Iata cele mai mari economii din lume – inainte de pandemie vs. Acum

Pandemia Covid-19 a zguduit clasamentul celor mai mari economii din lume, dupa ce a trimis multe tari in cele mai grave recesiuni economice din istoria recenta.

Statele Unite, China, Japonia si Germania ocupa inca primele patru locuri ca fiind cele mai mari economii ale lumii – dar unele clasamente s-au schimbat ca urmare a pandemiei, in timp ce o tara a cazut din top 10, conform analizei CNBC a Monetarului International Previziunile economice ale fondului.

CNBC a comparat produsul intern brut nominal in dolari SUA in toate tarile furnizate in baza de date a FMI World Economic Outlook.

PIB-ul nominal estimeaza valoarea de piata a tuturor bunurilor si serviciilor finite produse intr-o economie, dar nu elimina modificarile nivelurilor de pret sau ale inflatiei – si, prin urmare, poate supraestima sau subestima valoarea economica reala.

Cu toate acestea, valorile nominale ale PIB exprimate intr-o moneda comuna reprezinta un mod de masurare si comparare a dimensiunilor economice ale diferitelor tari si ofera o privire asupra modului in care evolutiile – cum ar fi pandemia – afecteaza economiile in mod diferit.

Iata schimbarile majore in clasamentul celor mai mari 10 economii din lume inainte si dupa izbucnirea Covid.

India ramane in spatele Regatului Unit

India, care a devenit a cincea cea mai mare economie din lume in 2019, a coborat pe locul sase in spatele Regatului Unit anul trecut.

Tara din Asia de Sud nu va recastiga locul cinci in clasamentul economic global pana in 2023, potrivit analizei CNBC a datelor FMI.   

India a fost lovita de blocaje stricte anul trecut, in timp ce tara se lupta sa contina coronavirusul. Economia sa a fost proiectata de FMI sa se contracte cu 8% in anul fiscal care s-a incheiat in martie 2021.

S-ar putea sa treaca timp pana cand India va fi controlata de Covid, spune economistul

In timp ce fondul se asteapta ca India sa creasca cu 12,5% in anul fiscal curent care se incheie in martie 2022, unii economisti au avertizat ca ultima crestere a cazurilor Covid ar putea diminua perspectivele tarii. Saptamana trecuta, India a depasit Brazilia pentru a deveni a doua tara cel mai rau infectata la nivel global, in spatele doar SUA

“Suntem si mai ingrijorati de faptul ca cresterea cazurilor Covid 19 reprezinta un risc pentru redresarea noastra inca superficiala”, au scris economistii Bank of America intr-un raport de luni.  

Economistii au estimat ca o luna de blocare la nivel national – daca ar fi impusa din nou – ar reduce 100-200 puncte de baza din PIB-ul anual al Indiei.  

Brazilia iese din top 10

Brazilia a trecut de la a noua cea mai mare economie din 2019 la a 12-a ca marime anul trecut, devenind singura tara care a iesit din top 10 in top.

Tara sud-americana va ramane in afara celor mai mari 10 economii ale lumii pana cel putin in 2026 – cea mai indepartata proiectie FMI disponibila, a aratat analiza CNBC.

Brazilia are al doilea cel mai mare numar de decese Covid-19 in spatele SUA

Brazilia a raportat al treilea cel mai mare numar de cazuri Covid si al doilea cel mai mare numar de morti la nivel global. Dar presedintele Jair Bolsonaro – care a minimizat amenintarea cu virusul – a refuzat in repetate randuri sa impuna un blocaj national pentru a contine coronavirusul.

Secretarul de sanatate din Sao Paulo ar fi scris guvernului federal avertisment cu privire la un colaps ,,iminent” in sistemul de sanatate al statului; in timp ce economistii spuneau ca economia braziliana se va lupta sa-si revina. 

Economia s-a contractat 4,1% anul trecut si se estimeaza ca va creste cu 3,7% in 2021, potrivit FMI.

Odata cu renuntarea Braziliei din cele mai mari 10 economii din lume, Coreea de Sud a urcat pe locul 10 si se asteapta sa ramana acolo pana cel putin in 2026, a aratat analiza CNBC. Proiectia datelor FMI a fost disponibila numai pana in 2026.

Coreea de Sud a fost una dintre primele tari din afara Chinei care a raportat cazuri de Covid-19 la inceputul anului 2020. Tara a avut un anumit succes in continerea virusului anul trecut, care – alaturi de exporturile puternice de semiconductori – si-au ajutat economia sa se contracte cu un procent modest de 1% in 2020.

Consumul a devenit, de asemenea, din ce in ce mai rezistent la focarele de virus, datorita partial cresterii cumparaturilor online. Cu toate acestea, ospitalitatea si recreerea raman foarte slabe.

Numarul de noi infectii zilnice a crescut in aceasta luna, fortand autoritatile sa extinda masurile de distantare sociala care includ restrictionarea adunarilor mari pana la inceputul lunii mai.

In ciuda incertitudinii virale, sectoarele de productie si export din tara raman puternice, au spus economistii de la consultanta Capital Economics intr-un raport saptamana trecuta.

,,De asemenea, consumul a devenit din ce in ce mai rezistent la focarele de virus, datorita partial cresterii cumparaturilor online. Cu toate acestea, ospitalitatea si recreerea raman foarte slabe “, au adaugat ei.

FMI prezice ca economia sud-coreeana ar putea creste cu 3,6% in acest an.