Cele mai neobisnuite titluri universitare

Pentru cei care s-au intrebat macar o data de ce ambalajul chipsurilor este un plastic cu fosnait enervant, si nu o cutie sau o conserva, este bine de stiut ca decizia a fost luata de un expert. Ambalajele si arta de a impacheta corespunzator produsele, asa incat ele sa ajunga in stare cat mai buna pe rafturi, constituie obiectul de studiu al mai multor facultati din S.U.A.

CNN a alcatuit o lista a celor mai neobisnuite diplome universitare si au incercat sa afle detalii despre ocupatiile absolventilor dupa finalizarea studiilor.

Management de curse

Universitatea din Arizona propune un Program de Management de curse, oferind studentilor sansa de a avea o cariera in industria curselor de cai. Cei ce aleg ca specializare lucrul direct cu animalele au posibilitatea de a lucra ulterior ca dresori de cai sau crescatori de cai, iar cei care prefera varianta business pot sa opteze pentru partea de management in aceasta industrie. Potrivit relatarii pentru CNN a directorului de program, Douglas Reed, studentii se descurca binisor dupa absolvire. “Avem o rata de plasament excedentara cu 80% imediat dupa terminarea studiilor, iar absolventii primesc joburi in ambele ramuri ale industriei, datorita backgroundului educational solid“, spune Reed.

Ambalare

Cei care aleg sa se inscrie la cursurile de ambalare, nu sunt invatati la facultate sa gandeasca in afara cutiei, ci sa se gandeasca la cutie. Diploma in ambalare le permite studentilor sa creeze ambalaje economice, aratoase si performante din punct de vedere tehnic. Un studiu efectuat in 2009 arata ca, in primele luni dupa finalizarea studiilor, tinerii specialisti se angajeaza intr-o proportie de 95%, iar 90% dintre acestia obtin un job in domeniul pentru care s-au pregatit, adica la companii precum Frito-Lay si FedEx.

Viticultura si enologie

Cornell University ofera diplome in viticultura si enologie, cu alte cuvinte propune o scoala de struguri si vinuri. Cursuri in acest domeniu se tin inca din anii ’90, insa specializarea propriu-zisa este una noua. Conform directorului de program Keri Richards, “din cei aproximativ 20 de absolventi din ultimii cinci ani, majoritatea lucreaza in domeniu. Unii dintre ei au continuat cu studii post-universitare, altii au calatorit in toata lumea pentru a castiga experienta in ceea ce priveste culturile de vita de vie, iar cativa s-au intors acasa, unde au propriile vii.”

Papusi si marionete

Universitatea din Connecticut este una din putinele care ofera diplome de papusari, oferind chiar si un program de master. Studentii care reusesc sa ocupe unul dintre cele 22 de locuri disponibile, pot participa la cursuri insolite, cum ar fi “Tendinte contemporane in teatrul de papusi american”, sau “Confectionare de marionete”. Conform siteului facultatii, dupa terminarea facultatii, tinerii papusari ocupa posturi in teatre din toata lumea, se implica in programe de televiziune si productia de filme, scriu carti pentru copii, si chiar proiecteaza jucarii.

Luarea deciziilor

Kelley School of Business din cadrul Universitatii din Indiana propune un doctorat in luarea deciziilor, menit sa ajute viitorii oameni de afaceri sa analizeze si sa poata lua deciziile corecte. Desi titlul programului doctoral ar putea fi considerat superficial, siteul facultatii ne convinge ca studiile au un continut foarte solid. “Folosind modele matematice si rationamente analitice, doctoranzii examineaza problemele si gasesc solutii cu ajutorul metodelor de optimizare, simularilor computerizate, inteligentei artificiale si nu numai.”

Managementul gazonului

Universitatea de Stat din Michigan este una dintre numeroasele universitati din S.U.A. care ofera specializari in domeniul gazonului. Studentii care se inscriu la aceasta facultate invata cum se intretin terenurile de golf, pistele de atletism, chiar si parcurile, participand la cursuri precum “Combaterea buruienilor”, “Irigarea terenurilor de golf” si “Genetica plantelor”. Unul dintre absolventi se ocupa in prezent cu intretinerea gazonului pentru Texas Rangers, iar un alt specialist lucreaza pentru San Francisco Giants, echipe cunoscute de baseball american.