Piata imobiliara va incepe sa se miste si se vor dezgheta investitiile

Cea de-a opta editie a raportului Great Wall of Money, lansata de DTZ Research si realizata prin evaluarea activitatii a aproximativ 3.000 de manageri de fonduri si investitori, arata ca exista un capital disponibil de 340 miliarde dolari pentru investitii in proprietati comerciale in 2014, cu 6% mai ridicat decat cel estimat cu sase luni in urma.

Studiul evidentiaza o valoare record a capitalului de 340 miliarde dolari la nivel global, disponibil in 2014 pentru investitii in proprietati comerciale. Acesta reprezinta o crestere de 6% in sase luni.

Raportul are la baza o analiza DTZ a datelor furnizate de aproximativ 3000 de fonduri individuale.”Cresterea a fost evidenta in toate cele trei regiuni, dar lider a fost Asia Pacific (APAC) unde s-a inregistrat o majorare de 11%, valoarea capitalului orientat catre aceasta zona, crescand la 91miliarde dolari.

In Europa, capitalul disponibil a crescut cu 6%, la 120miliarde dolari, desi situatia economica ramane slaba. Continentele Americane atrag in continuare cel mai mare volum de capital in valoare de129mld USD. Capacitatea de finantare ramanand in general la un nivel scazut in toate regiunile, aceasta crestere a fost determinata in intregime de majorari ale capitalurilor proprii”, declara Nigel Almond, Head of Strategy Research al DTZ.

Un procent ridicat (55%) din totalul capitalului mobilizat vizeaza investitiile intr-o singura tara, in crestere de la 53% acum sase luni. Statele Unite isi mentin pozitia dominanta atragand 44% din totalul capitalului orientat catre o singura tara. China si Marea Britanie sunt urmatoarele tari de interes, cu o cota de 9% fiecare, pastrand trendul inregistrat cu sase luni in urma. In regiunea Asia Pacific, Japonia atrage in continuare un nivel ridicat de capital (6%) intrucat fondurile continua sa fie tentate de trendul de revenire si imbunatatire a lichiditatii de pe aceasta piata.

Pe teritoriul Europei, aproape 60% din capital este orientat catre oportunitati secundare, mai putin de o treime vizandu-le pe cele principale. In contextul in care multi investitori fac eforturi sa securizeze principalele oportunitati de pe piata, DTZ anticipeaza o crestere a activitatii fondurilor ce urmaresc oportunitati secundare prin investitii in mai multe piete si locatii secundare in viitor. “Randamentele obligatiunilor raman in continuare la un nivel scazut, iar in aceste conditii majoritatea pietelor imobiliare globale ofera randamente foarte atractive, la niveluri record.

Studiul DTZ Research Fair Value IndexTM arata inregistrarea unor scoruri foarte ridicate la nivel record de peste 75 in diverse regiuni, indicand faptul ca majoritatea pietelor sunt atractive. Aceasta atractivitate a contribuit la suplimentarea fondurilor de capitaluri nou atrase cu 24 miliarde dolari in ultimele sase luni”, explica Hans Vrensen, Global Head of Research la DTZ.

Contrar cresterii semnificative de capital nou atras, studiul arata putine schimbari in ceea ce priveste principalele surse si directii ale acestuia. Administratorii de fonduri intermediari continua sa domine, totalizand 64% din capitalul disponibil, companiile listate si investitorii institutionali detinand fiecare 15%. De asemenea, fondurile de investitii se concentreaza in continuare pe diversificarea portofoliilor pe diferite tipuri de proprietati (77% din capitalul disponibil). Din diferenta de capitaluri de 23%, concentrate pe un singur tip de proprietate, observam o sporire a interesului pentru sectorul de retail, care reprezinta in prezent aproape 30% din procentul mentionat, urmat de sectorul rezidential catre care sunt orientate o patrime din fonduri.

Referitor la situatia din Romania, Marius Grigorica, Senior Business Analys, DTZ Echinox, spune ca: „Desi din totalul capitalurilor atrase pentru investiii imobiliare ce vizeaza zona Europei, in Romania ajung in prezent mai putin de 0.5%, in urmatorii ani estimam o crestere graduala a interesului investitorilor pentru tara noastra datorita randamentelor atractive ce pot fi obtinute intr-un climat de risc relativ scazut. Dupa cum releva si studiul DTZ Research, o mare parte din capitalurile disponibile tintesc oportunitati de investitii imobiliare in piete secundare in urma reducerii randamentelor in pietele mature din Europa Occidentala. Acesta ar putea fi un context favorabil pentru Romania, care are mari sanse sa atraga atentia marilor investitori datorita dimensiunii pietei, dar si a imbunatatirii recente a fundamentelor macroeconomice.”