Pregatirea solului pentru plantarea pomilor

Pentru plantarea pomilor sau arbustilor fructiferi, solul trebuie pregatit din timp, astfel realizand conditii bune de prindere si dezvoltare a pomilor tineri.

Pregatirea solului consta in realizarea unor lucrari: defrisarea solului de vegetatia lemnoasa (arbusti, pomi, diferiti arbori), nivelarea, afanarea terenului, corectarea reactiei chimice a solului, fertilizarea, asigurarea unei surse de apa.

In pregatirea solului, defrisarea zonei de vegetatie se realizeaza deoarece unele specii forestiere sunt purtatoare de boli si de daunatori ai pomilor. Terenul se elibereaza de pomi imbatraniti, uscati, liane, arbusti, diferite radacini, care cu timpul putrezesc si imbolnavesc solul.

Arborii se smulg (cu tractorul cu senile), arbustii se taie cu toporul, cu ferastraul electric. Pomii altoiti si copacii cu radacini profunde se smulg din sol cu un cablu prins in jurul coroanei, tras de un tractor. Pomii se pot scoate usor (chiar daca au radacini mari), daca tractorul face miscari succesive, pentru scoaterea treptata a radacinii. In situatia in care tulpina se rupe, copacul nu mai poate fi scos din sol, atunci se sapa in jurul lui (pentru inlaturarea pamantului de pe radacini). Se prind radacinile principale cu un cablu (care este tras cu ajutorul tractorului) si incet radacinile sunt scoase din sol.

In pregatirea solului, nivelarea este o lucrare ce se executa inainte de lucrarile mecanizate si de operatiile de irigare a zonei. Pe terenurile fara multe denivelari, aceasta operatie de nivelare este mult mai usoara si consta in indepartarea musuroaielor, acoperirea gropilor si a santurilor (datorate defrisarilor).

Pe terenurile mai denivelate, operatiunea de nivelare presupune: ridicarea unui strat de sol fertil, stocarea acestuia in zona de margine a parcelei, acoperirea gropilor si reintinderea uniforma a solului fertil pe intreaga suprafata, pentru a nu schimba starea de fertilitate initiala a solului.

Dupa lucrarile de nivelare, terenul se afaneaza, in functie de natura solului si conditiile climatice.

Pregatirea solului presupune si lucrari de desfundat – care au un rol important in viitorul unei plantatii. Solurile umede si grele presupun o desfundare atenta, care sa imbunatateasca regimul de aer in adancime, influentand astfel cresterea si capacitatea de fructificare a pomilor. O desfundare adanca a solurilor de stepa poate compromite plantatiile, datorita cresterii cantitatii de calciu la radacini.

Pe plantatiile mici, aceasta operatie se realizeaza manual: terenul se imparte in parcele mici (pana la 3 m latime), care se desfunda separat (la adancime de cca. 50 cm).

Scarificarea solului este o alta lucrare in pregatirea solului, se face in zonele umede, grele, dar si in zonele subtiri, in stare avansata de degradare. Este o lucrare de afanare, fara inversarea straturilor de sol, se realizeaza cu tractorul, la adancimea de cca. 80 cm. In urma lucrarii, se strang toate radacinile si resturile vegetale (care obosesc solul) si se ard.

Prin aceste operatii de pregatirea solului, se creaza conditii bune pentru cresterea si rodirea pomilor.

In unele zone alte tarii, cultura pomilor sufera din cauza excesului de umiditate, mai ales primavara, dupa topirea zapezii, sau in perioadele ploioase, sau datorita ridicarii nivelului freatic sau scurgerilor de apa din sistemul de drenaj. Astfel, terenul trebuie nivelat in panta usoara, in directia scurgerii apei, solul se afaneaza adanc, cu pluguri speciale, pentru preluarea excesului de apa si imbunatatirea regimului de aer.

Preagatirea solului presupune si schimbarea reactiei chimice a acestuia. Unele soluri sunt mai alcaline sau mai acide – conditiile trebuie echilibrate chimic. Pe solurile acide, corectarea se realizeaza cu roci de natura calcaroasa, dolomitice, iar pe solurile bogate in saruri se va administra gips sau fostogips (care neutralizeaza solul). Aceasta operatie se face: o parte inainte de desfundat si o parte dupa plantatul copacilor.

Fertilizarea solului se face cu ingrasaminte chimice (principalele elemente nutritive) si organice (imbunatatesc structura solului, capacitatea de retinerea a apei). Sunt folosite: gunoiul de la animale, resturi de natura vegetala si menajere, etc. Aceste ingrasaminte se introduc in sol (la 30 cm), pentru a alimenta pomii tineri cu elemente nutritive, timp de 4 ani.

In pregatirea solului, irigarea, asigurarea unei surse de apa se face pentru tratamentele ce se aplica impotriva bolilor, daunatorilor, si pentru udarea necesara in perioadele de seceta.

In zonele deluroase, colinare, apa este asigurata din parauri, precipitatii si izvoare, la campie din puturi si fantani adanci (forate pana la adancimea apei freatice). Pentru plantatiile mici, este suficienta o fantana cu pompa sumersibila, la care se ataseaza o instalatie de conducte, pentru aducerea apei la parcele.

Pe terenurile, pe care se fac defrisari de livezi imbatranite, uscate, se planteaza pomi numai dupa ce solul s-a odihnit timp de 4 ani – in aceasta perioada cultivandu-se legume si cereale, pentru a reface structura si a se imbunatati fertilitatea solului. Daca aceste suprafete s-ar replanta imediat (dupa defrisare), cu aceeasi specie, exista pericolul ca acesti pomi sa se dezvolte slab si sa fructifice putin. Cand replantarea este obligatorie, aceste terenuri vor fi plantate, insa cu alte specii. Pentru stimularea dezvoltarii pomilor, la fiecare groapa se aplica o cantitate de azot.