Pe masura ce China creste productia de baterii, parlamentarii Dem vad un alt cosmar din Orientul Mijlociu

Economia Chinei cu energie curata se face. Democratii de la Washington lanseaza o graba in stadiul tarziu pentru a-l atrage inapoi acasa.

Administratia Biden si Democratii Congresului intentioneaza sa pompeze banii contribuabililor in sectorul bateriilor – investind in cercetare, sustinand start-up-uri riscante si dezvoltand stimulente fiscale si programe de granturi pentru a aduce nu numai productia de baterii, ci si intregul lant de aprovizionare in SUA

Este o incercare de schimbare rapida dupa ce SUA a pierdut in mare masura batalia pentru productia de energie solara in anii 2010, cand China a aruncat miliarde de dolari in propria productie de panouri. SUA isi urmareste acum rivalul economic in fabricarea bateriilor care vor conduce un val de vehicule electrice care vor face ca energia solara si eoliana sa fie mai fiabile, iar avantajul este declansarea de comparatii cu capacitatea Orientului Mijlociu de a domina pietele de petrol in urma cu zeci de ani.

Efortul democratic in devenire are sprijinul progresistilor, care se ingrijoreaza de schimbarile climatice; sindicatele care vad indeplinirea promisiunii lui Biden de a crea locuri de munca; si moderati, care vad revenirea la fabricarea gulerelor albastre ca o modalitate de a-si ajuta componentii care isi pierd locurile de munca in sectorul combustibililor fosili.

“Nu producem niciunul dintre mineralele din pamanturi rare, sau foarte, foarte, foarte putin din orice minerale din pamanturile rare, care sunt necesare pentru a face o baterie”, a declarat senatorul Joe Manchin (DW.Va.), in timpul unui eveniment de luni, la Clubul National de Presa. ,,Depindem de alte surse din lume si, practic, oamenii sunt inrobiti in parti ale lumii, pentru a obtine resursele pe care se pare ca le dorim sa nu fie vizibile, din minte si spunem doar: Ei bine, avem un vehicul electric. “

Presedintele Joe Biden cunoaste istoria tulburata a efortului ultimei administratii democratice de a utiliza tehnologia verde pentru a stimula economia. In ciuda unui sir de stimulente in actul de stimulare din 2009, lantul de aprovizionare cu energie solara sa mutat in mare parte in China dupa ce guvernul tarii a investit puternic in industrie.

Incepand cu anul trecut, cei mai mari trei producatori de energie solara din lume sunt toti chinezi. Biden si echipa sa intentioneaza sa se asigure ca acest lucru nu se va intampla din nou cu bateriile, urmatoarea tehnologie cu energie curata urmand sa decoleze.

“Daca nu ajungem din urma, America va pierde sansa de a modela viitorul climatic al lumii intr-un mod care sa reflecte interesele si valorile noastre si vom pierde din nenumarate locuri de munca pentru poporul american”, a declarat secretarul de stat Tony Blinken a spus luni in remarci despre energia curata.

Avantajul deja considerabil al Chinei in acest sector ii face pe expertii energetici ingrijorati de faptul ca SUA ar putea fi atrasi in generatii de incurcaturi de politica externa bazate pe resursa, ca si in ceea ce sa intamplat cu Orientul Mijlociu.

“In 1973 si 1979, cand aprovizionarea cu petrol a fost limitata in mod intentionat la SUA ca raspuns la ceea ce se intampla in Orientul Mijlociu, iar cel mai mare raspuns a fost o diversificare a aprovizionarii”, a spus Ernest Moniz, care a functionat ca secretar al energiei in cadrul fostul presedinte Barack Obama. Aceeasi idee ar trebui sa fie aplicata comertului cu baterii si componentele acestora intre SUA si China, a spus Moniz.

SUA functioneaza astazi doar trei mari fabrici de baterii, inclusiv faimoasa ,,gigafactorie” Tesla din Nevada.

Aceasta cifra slaba va creste la doar 10 pana in 2030 daca tendintele actuale continua, potrivit firmei de analiza Benchmark Mineral Intelligence. Aceasta include fabrica planificata SK Innovation din Commerce, Ga., Care a fost amenintata de o disputa comerciala internationala pana cand o solutionare de 1,8 miliarde de dolari in aceasta luna a permis ca lucrarile sa continue.

Pana atunci, China va avea 140 de fabrici si Europa va avea 17, previziuni de referinta. Iar cererea in SUA pentru baterii de la producatorii de automobile si reteaua electrica va fi astronomica.

,,Intre acum si 2030, SUA trebuie sa construiasca inca 20 de fabrici de baterii, poate 10 daca sunt cu adevarat mari”, pentru a satisface cererea auto, a declarat Simon Moores, director general la Benchmark. ,,Asta inseamna ca ai nevoie de ele stabilite pana in 2027, ceea ce inseamna ca trebuie sa incepi sa lucrezi la ele in 2023.”

Pana in 2024, vor exista mai mult de 200 de modele de masini electrice sau hibride pe piata SUA, fiecare dintre ele conduse de un pachet de metale din pamanturi rare provenite in mare parte din afara SUA. Electricitatea reprezinta o alta sursa de cerere – vor avea 107 gigavati ore de baterii stationare pentru a ajuta la stabilizarea retelei electrice pana in 2025, potrivit companiei de analiza Wood Mackenzie, suficient pentru a conduce aproape 2,7 milioane de vehicule electrice Nissan Leaf noi.