o știm cu toții. Animalele sunt cele care preiau conducerea și fac legea, în timp ce îngrijitorul este captiv. Este distractiv și poți admira de toate, de la peisaje frumoase prezentate în fundal, până la panda sălbatici și amuzanți, pedalând pe cărucioare cu un design aparte. I bought a zoo este un film interesant din 2011, care spune povestea unui văduv care își ia copiii și se mută la țară pentru a avea grijă de animale exotice. Bărbatul și-a cheltuit toate economiile pentru a cumpăra o grădină zoologică abandonată, care găzduiește aproximativ 200 de animale pe cale de dispariție.

Grădina zoologică modernă a evoluat pentru a aborda multe probleme, variind de la bunăstarea animalelor până la dispariția anumitor specii sălbatice de pe suprafața globului. Prin grădini zoologice de conservare, cercetare, educație și divertisment, animalele pot beneficia pe deplin. Deși grădinile zoologice de-a lungul istoriei au fost considerate în mod tradițional a fi dăunătoare, cele din prezent sunt văzute ca fiind esențiale pentru existența continuă a tuturor animalelor. Oamenii de știință au evaluat că pământul se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză de dispariție de la dinozauri, de acum 65 de milioane de ani. Se estimează că de la 30 la 50 la sută din toate speciile ar putea dispărea până la mijlocul acestui secol din cauza amenințărilor, inclusiv pierderea habitatului, defrișarea terenurilor pentru agricultură, comerțul ilegal la nivel mondial cu animale sălbatice și animalele ucise pentru carne. Grădinile zoologice și acvariile din întreaga lume sunt unite în angajamentul lor față de conservare, educație, știință și implicarea publicului vizitator în salvarea vieții sălbatice.

La fel ca istoria oricărei instituții, istoria unui parc zoologic este complexă. Nu numai că fiecare grădină zoologică are propria poveste, dar fiecare găzduiește sute de istorii. Fiecare expoziție, fiecare incintă și fiecare viață închisă în parcul zoologic posedă propria sa biografie unică, extinsă peste secole sau milenii. A te plimba printr-un parc zoologic înseamnă a afla încă puțin dintr-o poveste interesantă și profundă.