Raf Simons – linistea dupa “furtuna” Galliano

Anul 2012 a fost un an al schimbarilor pe “frontul intai”, adica mintile creative de la carma brand-urilor de top. Raf Simons a plecat de la conducerea Jil Sander si a luat in primire brand-ul Christian Dior, iar Stefano Pilati i-a facut loc lui Hedi Slimane in “familia” YSL, doua mari schimbari sesizate de intreg mapamondul.

Venirea lui Raf Simons ca director de creatie al brand-ului Christian Dior a fost o schimbare asteptata de multi oameni dupa controversele starnite de predecesorul lui, John Galliano. Iar spre deosebire de acesta, Raf Simons este o alegere sigura, clasica si chiar minimalista fata de ceea ce ne-a obisnuit John Galliano.

Raf Simons, belgian la origini, este acum designer-ul unuia dintre brand-urile “grele”, cu istorie in lumea modei. Cine altcineva putea sa preia responsabilitatea unui brand frantuzesc, decat un european care a intrat oficial in aceasta lume in 1995 cu colectii masculine.

La inceput au fost colectiile “curate” pentru barbati, influentate puternic de cultura urbana, stilul sau a fost descris chiar ca “tinerete torturata”, cu modele clasice reinterpretate prin croiuri clare, simple, elegante. Presa internationala ii admira stilul, si spune ca este un inovator contemporan, iar cea mai recenta colectie pentru casa Christian Dior a primit felicitari pentru directia aleasa: viitor.

In 2005, Raf Simons este numit director de creatie al brand-ului Jil Sander, iar primele lui colectii pentru label au fost descrise de nenumarate ori ca fiind “perfecte”. Care este partea buna la un creator care a inceput cu colectii masculine? Faptul ca tinutele lui, chiar si cele pentru casa Dior, se adreseaza femeilor puternice, cu cariere, cel mai usor descrise ca “femeile alpha”.

Raf Simons are un fel al lui care te face sa regandesti hainele si utilizarea lor si chiar cred ca intelege femeile foarte bine pentru ca in colectia Haute Couture pentru Dior ne ofera un lucru important: libertate vestimentara – daca o femei vrea sa isi odihneasca mainile in buzunarele unei rochii spectaculoase, atunci de ce sa nu o faca.

Cu toate ca a crescut intr-un mediu in care creativitatea nu ii era „antrenata”, tanarul Raf Simons, izolat si „dark” (nu, nu, serios, se imbraca la 19 ani numai in negru), s-a refulat in muzica unor artisti precum Bob Marley, Kraftwerk sau Joy Division, iar prima colectie a facut cunostinta cu lumea la 27 de ani.

Ce nu stiai despre Raf Simons

A inceput ca intern pentru Walter Van Beirendonck. A plans la al treilea show Martin Margiela. A studiat design-ul industrial. Sunt foarte putine interviuri cu el, pentru ca nu este darnic decat pe podium, dealtfel nici fotografii nu prea gasesti. Isi doreste o directie moderna pentru Dior si se inspira din perioada romantica a decadei 1947-1957 a brand-ului. A fost profesor si a predat fashion design la Universitatea Artelor Aplicate din Viena, Austria. Are 44 de ani, dar nu ii dai atat de mult.

Pe final, o singura intrebare am: oare Dior o sa „sufere” cu succes schimbarilor aduse de Raf Simons sau oare designer-ul o sa trebuiasca sa isi schimbe abordarea?