6 moduri naturale de curatare a aerului interior

Aerul curat din interior este foarte important, deoarece majoritatea dintre noi ne petrecem in medie 93% din timpul nostru inauntru (miscari!). Parul de casa, dioxidul de carbon si compusii organici volatili (COV) sunt doar cateva dintre toxine pe care le veti gasi plutind in aerul interior. Acesta este unul dintre motivele pentru care folosim zilnic un filtru de aer interior si pastram plantele de apartament in toata casa.foa

Cat de rau este aerul interior?

La fel ca majoritatea lucrurilor, calitatea aerului depinde de mai multi factori. A locui langa orase aglomerate, autostrazi si campuri de ferma pulverizate chimic creeaza un risc mai mare de poluare a aerului din interior. Potrivit oamenilor de stiinta EPA, temperaturile ridicate si nivelurile de umiditate cresc, de asemenea, anumiti poluanti.

Un mare 30-50% din toate cladirile sunt suficient de umede pentru a incuraja cresterea mucegaiului si a bacteriilor, conform rapoartelor EPA privind calitatea aerului si astm. Acesti agenti patogeni cresc atunci riscul anumitor conditii de sanatate, cum ar fi astmul si bolile infectioase. Ghidul EPA privind calitatea aerului interior confirma, de asemenea, ,,aerul din interiorul caselor si al altor cladiri poate fi mai grav poluat decat aerul din exterior, chiar si in cele mai mari si mai industrializate orase”.

Desigur, a petrece cat mai mult timp afara in natura este cea mai buna optiune. Dar atunci cand este necesar sa fiti in interior, este important sa aveti aer curat in interior! Cu cat avem mai multa poluare a aerului, cu atat este mai mare riscul de probleme de sanatate imediate si cronice pe termen lung.

Ce cauzeaza poluarea aerului interior?

Depinde de o multime de factori, dar vestea buna este ca o mare parte a calitatii aerului interior este sub controlul nostru. Unele surse comune de poluare a aerului din interior includ:

Praf

Poluarea aerului exterior se scurge in interior

COV-urile care se degajeaza din vopsea, mobilier, pardoseala etc.

Caprioara pentru animale de companie

Produse de curatare conventionale, odorizante de aer si  alte parfumuri

Sobe pe gaz si alte aparate (in special cele mai vechi)

Umezeala si cresterea mucegaiului

Covor, draperii si alte articole de mobilier care colecteaza praful si murdaria

Moduri naturale de purificare si curatare a aerului interior

Inainte de a trece la curatarea aerului interior, trebuie sa abordam ceea ce il murdareste in primul rand. Praful, mucegaiul si parul pentru animale de companie sunt doar cateva dintre lucrurile care se ascund in jurul casei, provocand poluarea aerului.  Acarienii de praf adora zonele umede, locuite de oameni, cum ar fi saltele, mobilier si covor.

Desi sunt microscopice, deseurile de acarieni pot duce la probleme de sanatate, cum ar fi astmul, bolile intestinale si eczemele, pentru a numi cateva.Pasul unu spre purificarea aerului interior: scoateti aspiratorul si  spray-ul de praf DIY.

1. Poluarea aerului prin vid

Investiti intr-un vid bun si folositi-l in mod regulat. Multi experti recomanda filtrele HEPA, desi nu este intotdeauna necesar.  Aspiratorul meu preferat (si durabil) este acesta . Deoarece covoarele ascund poluarea si alergenii (chiar si atunci cand sunt aspirate), minimizarea cantitatii de covor din casa va ajuta. Doar o curte patrata de covor poate adaposti 100.000 de acarieni!

Daca pastrati covoarele si covoarele in jur, curatarea lor profunda ocazional va ajuta la purificarea aerului interior.

Iata mai multe despre cum sa mentineti alergenii si poluarea la minimum cu o curatare regulata:

Tineti pasul cu praful si curatarea (scoaterea gunoiului, stergerea suprafetelor etc.)

