Festivalul International de Literatura Bucuresti 6: Seara 1

Azi, la ora 18.00, la Clubul Taranului de la M.T.R., va avea loc deschiderea oficiala a celei de a VI-a editii a Festivalului International de Literatura Bucuresti. Programul serii include lecturi publice ale scriitorilor Sarah Dunant (Marea Britanie), Zeruya Shalev (Israel), Andrea Tompa (Ungaria) si Eyal Megged (Israel). Amfitrionul evenimentului va fi Marius Chivu, iar lecturile vor fi urmate de dialoguri cu cititorii. 

Romanciera, critic literar si realizatoare de emisiuni radio-TV, Sarah Dunant este una dintre autoarele britanice care se bucura de un succes rasunator atat in Europa, cat si in SUA. Sarah Dunant s-a nascut in 1950 la Londra si a studiat istoria la Newnham College, Cambridge. A calatorit mai multi ani in Japonia, India, America Centrala si de Sud. Intre 1989 si 1996 a realizat si a prezentat emisiuni culturale pentru BBC Television, apoi pentru BBC Radio 3.

In prezent preda creative writing la Faber Academy din Londra. Colaboreaza cu recenzii la The Times, The Guardian si The Independent on Sunday. A scris zece romane si a editat doua volume de eseuri. Primele sale patru carti sint romane politiste de mare impact, unul dintre acestea, Fatlands (1993), cistigind Crime Writers’ Association Macallan Silver Dagger for Fiction. Au urmat thrillerele psihologice Transgresiuni (Transgressions, 1997; Humanitas Fiction, 2008) si Mapping the Edge (1999).

Faima internationala i-au adus-o romanele istorice Nasterea lui Venus (The Birth of Venus, 2003; Humanitas, 2007), In compania curtezanei (In the Company of the Courtesan, 2006; Humanitas, 2007) si Sacred Hearts (2009), traduse in 30 de tari. Singe si splendoare. Un roman despre familia Borgia (Blood and Beauty. A Novel of Borgias, 2013), publicat recent de Humanitas Fiction in colectia „Raftul Denisei“.

Zeruya Shalev este poate cea mai cunoscuta si apreciata scriitoare israeliana a momentului. Romanele ei au fost traduse si publicate de cele mai importante edituri din Europa. S-a nascut in 1959, in kibbutzul Kinneret din Israel. Obtine un masterat in studii biblice, apoi isi incepe cariera de editor literar la Keshet, o importanta editura israeliana. Si-a facut debutul literar cu un volum de poezii (Tinta usoara pentru lunetisti), dar s-a orientat curind spre proza.

In 1993, publica primul roman, Dansind, incremenind. Urmeaza trilogia alcatuita din Viata amoroasa (1997, Humanitas Fiction, 2008), roman ce ii aduce recunoasterea internationala, Sot si sotie (2000; nominalizat la Premiul Femina; Polirom, 2008, 2013) si Therra (2005; Polirom, 2010). Zeruya Shalev este si autoarea unei carti pentru copii, Puiul mamei, editata in 2000. In 2004, la Ierusalim, cade victima unui atentat cu bomba, in urma caruia are nevoie de un an si jumatate de recuperare.

De-a lungul carierei sale, scriitoarea a primit numeroase premii, printre care: Premiul de Aur si Premiul de Platina ale Asociatiei Editorilor din Israel (1997), Corine (Germania, 2001), Amphi (Franta, 2003), ACUM (Israel; 1997, 2003, 2005) si Wizo (Franta, 2007). Romanele Zeruyei Shalev sunt publicate de cele mai importante edituri din lume. Cea mai recenta carte publicata in limba romana este Farime de viata (Polirom, 2012).

Andrea Tompa s-a nascut la Cluj si, din 1990, locuieste la Budapesta. Primul ei roman, A hoher haza / Casa calaului a aparut in 2010, la Kalligram Publishing House, urmat apoi, in 2013, de Fejtol s labtol / De la cap si de la picioare, roman care este deja considerat de critici una dintre cele mai remarcate proze ale literaturii maghiare din ultimii ani. Andrea Tompa este laureata al Premiului de debut pentru literatura maghiara din Transilvania, pe anul 2010 si al Pemiului Bekes Pal. In prezent este editor la revista budapestana de teatru Szinhaz si cadru universitar la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

Fiul prozatorului Aharon Megged si al scriitoarei Eda Zoritte, Eyal Megged este astazi unul dintre cei mai cunoscuti scriitori si jurnalisti din Israel. S-a nascut in 1948, la New York si a crescut in Tel Aviv. A studiat filosofia si istoria artei la Universitatea din Tel Aviv. Cunoscut deopotriva ca poet si prozator, Eyal Megged a fost ani la rind editor al programului de radio „Voice of Israel“ si a colaborat cu cele mai cunoscute ziare si reviste din Israel. In primii ani de cariera s-a remarcat ca poet, in 1988 ii apare primul volum de povestiri, iar in 1993, primul roman, Barbarossa.

Intre anii 1995 si 2010, publica romanele: Kamikaze Woman, Secrets of Mongolia, Saving Grace, Everlasting Life, The Black Knight, Woman Country, A Couple si How to Live. Eyal Megged este de doua ori laureat al Premiului pentru literatura al Primului Ministru (1990, 2005), laureat al Macmillian Prize (1993), de doua ori laureat al Asociatiei Editorilor din Israel. In prezent, scrie regulat pentru cunoscutul cotidian Haaretz si preda cursuri de scriere creativa.