Monitorizarea agresorilor aflati in arest la domiciliu prin bratari electronice aprobata de Parlament

Camera Deputatilor au adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede monitorizarea electronica in cadrul unor proceduri judiciare si executorii penale. Mai exact, agresorii vor purta bratari electronice care le vor monitoriza miscarile prin GPS. Proiectul de lege merge la promulgare la presedintele Klaus Iohnnis, Camera Deputatilor fiind forul decizional in acest caz.

Proiectul are ca obiect de reglementare crearea unei infrastructuri care sa permita monitorizarea electronica in cadrul unor proceduri judiciare si executional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum si stabilirea responsabilitatilor autoritatilor implicate in proces.

Deputatii au adoptat un amendament, la propunerea deputatului PSD Dumitru Coarna, conform caruia SIME se mai utilizeaza in scopul supravegherii la distanta, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Stefan-Iulian, USR PLUS :”Prea multe victime, majoritatea femei, au avut de suferit pana acum. Multe au platit cu viata indiferenta legiuitorilor. (…) Anul trecut, 51 de femei au fost ucise in familie. (…) 36% dintre ordinele de protectie emise in 2019 au fost incalcate, iar procentajul mare – intre 40 si 50% – a fost constant in ultimii cinci ani”, a spus deputatul USR PLUS.

Gabriel Andronache,PNL: Proiectul a fost initiat de catre parlamentarii liberali, existand un exemplu perfect de colaborare intre autoritatea legislativa, autoritatea executiva si societatea civila. Au avut loc numeroase consultari pentru a ajunge la aceasta forma. Apreciem sprijinul pe care l-am primit din partea Guvernului”.

Dan Tanasa, AUR: “AUR va monitoriza foarte atent si indeaproape sa implementati acest proiect legislativ, pentru ca acum o sa incepeti sa va certati pe bani, pe licitatii, pe bratari. (…) Este un moment istoric la care suntem cu totii parte”.

Potrivit formei initiale, adoptate de Senat, SIME se mai utiliza in scopul supravegherii la distanta a detinutilor, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin amendament fiind astfel eliminat din text cuvantul “detinuti”.

Monitorizarea electronica realizata in conditiile prezentei legi vizeaza exclusiv dispozitive de supraveghere electronica localizate pe teritoriul Romaniei.

Dezvoltarea, administrarea si operarea SIME se fac de catre Inspectoratul General al Politiei Romane si Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Proiectul mai prevede ca dispozitivul electronic de supraveghere mobil se monteaza pe glezna persoanelor supravegheate. Prin exceptie, acest dispozitiv se monteaza pe bratul persoanei atunci cand montarea pe glezna nu este fizic posibila sau este contraindicata medical.

Dispozitivele electronice de supraveghere fixe se monteaza in imobilul in care se executa masura arestului la domiciliu sau in imobilul de care persoana supravegheata nu are voie sa se apropie.

In cazul persoanei protejate, acesteia i se va pune la dispozitie un dispozitiv electronic de supraveghere, destinat generarii unor alerte privind apropierea sub distanta prestabilita a dispozitivului electronic de supraveghere mobil purtat de persoana supravegheata.

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, proiectul de lege merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.