Curatati periodic draperiile, jaluzelele si asternuturile

Lasati pantofii la usa pentru a evita urmarirea polenului si a muckului in casa

Du-te minimalist, e mai putin de praf!

Acestea fiind spuse, exista un lucru prea curat. La fel ca intestinul nostru, casa noastra are un microbiom. Copiii care sunt in preajma animalelor de companie si a animalelor de ferma au de fapt un risc mai mic de a dezvolta astm. Imi pastrez rutina de curatare simpla, fara curatatori de lux si  folosesc Homebiotic (care este ca un probiotic pentru casa ta!).

2. Animalele de companie

Oricat de mult ne iubim prietenii cu blana, animalele de companie sunt o alta sursa comuna de poluare a aerului din interior. Animalele de companie trebuie sa fie spalate si ingrijite in mod regulat, mai ales daca au acces la exterior. Acest lucru va va ajuta sa reduceti parul, parul animalelor de companie si murdaria din casa.

3. Folositi Odorizante naturale

Odorizantele conventionale nu improspateaza de fapt aerul, ci doar il imbraca in toxine. Odorizantele naturale functioneaza diferit. In loc sa ascunda mirosurile, ele le neutralizeaza la sursa. Evident, daca exista ceva puturos in casa (cum ar fi o punga de gunoi vechi sau obiecte cu mucegai), va trebui sa o scoatem.

Utilizarea odorizantelor naturale si difuzarea uleiurilor esentiale pot ajuta la indepartarea mirosurilor persistente ramase in urma. Acestea ajuta, de asemenea, la reducerea microbilor, bacteriilor si a acarienilor din aer.

4. Lumanari din ceara de albine

Lumanarile sunt confortabile si au un miros primitor, dar nu toate sunt create egale.  Lumanarile cu parafina si ceara de soia polueaza aerul, dar ceara de albine face contrariul.

Poluarea in aer a incarcat pozitiv ioni. Cand ardem ceara de albine creeaza ioni negativi care apoi se leaga de ioni incarcati pozitiv. Rezultatele sunt un aer mai curat si o casa cu miros delicios.

Lumanarile din ceara de albine sunt adesea utile pentru cei cu astm sau alergii si elimina in mod eficient alergenii obisnuiti, cum ar fi praful si parul din aer. Lumanarile din ceara de albine ard, de asemenea, mai lent decat lumanarile cu parafina, astfel incat sa reziste mult mai mult.

5. Verificati sistemul HVAC

Desi nu este la fel de distractiv ca uleiurile esentiale si lumanarile din ceara de albine, sistemele de aer conditionat si incalzire bune sunt o necesitate pentru un aer mai curat. Pentru cei care locuiesc in zone mai poluate, un sistem de curent alternativ ajuta la filtrarea aerului de intrare. Daca locuiti intr-o zona in care exteriorul nu este o problema prea mare, atunci deschiderea ferestrelor si aerisirea in casa este o idee buna.

De asemenea, este important sa schimbati regulat filtrele HVAC. Puteti adauga chiar si cateva picaturi de ulei esential purificator la filtrele de unica folosinta. Lamaia, lamaia, portocala, lamaia si cuisorul sunt cateva dintre preferatele mele pentru purificarea aerului interior.

6. Evitati mucegaiul si micotoxinele

Potrivit APE, aproximativ 30-50% din cladiri au conditii umede primare pentru cresterea mucegaiului. Mucegaiul si micotoxinele pe care le produce pot provoca o multitudine de probleme de sanatate. Pentru un aer interior mai curat, indepartati orice sursa de umiditate si reparati imediat scurgerile.

Este important sa indepartati orice obiect poros mucegait sau mucegait dintr-un spatiu interior (cum ar fi gips-carton, lemn sau hartie). Articolele neporoase care au fost expuse la mucegai (cum ar fi metalul, sticla si unele materiale plastice) pot fi curatate si uscate temeinic.