Patriciu si Basescu s-au batut pe Presedintia Moldovei

Sperantele moldovenilor ca vor scapa de saracie odata cu instaurarea “democratiei” sint, ar spune unii, aproape de reusita: iata, negocierile intre nenumaratele partide de la Chisinau au ajuns la un rezultat, ciolanul a fost impartit frateste – Marian Lupu. Seful Partidului Democrat  va fi presedinte, Vlad Filat, seful Partidului Liberal Democrat va fi premier si Mihai Ghimpu, seful Partidului Liberal, presedinte al Parlamentului. Comunistii n-au scos nimic la imparteala, doar au bagat. Prin vocea lui Voronin, i-au bagat pe cei de la partidele “democratice” in p…. .

Insa, daca scotocim prin noroaiele de sub negocierile partidelor “democratice” si chiar printre bolovanii aruncati acum citeva luni in capetele manifestantilor anti-comunism de la acea revolutie “Twitter” din Moldova, pe cine credeti ca gasim? Tot pe aia care ne plictisesc la Bucuresti in fiecare clipa a existentei noastre de natiune tocsoista: Basescu, serviciile lui si oligarhii. Care s-au chinuit din rasputeri sa puna si ei mina pe o bucatica din ciolanul de peste Prut, ca asta de la noi e prea ros si le cam miroase.

Cind incepuse in aprilie nebunia la Chisinau si iesisera copiii in strada sa strige ca vor sa plece comunistii de la Putere, Basescu s-a gindit sa profite de situatie si sa incerce sa traga sfori pentru Presedintia Moldovei. Cu ajutorul lui Dorin Chirtoaca (la a carui alegere ca primar al Chisinaului Basescu a contribuit logistic si trimitindu-i cei mai buni strategi din dotare in frunte cu Felix Tatar), s-au deplasat la Chisinau niste “baieti”, din aceia cu ochi albastri, instruiti sa faca agitatie in timpul manifestatiilor si sa impinga in fata in tabara “partidelor democratice”, ca viitor presedinte un personaj din Partidul Liberal, Mihai Diacov, fost presedinte al Parlamentului Moldovei. Insa nu aceasta era principala lui calitate, ci gradul de rudenie cu Dumitru Diacov, fratele sau, fost presedinte al Partidului Democrat (functie ocupata acum de viitorul presedinte moldovean, Marian Lupu). Dumitru Diacov, asa cum scrie Wikipedia, are o biografie extrem de interesanta, in care sigla KGB apare in fiecare spatiu dintre rinduri. Ei, vorbele care zboara prin mediile politice spun ca fratii Diacov au facut pod peste Prut, dar nu de flori, adica joaca la dublu, si mai ales la ordin. Numai ca baietii cu ochi albastri, fiind extrem de priceputi in comploturi, au dat un mare chix  (se pare ca si Chirtoaca i-a ajutat la asta, avind o gura mult prea sparta), si s-au trezit in toiul “revulutiei” fugariti prin Moldova de securistii lui Voronin, de au fost nevoiti sa treaca granita pe la Odessa in Ucraina ca sa se poata intoarce acasa. Normal, cu coada intre picioare. Din cauza asta, va amintiti, Voronin a iesit atunci sa acuze Romania ca orchestreaza lovituri de palat in Moldova si l-a expluzat pe ambasadorul Romaniei Filip Teodorescu.

Unde a pierdut Basescu a incercat si Patriciu. Care se plictiseste probabil sa numere bani si vrea sa se joace de-a Demiurgul prin curtile vecinilor. Patriciu a incercat in faza a doua a democratizarii Moldovei, adica dupa alegerile anticipate, sa il duca pe scaunul de presedinte al Moldovei pe fostul sau angajat la Rompetrol, Ion Sturza. Sturza a fost unul dintre cei mai importanti oameni din echipa lui Patriciu, presedinte-director general al companiei Rompetrol Moldova si vicepresedinte pentru Dezvoltare al grupului Rompetrol pentru Rusia si Comunitatea Statelor Independente. Sturza a fost si premier intre ‘99 si 2000 in Moldova, si a demisionat din functia detinuta la Rompetrol in 14 august, adica acum o saptamina, raminind insa actionar in grupul petrolier. Anuntul despre plecarea lui din functia de conducere de la Rompetrol a venit pe fundalul zvonurilor tot mai insistente, alimentate si de declaratiile unor lideri ai opozitiei de la Chisinau, ca fostului premier ar urma sa i se propuna functia de sef de stat sustinut de coalitia democratica de guvernare constituita dupa alegerile parlamentare din 29 iulie. Nergocierile au esuat insa, dar tandemul Sturza-Patriciu a reusit totusi sa obtina functia de premier pentru Vlad Filat, presedintele Partidului Democrat-Liberal, despre care ziarele de la Chisinau scriu ca ar fi o constructie a grupului Rompetrol.