5 motive pentru care să îți muți afacerea în mediul online

Comerțul online s-a dezvoltat enorm în ultimii ani încurajând tot mai mulți antreprenori să-și  mute afacerile pe internet. Schimbările produse de pandemia de coronavirus ne-au determinat pe toți să ne modificăm obiceiurile și să ne adaptăm restricțiilor impuse, căutând confortul în mediul online.

Clienții au descoperit beneficiile cumpărăturilor online și au ales să cheltuie sume importante de bani pe produsele frumos promovate pe internet. Anul trecut, 45% dintre români au plasat cel puțin o comandă online și numărul acestora este în creștere ca urmare a interesului pentru digitalizare.

În anul 2020, vânzările online au reprezentat 18% din totalul vânzărilor cu amănuntul la nivel global, preconizându-se un nivel de 21.80% până la finalul anului 2024. În acest ritm tot mai mulți clienți vor prefera cumpărăturile online, deschizând noi oportunități de business pentru cei care vor să își vândă produsele pe internet. Beneficiile vânzărilor online sunt multe și pot avea un impact major asupra dezvoltării afacerii tale:

  1. Accesul mare la piața țintă. În mediul online, cererea este foarte mare, fiind ușor să găsești clienți pentru produsele tale. Într-o piață fără  granițe, oricine îți poate cumpăra produsele, având astfel acces atât la piața locală, cât și la cea internațională. Dacă cercetezi atent preferințele cumpărătorilor și concurența îți poți îmbunătăți produsul și poți atrage un număr însemnat de clienți.
  • Potențial foarte mare de marketing. Promovarea este foarte importantă pentru orice tip de business, dar pentru afacerile online este crucială. În mediul online, prezentarea produsului trebuie să fie impecabilă: fotografiile de produs, descrierile, mesajele de marketing sau timpul de răspuns. Te poți promova pe site-ul tău, pe diverse platforme unde îți listezi produsele sau pe canalele de socializare. Marketingul prin social media a devenit foarte popular și eficient în ultimii ani. Aplicațiile de socializare, precum Facebook, Instagram sau Twitter au un număr tot mai mare de utilizatori care pot deveni oricând clienții tăi.
  • Costurile operaționale reduse. Pentru a începe o afacere în mediul online, costurile sunt mici iar activitățile operaționale sunt simplificate. Nu mai plătești chiria pentru magazinul fizic, salariile angajaților sau pentru a te alinia prevederilor legale impuse. Pentru început ai nevoie doar de un spațiu de depozitare, care poate fi chiar locuința ta, unde te poți ocupa și de pregătirea comenzilor. Daca nu știi prea bine cum să începi sau să te organizezi, poți găsi multe informații utile pe internet, spre exemplu site-ul OLX are niște articole foarte detaliate despre cum să îți dezvolți o afacere online și cum să îți crești vânzările.
  • Disponibilitatea crescută. În mediul online clienții pot cumpăra la orice oră, nefiind îngrădiți de timp sau spațiu. Spre deosebire de magazinele fizice, care servesc clienții după un program bine stabilit, comerțul electronic permite vânzarea 24 de ore din 24, în toate zilele săptămânii.
  • Îmbunătățirea comunicării cu clienții și creșterea capacității de fidelizare a acestora. Într-un mediu transparent, cum este mediul online, clienții aleg produsele cele mai avantajoase, analizând calitatea, prețul și beneficiile aduse. Este important să oferim o descriere cât mai clară și reală a produsului și să le răspundem rapid în cazul în care cer informații. Online, putem comunica ușor cu ei și le putem oferi asistența necesară până la finalizarea tranzacției. Astfel, vom dezvolta o conexiune cu clienții, care vor fi tentați să ne cumpere din nou produsele noastre și chiar să ne recomande prietenilor.

Mută-ți afacerea în mediul online și bucură-te de beneficiile unei piețe extinse și flexibile. Succesul afacerii tale depinde doar de tine.