Concluziile senatorilor juristi in cazul derapajelor Dianei Sosoaca. Ce sanctiuni risca senatoarea

Comisia juridica a Senatului a constatat “abateri de la deontologia parlamentara” in cazul senatoarei Diana Sosoaca, asa cum sunt reclamate in sesizarea grupului PNL, a afirmat, luni, presedintele Comisiei juridice, Iulia Scantei. Biroul Permanent va decide ce sanctiune va primi senatoarea exclusa din AUR.

“Comisia juridica a constatat cu majoritate de voturi ca faptele reclamate in cuprinsul sesizarii de catre grupul PNL se subscriu continutului a trei abateri de la deontologia parlamentara care sunt identificate in Regulamentul Senatului, in Codul de conduita al parlamentarilor, precum si in Legea Statutului deputatilor si senatorilor.

Comisia juridica va inainta Biroului permanent raportul cu aceste constatari ale abaterilor de la deontologia parlamentara a senatorului in cauza, urmand ca Biroul permanent sa decida ce sanctiune este oportun a fi aplicata senatoarei in cauza”, a afirmat Iulia Scantei, conform Agerpres.

Ea a adaugat ca daca lucrurile “vor escalada” si vor fi noi derapaje, va fi luata o decizie de catre reprezentantii Coalitiei si de catre Comisia pentru regulament.

“Se impune sa avem cel putin o abatere consistenta obiectiv, nu doar cele cu caracter simbolic, dar subscriu si punctelor de vedere ale colegilor mei, care astazi in comisie au spus: <<Poate e bine ca un avertisment si o astfel de discutie sa simbolizeze, sa arate mai mult detasarea, delimitarea noastra neta, categorica fata de continuarea exercitarii in acest mod de pana acum a mandatului de catre senatorul care a fost sesizat in Biroul permanent>>. Sper sa aiba un efect.

E dorinta noastra sa ne continuam activitatea pe urmatorii 4 ani, pana la finalizarea mandatului, cu respectarea Regulamentului, pentru ca suntem aici in slujba cetatenilor, nu pentru a face scandal sau a exercita mandatul intr-un mod injurios. Nu pentru asta am fost alesi”, a mai afirmat Scantei.

Senatorul Daniel Fenechiu a mentionat ca sanctiunile disciplinare care pot fi aplicate parlamentarilor, in prezent, “sunt mai mult simbolice”, cea mai grava pe care o poate aplica Biroul permanent fiind aceea ca “trei luni nu poti reprezenta Senatul”.

“In contextul in care nu exista o sanctiune pecuniara, sanctiunea nu iti afecteaza activitatea parlamentara, poti lua cuvantul, poti sa faci de toate, sanctiunile sunt simbolice (…). Eu, personal, ma simt deranjat de un asemenea comportament.

Am asistat saptamana trecuta – povestea cu usa din Comisia juridica. Nu cred ca politica in Romania si activitatea parlamentara trebuie sa ajunga sa aiba asemenea episoade (…). Anumite fapte care pun Parlamentul intr-o lumina extrem de proasta nu aduc onoare Parlamentului si nu imbunatatesc cu nimic viata romanilor”, a spus Fenechiu.

In 13 aprilie, Comisia juridica a Senatului a fost pusa in imposibilitatea de a tine sedinta in care sa analizeze comportamentul Dianei Sosoaca, potrivit solicitarii Biroului permanent, care a dat curs unei cereri a grupului parlamentar PNL.

Diana Sosoaca s-a prezentat la sedinta comisiei din 13 aprilie. La intrare, presedintele Comisiei juridice, Iulia Scantei, a incercat sa o opreasca, pentru ca purta o masca neconforma. Sosoaca a intrat in sala de doua ori, in pofida acestui avertisment. Ea si-a manifestat indelung nemultumirea atat in comisie, cat si la usa salii de sedinta, sustinand ca masca “nu o apara de virus”.

Ulterior ea a sunat la 112, reclamand ca a fost bruscata. De asemenea, Sosoaca a sustinut ca este ilegal impiedicata sa intre la lucrarile comisiei. “Cum e posibil sa dati ordin sa fiu batuta. Mi-au invinetit piciorul. Am chemat 112. (…) Voi schimbati Constitutia si legea 96?”, a spus ea. In final, Diana Sosoaca a reusit sa intre in sala, insa senatorii prezenti au iesit.