7 practici bizare de mumificare din intreaga lume

Majoritatea oamenilor stiu despre mumiile din Egiptul antic si poate au vazut chiar una sau doua intr-un muzeu. Cunoastem traditiile care implica sarcofage, morminte elaborate si cum se faceau mumii in zilele faraonilor. Dar majoritatea oamenilor nu stiu ca practicile de mumificare nu se limiteaza doar la Egiptul antic. Mumiile au fost gasite in intreaga lume, de-a lungul istoriei, iar unele culturi practica si acum mumificarea. Chiar daca aceasta este o practica referitoare la morti, este cu greu o arta moarta.

De ce efectueaza aceste culturi acest act macabru si dificil? Pentru unii este religios; pentru altii, politic; iar pentru altii inca, a inceput ca un accident fericit. Si cum au facut-o? Exista cateva metode cunoscute, dar, in unele cazuri, oamenii de stiinta inca nu sunt siguri, ceea ce da doar aerului de mister care inconjoara practica.

Calugarii budisti au inceput sa se mumifice pe ei insisi in timp ce erau inca in viata

De obicei, mumificarea incepe dupa ce mori. Pentru unii calugari budisti, totusi, procesul a inceput cu ani inainte sa fi murit efectiv .

Acesti calugari au crezut ca calea catre nemurire a inceput prin a manca altceva decat nuci si seminte si a face exercitii energice pentru a scapa de toate grasimile corporale. Apoi, dupa trei ani, ei ar bea un ceai otravitor care i-ar determina sa se purge violent, indepartand umezeala din corpul lor, in timp ce, de asemenea, sa omoare orice paraziti interni care altfel ar putea sa le putrezeasca carnea.

In cele din urma, se vor imbratisa intr-un mic mormant de piatra inchis, isi vor asuma pozitia de lotus si asteapta pur si simplu sa moara, sunand un clopot in fiecare zi pentru a le informa oamenilor de afara ca sunt inca in viata. Cand clopotul a incetat sa mai sune, toata lumea stia ca calugarul din interior era mort si procesul de mumificare a fost complet.

Din pacate, majoritatea celor care au incercat acest ritual nu au avut succes, asa cum au dezvaluit mormintele deschise. Cadavrele lor dadeau semne de decadere. Cu toate acestea, corpurile celor care si-au atins obiectivul au fost eliminate, expuse si venerate.

Mumii australiene si melanesiene au pictat cadavre in propriile lor grasimi corporale

Indigenii din stramtoarea Torres si insulele invecinate au avut un proces de mumificare deosebit de cumplit. In primul rand, corpurile erau tatuate elaborat, adesea cu dungi. Toata grasimea corporala a fost indepartata cu atentie din cadavre.

Apoi, toate orificiile corpului ar fi fost cusute si corpurile lor au fumat peste un foc in decurs de aproximativ zece zile. In acea perioada, jelitorii stateau de paza asupra cadavrului, alungand mustele. Plangatorii nu aveau voie sa vorbeasca deloc pentru tot timpul necesar pentru a fuma cadavrele.

Odata ce corpurile au fost uscate, acestea au fost decorate in continuare, iar apoi grasimea corporala indepartata a fost amestecata cu ocru rosu si vopsita inapoi pe corp ca conservant.

Daca credeti ca suna ingrozitor, luati in considerare aceasta practica usor diferita din regiune. Unii oameni melanesieni ar plasa un cadavru intr-o canoe si l-ar impinge in larg. Acolo, pielea i-a fost dezlipita, iar organele sale au fost indepartate si inlocuite cu palma. Apoi trupul a fost adus inapoi la uscat si uscat. Limba, palmele mainilor si talpile picioarelor au fost indepartate si date sotului persoanei decedate.

Cand mumia a fost complet uscata, a fost vopsita si decorata cu ochi de scoica, iarba si seminte. Mumia a fost apoi legata de postul central al fostei sale case.

Chilienii antici au mumificat papagalii si Macaws, posibil pentru ca pasarile erau un semn de bogatie

Papagalii si macaws nu sunt originari din desertul Atacama din Chile, dar arheologii si-au gasit penele in zona, precum si versiuni mumificate ale pasarilor. In martie 2021, o echipa de oameni de stiinta care a studiat 27 de ramasite de macaws si papagali in cinci situri arheologice Atacama au sugerat ca pasarile au fost aduse in zona intre 1100 si 1450 CE prin rute comerciale. Ei si-au publicat rezultatele cercetarilor in Proceedings of the National Academy of Sciences .

,,Penele sunt apreciate in America si le vedem in inmormantari cu statut inalt”, a declarat cercetatorul Jose M. Capriles, profesor asistent de antropologie la Penn State. “Faptul ca pasarile vii si-au facut drum prin Anzii cu o inaltime mai mare de 10.000 de picioare este uimitor. Au trebuit transportati prin stepe uriase, vreme rece si teren dificil pana la Atacama.”

