Preturile de consum cresc mai mult decat era de asteptat, impinse de saltul benzinei cu 9,1%

Preturile de consum au crescut in martie, dat de un impuls puternic de redresare economica si de comparatii de la an la an, intr-un moment in care pandemia Covid-19 era pe punctul de a inabusi economia SUA, a raportat marti Departamentul Muncii.

Indicele preturilor de consum a crescut cu 0,6% fata de luna precedenta, dar cu 2,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Castigul de la an la an este cel mai mare din august 2018 si a fost cu mult peste 1,7% inregistrat in februarie.

Se estimeaza ca indicele va creste cu 0,5% lunar si cu 2,5% din martie 2020, potrivit estimarilor Dow Jones.

Raportul ,,este cel mai clar indiciu de pana acum ca semnele cresterii inflatiei evidente in sondajele de afaceri si preturile de productie se alimenteaza cu preturi de consum mai puternice”, a scris Michael Pearce, economist senior din SUA la Capital Economics. ,,Cu toate ca se concentreaza pe intreruperile ofertei care determina cresterea preturilor bunurilor, cea mai puternica presiune ascendenta asupra preturilor provine din sectorul serviciilor.”

Preturile benzinei au contribuit cel mai mult la cresterea lunara, crescand cu 9,1% in martie si fiind responsabile de aproximativ jumatate din cresterea totala a IPC. Benzina a crescut cu 22,5% fata de acum un an, o parte a cresterii cu 13,2% a preturilor la energie.Mancarea a scos si el mai sus, in crestere cu 0,1% pe luna si cu 3,5% pe an. Categoria alimentelor la domiciliu a crescut cu 3,3%. Toate cele sase masuri guvernamentale privind indicii magazinelor alimentare au crescut, cu cel mai mare castig de 5,4% in categoria carnii, pasarilor, pestelui si oualor.

Mancarea departe de casa a crescut cu 3,7%, in timp ce ,,mesele cu servicii limitate”, care includ restaurantele de preluare, scoatere si livrare, au crescut cu 6,5% pe an, cea mai mare crestere anuala din istoria sondajului datand din 1997.

Pietele au aratat o reactie modesta la stiri, cu futures pe actiuni scazute de dimineata, dar indicand totusi o deschidere negativa. Randamentele obligatiunilor de stat s-au mentinut in mare parte fixe.

Acea mare crestere de la an la an a rezultat din ceea ce economistii numesc ,,efectul de baza” sau nivelul inferior utilizat pentru comparatie. In martie 2020, guvernul tocmai incepuse o oprire masiva a afacerilor din SUA care in cele din urma ar vedea mai mult de 22 de milioane de americani pe linia somajului.

IPC de baza, care exclude costurile volatile cu produsele alimentare si energia, a crescut cu 0,3% lunar si cu 1,6% de la an la an.

In timp ce numarul inflatiei pare ridicat, multi economisti, precum si decidenti politici din Rezerva Federala se asteapta ca cresterea sa fie temporara. Probabil, luna aprilie va arata, de asemenea, o crestere accentuata, dar apoi cifrele ar trebui sa scada pe masura ce cele mai grave luni ale inchiderii scad din comparatiile de date.

Oficialii Fed au spus ca nu vor ajusta politica pe baza salturilor pe termen scurt ale valorilor inflatiei. Presedintele Jerome Powell a declarat pentru CBS ,,60 de minute” intr-un interviu difuzat duminica seara ca nu se asteapta la cresteri ale ratei dobanzii anul acesta.

Cu toate acestea, pietele au stabilit preturi in crestere si inflatie mai ridicate, iar randamentele obligatiunilor guvernamentale au crescut pana la nivelurile cele mai ridicate de inainte de pandemie. Redeschiderea economica si nivelurile fara precedent de sprijin guvernamental contribuie la mediul inflationist.

Oficialii Fed observa o crestere a PIB-ului in acest an in jurul valorii de 6,5%, care ar fi cea mai rapida crestere din 1984.