Pietele asiatice se ridica in speranta vaccinului Covid-19

Pietele bursiere asiatice s-au deplasat mai mult la stiri bune despre un vaccin eficient pentru Covid-19. Indicele japonez Nikkei 225 s-a deschis cu peste 1,5% mai mare, pentru a atinge cel mai inalt nivel din aproape 30 de ani.

Hang Seng din Hong Kong s-a deschis cu 1,8% mai mult, in timp ce in China, Shanghai Composite, a inregistrat si castiguri in tranzactiile de dimineata.

Bursele din Singapore, Coreea de Sud si Australia au fost, de asemenea, pe un teritoriu pozitiv.

“Stocurile japoneze sunt vazute in raliu pentru a sasea sesiune consecutiva, dupa ce piata americana a lansat stiri ca un vaccin pe care Pfizer si BioNTech il dezvolta au fost eficiente la 90% in protectia impotriva infectiilor cu Covid-19”, a declarat un purtator de cuvant al Okasan Online Securities.

“Este o veste mare pe fondul ingrijorarilor legate de raspandirea infectiei cu virus in Europa si in SUA”.

In Japonia, actiunile producatorului auto Toyota si ale retailerului de moda Uniqlo au crescut marti cu peste 2%.

Desi companiile de jocuri de noroc au vazut ca preturile actiunilor lor au scazut, cu posibilitatea incetarii blocajelor care determina o vanzare.

Nintendo a scazut cu peste 5%, in timp ce Sony a scazut cu pana la 2%.

Raliul global

Luni pe Wall Street, media industriala Dow Jones a crescut cu 3%, in timp ce FTSE 100 din Londra a sarit cu aproape 5%.

,,Incercarile preliminare au facut ca pietele sa prinda viata, nu ca ar fi avut nevoie de multa incurajare”, a scris intr-o nota Chris Weston, seful de cercetare din Melbourne al Pepperstone.

Pietele se bazau deja pe castigurile obtinute din alegerea lui Joe Biden ca presedinte american.

Pfizer a declarat ca vaccinul sau Covid-19, dezvoltat impreuna cu partenerul german BioNTech, este mai eficient de 90% in prevenirea infectiei.

Pfizer si BioNTech au declarat ca nu au gasit inca probleme serioase de siguranta si ca se asteptau la o decizie de reglementare in luna decembrie.

Riscant si scump

In timp ce investitorii sunt intr-o dispozitie dinamica, unii observatori solicita prudenta.

“Suntem departe de a fi in afara padurii, inca”, a spus Agathe Demarais, director global de prognoza la Economist Intelligence Unit (EIU).

,,Va exista probabil blocaje in jurul proceselor de fabricatie efective ale vaccinului, iar obtinerea jabului in toata lumea va fi atat complicata, cat si costisitoare”, a adaugat ea.

Exista, de asemenea, ingrijorari cu privire la faptul daca vaccinul continua sa functioneze dupa un an si la necesitatea unor stimulatori obisnuiti care s-ar adauga la costuri pentru guverne.

Daca noul vaccin este aprobat, companiile estimeaza ca pot lansa pana la 50 de milioane de doze in acest an si apoi pot produce pana la 1,3 miliarde de doze in 2021.

Actiunile Pfizer au crescut cu pana la 11%, in timp ce actiunile BioNTech au castigat 12%.