Capriles a spus ca pasarile “par a fi eviscerate prin cloaca lor (o deschidere comuna de excretie si reproducere), care a ajutat la conservarea lor. De multe ori, au fost infasurate in textile sau pungi”.

Oamenii de stiinta nu stiu de ce pasarile au fost mumificate, unele cu gura deschisa, iar altele cu aripile intinse. Dar, conform rezultatelor cercetarii, ,,cresterea captiva a acestor pasari colorate, exotice si carismatice a servit la semnalarea fara echivoc a … bogatiei”.

Chinchorro-ul din nordul Chile se dezmembreaza, apoi reconstruieste-i pe morti

Mumii in stil Chinchorro, in nordul Chile, sunt la fel de departe de mumiile egiptene pe cat puteti obtine. (De asemenea, sunt anterioare mumiilor egiptene cu aproximativ doua mii de ani.) Pentru aceste mumii, corpul in sine nu este atat de mult conservat, cat reconstruit din temelii de catre un mester mester .

In primul rand, pielea unui mort a fost indepartata, iar craniul lor a fost impachetat cu paie si pamant. Coloana vertebrala ar fi recreata si intarita cu lemn sau stuf, la fel ca si restul oaselor. Partile corpului ar fi tinute impreuna folosind adeziv obtinut din oua sau sange de leu de mare. Apoi, cu ingrijire experta, mesterul care recreea persoana moarta ar acoperi un strat gros de lut pe tot corpul, in special fata, si va sculpta trasaturi deasupra, creand adesea o mica gura in forma de o pentru accent. Corpurile ar primi chiar o peruca. In cele din urma, pielea va fi reasezata la finalizarea procesului.

Cu alte cuvinte, mumiile facute in acest fel erau legate de efort si precizie, dar multe dintre ele au durat mii de ani!

Clima rece si arida a creat mumii incase din victimele sacrificiului

Se spune despre mumiile inca ca erau destul de uimitoare, cu par, imbracaminte si bijuterii si erau paradate de oamenii lor pe strazi. In mod tragic, colonizatorii europeni au considerat ca acest tratament al mortilor este ireverential si atat de multe mumii au fost distruse. Din aceasta cauza, procesul prin care au fost realizate aceste mumii nu este inca pe deplin inteles. Cu toate acestea, stim ca oamenii incati si-au folosit mediul natural pentru a-i ajuta cu procesul.

Stim acest lucru din cauza mai multor mumii gasite intr-un loc de inmormantare montan, toti copiii si toate sacrificate intr-un mod ritual. Acesti ,, Copii ai lui Llullaillaco “, asa cum li se spune, erau imbracati in haine ceremoniale, inconjurati de statui, aur si alte ofrande. Corpurile lor fusesera mumificate in mod natural de climatul rece si arid.

Nu stim daca mumiile anterioare, acum distruse, au fost pastrate in acelasi mod, dar parul, imbracamintea si trasaturile faciale intacte ale copiilor ofera o multime de informatii despre cultura inca antica.

Puteti vizita ramasitele momificate ale multor lideri comunisti, inclusiv Lenin si Mao

Nu toate mumiile sunt stravechi. De exemplu, Rusia are o mumie moderna a lui Vladimir Lenin. Acest revolutionar comunist a fost pastrat in urma cu peste 90 de ani si este ingrijit continuu, re-imbalsamat o data pe an si expus pana astazi in Piata Rosie a Moscovei. S-a acordat o astfel de grija in imbalsamarea lui, incat parul, genele, unghiile si expresia fetei i-au fost aproape perfect pastrate. Cu toate acestea, metodele exacte utilizate sunt pastrate in continuare secrete.

Peste o duzina de alti lideri comunisti au fost, de asemenea, mumificati (sau cel putin s-au facut incercari), inclusiv Kim Il Sung, Ho Chi Minh si Mao Zedong, toate  inca vizibile  astazi in tarile lor de origine.

Papua Noua Guinee pastreaza mumiile ca parte a familiei

Ai fumat vreodata carne pentru a o usca si a o conserva? Ei bine, acesta este conceptul de baza din spatele mumiilor din Papua Noua Guinee. Arta mumificarii este inca practicata in randul poporului Anga, iar lideri si oficiali importanti sunt afumati intr-o coliba   timp de 30 de zile , precum carnea, inainte de a fi asezati pe scaune, defilati si apoi cocotati pe o stanca pentru a privi in jos si a veghea satul.

Batranii pot merge sa stea cu mumii, sa le ceara sfaturi sau pur si simplu sa vorbeasca, iar oamenii continua sa-i trateze ca pe niste membri valorosi ai societatii.