Wall Street acoleaza controlul schimbarilor climatice sub mandatul lui Biden

Bancile din Big Wall Street, care se confrunta cu perspectiva ca democratii vor impune noi reguli pentru a forta creditorii sa faca fata dezastrelor naturale si cresterii nivelului marii, se pozitioneaza ca aliati dornici cu o administratie Joe Biden in lupta impotriva schimbarilor climatice.

Bancile accelereaza eforturile pentru a depasi aceasta problema si pentru a clarifica echipei lui Biden ca vor un loc la masa atunci cand se iau decizii. JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup si Goldman Sachs se numara printre firmele care s-au angajat in investitii de sute de miliarde de dolari despre care spun ca vor reduce emisiile de carbon. Seful Institutului de Finante Internationale, care reprezinta firmele financiare globale, a promis consilierului economic Biden, Jared Bernstein, ca industria va fi ,,un partener dispus si activ” in materie de clima.

Insa victoria lui Biden ar expune bancile americane la un control intens pentru rolul lor in furnizarea anuala a miliarde de dolari productiei de combustibili fosili care contribuie la schimbarile climatice. Principalii democrati vor sa mearga si mai departe, fortand creditorii sa respecte regulile de divulgare si testele de stres pentru a se asigura ca nu sunt sursa unei noi crize. Teama este ca evenimentele climatice distructive – precum si o tranzitie costisitoare catre o economie cu emisii reduse de carbon – vor face ravagii in portofoliile bancilor si vor destabiliza sistemul financiar.

“Clientii lor nu ar trebui sa suporte povara imprumuturilor riscante acordate tehnologiilor si surselor de energie de ieri” senatorul Sherrod Brown , a declarat pentru POLITICO din Ohio, democratul de varf din Comitetul bancar. ,,Piata nu poate remedia acest lucru. Congresul trebuie sa intensifice si sa lucreze pentru a combate criza climatica “.

Cum sa abordam aceasta problema va fi una dintre cele mai importante decizii ale noii administratii care afecteaza atat Wall Street, cat si lupta mai larga pentru a incetini schimbarile climatice provocate de om. Autoritatile de reglementare ale administratiei Trump nu au abordat problema intr-un mod semnificativ, permitand oficialilor din Europa si din alte jurisdictii sa preia conducerea in stabilirea standardelor globale. Este, de asemenea, un domeniu in care autoritatile de reglementare Biden pot forta schimbari mari fara ajutorul Congresului.

,,Bineinteles, Joe Biden nu sustine un New Deal verde si nu se opune frackingului decat pe terenurile federale”, a declarat Rep. Chuy Garcia (D-Ill.) Intr-un interviu. ,,Dar va exista o scufundare mai profunda in aspectele de risc sistemic, precum si impactul general al combustibililor fosili asupra economiei noastre”.

Reprezentantii industriei spun ca cele mai mari banci internationale sunt pregatite pentru moment, dupa ani de presiune din partea activistilor de mediu si interes crescut in randul autoritatilor de reglementare straine. Bancile se confrunta, de asemenea, cu cererea tot mai mare din partea clientilor care cauta investitii durabile.

Bancherii vad o oportunitate in a ajuta potential obiectivul lui Biden de a investi 2 trilioane de dolari in proiecte de energie curata in calitate de presedinte.

“Exista oportunitati pentru noi de a lucra cu o administratie Biden”, a declarat Tim Adams, presedinte si CEO al Institutului de Finante Internationale, intr-un interviu. ,,Avem interese comune”.

“Vorbim despre miliarde care trebuie intermediate din cauza cheltuielilor guvernamentale sau din cauza interesului privat si a cererilor private”, a spus Adams. ,,Putem fi o parte a acestei solutii, deoarece acest capital este folosit in scopuri de mediu”.

JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo si Goldman Sachs au inceput sa documenteze voluntar activitatile legate de clima pe baza recomandarilor Task Force-ului condus de Michael Bloomberg privind divulgarile financiare legate de clima. Banca Toronto-Dominion din Canada a fost luni cel mai recent mare creditor care s-a alaturat cauzei, anuntand ca planifica sa realizeze emisii nete de gaze cu efect de sera in operatiunile si activitatile sale de finantare pana in 2050 si va inceta sa ofere noi servicii pentru proiectele de foraj din Cercul Arctic.

Unele dintre miscari au creat batai de cap politice in SUA pentru banci. Consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow, a criticat ceea ce a numit discriminare in acordarea de imprumuturi companiilor de combustibili fosili. Revenirea din dreapta subliniaza dilema cu care se confrunta bancherii in timp ce incearca sa incorporeze judecati morale in activitatile lor de creditare.

,,Incepi cu adevarat sa vezi o cantitate extraordinara de disconfort in camerele de consiliu ale bancilor”, a declarat partenerul administrativ al Federal Financial Analytics, Karen Petrou, care ii sfatuieste pe directorii bancii in probleme de politica.