Statele din Europa de Sud-Est ,,s-au concentrat pe droguri, neglijand alte crime”

Un nou raport care examineaza raspunsurile oficiale la comertul ilicit din Europa de Sud-Est sustine ca statele se concentreaza in principal pe afacerea ilegala cu stupefiante, mai degraba decat pe alte infractiuni transfrontaliere, cum ar fi traficul de persoane.

Raportul publicat vineri de Institutul International Siracusa pentru Justitie Penala si Drepturile Omului spune ca comertul ilicit cu droguri este prioritar de catre tarile din Europa de Sud-Est fata de traficul ilegal de arme de calibru mic si de arme usoare, produse din tutun, bunuri culturale si traficul de persoane si contrabanda cu migranti.

Raportul intitulat ,,Inchiderea decalajului de implementare: raspunsurile justitiei penale la comertul ilicit in Europa de Sud-Est si provocarile asociate” spune ca comertul ilegal cu narcotice ,,reprezinta cea mai mare parte a investigatiilor si urmaririlor penale in realitate”.

Se spune ca ,,sistemele de justitie penala isi investesc in primul rand resursele pentru a raspunde infractiunilor legate de droguri si, chiar si in acest context, detinerea de droguri este mult mai frecvent acuzata decat infractiunile de trafic grav”.

Alte infractiuni, cum ar fi traficul de persoane, atrag un numar semnificativ mai mic de anchete si urmariri penale, raportul adauga, ,,chiar daca majoritatea tarilor din sud-estul Europei sunt tarile de origine, tranzit si destinatie majore ale persoanelor traficate”.

Raportul sustine ca o explicatie ar putea fi ca procurorii din mai multe tari prezinta tendinta de a clasifica gresit cazurile de trafic de persoane drept prostitutie, astfel incat acestea sa fie mai usor de dovedit. Dar se spune ca aceasta practica nu reflecta exploatarea implicata in traficul de persoane.

In ceea ce priveste amploarea comertului ilicit cu produse din tutun in regiune, raportul sugereaza ca nivelul la care este nedetectat poate fi foarte ridicat.

,,Grupurile mici, familiile si persoanele, inclusiv in comunitatile din diaspora, joaca, de asemenea, un rol in distributia [produselor din tutun] pe pietele de destinatie”, spune acesta.

Raportul spune ca si formele de comert ilicit, inclusiv comertul ilegal cu bunuri culturale, produse medicale, marfuri contrafacute, alcool, vehicule furate, titei si produse petroliere, precum si traficul de deseuri si alte tipuri de infractiuni ecologice sunt, de asemenea, neglijate de lege agentiile de aplicare a legii din Europa de Sud-Est

,,O combinatie de factori explica probabil acest lucru, inclusiv posibilitatea ca anumite tipuri de comert ilicit sa se desfasoare mai rar decat altele. Cu toate acestea, consultarile Institutului [Siracusa] au subliniat ca o prioritate politica mai mare este atribuita in mod traditional unor tipuri de infractiuni si nu altora “, spune acesta.

,,In consecinta, este posibil ca anchetatorii sa nu aiba instrumente, abilitati sau expertiza adecvate pentru a detecta manifestari uriase ale comertului ilicit care pur si simplu curg,, sub radar “, adauga acesta.

Raportul sustine, de asemenea, ca cooperarea dintre grupurile infractionale organizate si oficialii publici obstructioneaza eforturile de detectare la originea lor.

Pandemia COVID-19 in curs va pune probabil multa presiune pe resursele guvernelor din Europa de Sud-Est si, prin urmare, lupta impotriva retelelor criminale ar putea sa nu fie o prioritate majora din cauza cresterii somajului, a serviciilor publice de sanatate intinse si a emigratiei tinerilor din regiune , sugereaza.

,,Dar este, de asemenea, adevarat ca tarile din SEE pot observa o crestere a numarului de oameni care apeleaza la comertul ilicit ca o modalitate de a-si satisface nevoile esentiale. O crestere a migratiei ilegale, de care retelele criminale beneficiaza foarte mult, este deja evidenta “, se arata in raport.