Tur de drumetii de la Timisoara la Satele indepartate si Parcul Natural Valea Cernei

Te-ai intrebat vreodata cum este viata departe de civilizatie? La doar 2 ore distanta de Timisoara exista cateva sate mici care traiesc izolate complet, fara cai de acces sau electricitate – exemplul perfect al vietii satului auto-durabil romanesc.

Domogled – Parcul National Valea Cernei este o zona protejata situata pe teritoriul administrativ al judetului Caras-Severin si judetul Mehedinti din partea de sud-vest a Romaniei. Parcul National se intinde peste Muntii Cerna si Muntii Godeanu pe partea dreapta si Muntii Valcan si Muntii Mehedin? Pe partea stanga. Valea Cernei, infiintata in 1990, cu o suprafata de 61 211 hectare, a fost declarata zona protejata la 6 martie 2000.

Parcul National este caracterizat de o impresionanta diversitate floristica, datorita complexitatii conditiilor climatice si a aspectelor fizice si geografice. Peisajul gasit de-a lungul vaii este superb, fiind dominat de masive falnice precum Godeanu, Muntii Cernei, Muntii Mehedinti si Valcan, care vegheaza asupra bazinului raului Cerna. Formatiile de calcar se combina aici cu roci rigide si vegetatie bogata, creand un fenomen natural rar care trebuie pastrat.

Pe langa varietatea formelor de relief, un alt aspect remarcabil al parcului national este fauna lepidoptere, insectele gasite in aceasta zona naturala reprezentand 45 de bucati din fauna lepidoptera din intreaga tara. Aici traiesc specii de mamifere salbatice, specii precum ursul brun si rasul, reptilele, pasarile, multe specii de lilieci, pesti si multe altele.

Domogled este recunoscut la nivel national si chiar international, datorita pesterilor termale gasite in aceasta zona: Pestera lui Adam, unde traiesc numeroase colonii de lilieci, grota cu aburi, aburul fierbinte care iese din crapaturi, cu miros puternic de sulf sau Pestera Ion Barzoni.

De asemenea, puteti gasi in apropierea Parcului National Domogled numeroase obiective turistice, care merita mentionate: Lacul Prisaca, Cascada Vanturatoarea sau Statiunea Herculane, renumita pentru izvoarele sale termale si tratamentele efectuate aici.

Muntii Cernei

Varful Arjana - 1511 m, acest varf de munte ,,micut" si izolat ofera un traseu de drumetie cu adevarat impresionant.

Lumea uimitoare a catunelor din Valea Cernei, un total de 80 de gospodarii izolate, uitate in negura timpului, fara o conexiune rutiera sau electrica reala.

Una dintre cele mai spectaculoase cascade din Romania, Vanturatoarea este putin cunoscuta, dar de o frumusete uimitoare.

Defileul Corcoaiei , legenda spune ca s-a format atunci cand curajosul Iovan Iorgovan a lovit stancile in spatele carora puternicul dragon se ascundea cu sabia - legenda continua pe varful Piatrei Iorgovanului (Piatra Iorgovanului) din Muntii Retezatul Mic, ultima odihna. locul eroului.

Un alt reper impresionant este Defileul Prisacinei, o excursie interesanta de o zi. 

Grota Haiducilor (Pestera Outlaw's), situata la o distanta de cincisprezece minute de Hotelul Roman .