Cum se scrie un poem Haiku

Un haiku (Pai  Ju  high-koo) este un poem scurt pe trei randuri care urmeaza de obicei o structura de silabe de 5-7-5. Poezia haiku a fost initial dezvoltata de poeti japonezi si este adesea inspirata de natura, de un moment de frumusete sau de o experienta plina de viata. Haikusurile sunt menite sa fie citite dintr-o singura respiratie pentru rezonanta si impact. Va vom arata cum sa scrieti o poezie frumoasa, cu sunete placute, in pasii rapidi de mai jos.

Mergeti la o plimbare in natura

Multe haikus sunt inspirate de obiecte din lumea naturala, cum ar fi copacii, stancile, muntii si florile. Pentru a obtine idei pentru poezia dvs., faceti o plimbare intr-un parc din apropiere sau mergeti la o excursie in padure. Mergeti catre o poteca montana sau un corp de apa, cum ar fi un rau, un lac sau o plaja. Petreceti ceva timp in natura si observati-o, astfel incat sa puteti obtine idei pentru poezie.

Daca nu puteti iesi afara pentru o plimbare intr-o zona cu natura, incercati sa priviti fotografii si arta in natura in carti sau online. Gasiti o anumita scena naturala sau un obiect din natura, cum ar fi un copac sau o floare care va inspira.

Concentrati-va pe un sezon sau un eveniment sezonier

Haikusurile pot fi, de asemenea, despre un sezon, cum ar fi toamna, primavara, iarna sau vara. De asemenea, va puteti concentra asupra unui eveniment natural care se intampla intr-o anumita perioada a anului, cum ar fi inflorirea copacilor de cires din cartierul dvs. sau somonul alergat in raul din apropierea casei dvs.

Haikusurile sezoniere se concentreaza adesea pe un detaliu specific despre sezon, numind sezonul in poem. A scrie despre un anotimp poate fi o modalitate distractiva de a descrie un detaliu particular pe care il iubesti despre acea perioada a anului.

Alegeti o persoana sau un obiect ca subiect

Haikusurile nu trebuie sa fie toate legate de natura sau anotimpuri. De asemenea, puteti alege o anumita persoana sau obiect ca inspiratie pentru poem. Poate vrei sa scrii un haiku amuzant despre cainele tau. Sau poate doriti sa scrieti un haiku atent despre jucaria copilariei voastre.

Incercati sa va concentrati doar pe o persoana sau un obiect din poem. Haikusurile sunt scurte si este posibil sa nu aveti suficient spatiu in trei randuri pentru a scrie fiecare gand pe care il aveti despre persoana sau obiect.

Cititi exemple de haiku

Pentru a obtine o mai buna intelegere a genului, cititi haikusuri care sunt bine cunoscute si considerate exemple bune de forma. Puteti gasi exemple in carti sau online. Cititi haikusuri despre natura si alte subiecte. Puteti citi:

Concentrati-va pe un eveniment din trecutul dvs. sau pe ceva care va deranjeaza

Incercati sa gasiti o asemanare cu natura sau o metafora care sa va exprime sentimentele in scurt timp. Un exemplu poate arata astfel:

Boom, boom, boom, bam, bam!

Capul meu este un camp de lupta

Cu nenumarate izbucniri

Urmati linia si structura silabelor unui haiku

Haikusii urmeaza o forma stricta: trei linii, cu o structura de silabe 5-7-5. Asta inseamna ca prima linie va avea cinci silabe, a doua linie va avea sapte silabe, iar ultima linie va avea cinci silabe.

Poezia va avea in total saptesprezece silabe. Pentru a numara silabele intr-un cuvant, asezati mana sub barbie. Apoi, spune cuvantul. De fiecare data cand barbia iti atinge mana, aceasta este o silaba.

Un haiku nu trebuie sa rimeze sau sa urmeze un anumit ritm, atata timp cat acesta adera la numarul de silabe.

Descrieti subiectul cu detalii senzoriale

Haikus-urile sunt menite sa ofere cititorului un scurt simt al subiectului folosind simturile. Ganditi-va la modul in care subiectul dvs. miroase, simte, suna, gusta si arata. Descrieti subiectul folosind simturile, astfel incat acesta sa prinda viata cititorului si sa se simta puternic pe pagina.

De exemplu, puteti scrie despre ,,parfumul moscat al acelor de pin” sau ,,gustul amar al aerului diminetii”.

Daca scrieti un haiku despre un anumit subiect, cum ar fi cainele dvs., puteti descrie ,,clatinarea unghiilor sale pe tigla” sau ,,blana umeda a cainelui ud”.

Folositi imagini si descrieri concrete

Evitati descrierile abstracte sau vagi. In schimb, alegeti imagini concrete care sa fie usor vizualizate de cititor. In loc sa folositi metafora sau comparatie, incercati sa descrieti subiectul cu detalii care sunt particulare si unice.

Evitati descrierile vorbitoare sau limbajul elaborat. Incercati sa utilizati un limbaj simplu, astfel incat sa puteti respecta numarul de silabe necesar pentru un haiku.

Nu utilizati clisee sau fraze care au devenit atat de familiare incat isi pierd sensul. In schimb, alegeti imagini si descrieri care se simt unice.

De exemplu, puteti scrie ,,Frunzele de toamna periaza drumul” sau ,,Cainele urmareste o pasare stralucitoare”.

Scrie poezia la timpul prezent

Oferiti haiku-ului imediatitate folosind timpul prezent, mai degraba decat timpul trecut. Utilizarea timpului prezent va poate face, de asemenea, liniile simple si usor de urmarit.

Incheiati cu o ultima linie surprinzatoare

Un haiku bun va avea o linie de final care este fascinanta si il lasa pe cititor atarnat. Poate lasa cititorul cu o ultima imagine surprinzatoare sau sa reflecte asupra celor doua randuri anterioare intr-un mod surprinzator.

De exemplu, haiku-ul poetului japonez Kobayashi Issa are o ultima linie surprinzatoare: ,,Tot ce ating / cu tandrete, din pacate / intepaturi ca o maracina”.

Cititi haiku cu voce tare

Dupa ce ati terminat o schita a haiku-ului, cititi-l cu voce tare de mai multe ori. Ascultati cum suna haiku-ul. Asigurati-va ca fiecare linie curge usor una in cealalta si ca liniile respecta numarul de silabe 5-7-5. Haiku-ul ar trebui sa sune natural atunci cand este citit cu voce tare.

Daca observati linii incomode sau agitate, reglati-le astfel incat sa sune netede. Inlocuiti orice cuvinte care sunt prea lungi sau complicate. Asigurati-va ca haiku-ul suna placut atunci cand cititi cu voce tare.

Arata poezia haiku altora

Obtineti feedback de la altii despre haiku. Intrebati prietenii, membrii familiei si colegii ce parere au despre haiku. Puneti intrebari daca haiku-ul intruchipeaza un moment in natura sau un anotimp.

Daca ati scris un haiku despre un anumit subiect sau obiect, intrebati-i pe ceilalti daca cred ca haiku-ul face o treaba buna explorandu-l.

Centrati haiku-ul pe pagina cand ati terminat

Asezati haiku in centrul paginii si centrati liniile astfel incat sa formeze o forma de diamant. Acesta este modul in care haikusurile sunt formatate in mod traditional.

De asemenea, puteti adauga un titlu scurt in partea de sus a haiku-ului, cum ar fi ,,Toamna” sau ,,Caine”. Evitati titlurile lungi si pline de cuvinte.

Multi haikusi nu au titluri. Nu este absolut necesar sa-ti intitulezi poemul haiku.