6 personaje din mitologia antica care ar fi putut exista in istorie

V-ati intrebat vreodata daca marile povesti ale mitologiei antice, povestile despre barbatii din spatele piramidelor egiptene si conducatorii oraselor fabuloase ale Anatoliei antice, erau reale? Ei bine, daca acesta este cazul, atunci ai noroc – exista intr-adevar cateva povesti adevarate notabileĀ in spatele miturilor. De exemplu, Marea Piramida a fost partial construita de arhitectul Imhotep, care a fost apoi transformat intr-un zeu. A inceput de la baza piramidei, acum suntem aici!

Care sunt alte mituri bazate pe oameni reali? Dovezile arheologice sugereaza in mod tentant ca ar putea exista adevarate regale la Troia numite Priam si Paris – conducatorul orasului si fiul sau, care a rapit-o pe frumoasa Helen in Iliada . Tot in Anatolia, a fost regele Croesus, un conducator din viata reala care a trecut in legenda ca monarh super-bogat care a inselat interpretarea unui oracol (mai multe despre asta mai tarziu). 

Croesus a fost un conducator bogat care ar fi putut fi ratacit de un oracol

S-ar putea sa fi auzit expresia ,, bogat ca Croesus ” pentru a descrie un monarh semi-legendar care era super-bogat, dar Croesus era un adevarat tip. Conducatorul Lidiei din secolul al VI-lea i.Hr. (in Anatolia) a fost atat bogat – se presupune ca poporul sau a fost primul care a emis monede de aur si argint -, cat si martial, cucerind o tona de orase grecesti situate in ceea ce este acum Turcia.

Dar Croesus a avut un ghinion cand un rege pe nume Cyrus a ajuns la putere in Persia. Cyrus a inceput sa adune puterea si influenta, ceea ce l-a determinat sa-si loveasca capetele cu vecinul sau Croesus. Dupa ce si-a sprijinit sprijinul politic, Croesus s-a pregatit sa atace Persia, dar a avut grija sa intrebe oracolul din Delfi daca va castiga sau nu primul. Oracolul a raspuns: ,,Daca ataci, vei distruge un regat puternic”. Considerand ca asta insemna imperiul persan al lui Cyrus, Croes a mers pe campul de lupta – dar, desigur, propriul sau regat a fost cel care va fi distrus (desi s-a intamplat in timpul domniei fiului sau). Hopa!

Este posibil ca regele Arthur sa fi fost un adevarat adversar al Romei antice

Da, da, am auzit cu totii povestile despre regele Arthur, salvator temporar al britanicilor de la anglo-saxonii invadatori, dar era un tip adevarat? Este cu totul posibil, spun unii istorici. Desi Arthur nu apare in nicio sursa istorica contemporana, exista o multime de dovezi care sugereaza ca un lider de razboi cu adevarat puternic , poate numit Arthur, a trait in secolele V sau VI.

De exemplu, langa locul de nastere al lui Arthur, Tintagel din Cornwall, a fost gasita o gravura din secolul al VI-lea, dedicata unui tip pe nume  Artognou . In capitala sa, Camelot, despre care se credea de mult in Colchesterul modern, arheologii au descoperit ceea ce ar fi putut fi masa rotunda din viata reala . Si daca Arthur nu era numele sau adevarat? Exista dovezi concrete ca un lider britanic contemporan care purta numele de ,, Riothamus” (nu un nume, ci un titlu, care se traduce prin ,,inalt rege”) ar fi putut fi modelul pentru Arthur

Este posibil ca regele Midas sa nu fi avut o atingere de aur, dar a avut un mormant uimitor

Regele Midas putea transforma tot ceea ce atingea in aur, conform mitului grecesc, dar in Frigia (in Anatolia) au existat de fapt mai multi regi antici care au raspuns la acel nume regal. Un tip a fost supranumit Mita, stapanul Mushki, in analele asiriene; s-ar putea sa fi fost Midas si familia lui cei care au stat in niste morminte uriase in lumea de dincolo.

Cel mai mare mormant din zona avea o inaltime de peste 200 de metri; numit Tumul MM de catre arheologi, a fost construit in secolul al VIII-lea i.Hr. Ar fi putut fi al bunicului lui Midas / Mita. Acest vechi rege a fost gazduit pentru eternitate pe un deal urias, creat de om; in locul sau de odihna erau mese, bere si mancare – un banchet urias pentru eternitate.

Au existat, de asemenea, o multime de cupe in Tumulus MM; o serie dintre aceste vase contineau resturi de alcool antic. Arheologul Dr. Pat McGovern a reusit sa analizeze chimic aceasta bautura, sa identifice continutul acesteia ca fiind un amestec de miere antica de miere, bere de orz si vin de struguri si sa recreeze reteta intr-o bautura alcoolica moderna.

Printul Paris a condus probabil Troia, cu sau fara Helen

Il cunosti pe Paris, printul Troiei, ca baiatul rau care fura sotia din Iliada , dar era un adevarat tip? Viata reala Troia a fost situata pe coasta de vest a Anatoliei (Turcia moderna) si ar fi putut fi cunoscuta sub numele de Wilusa (similar cu numele grecesc pentru oras, Ilios) in corespondenta hitita din epoca bronzului. Un tratat din aceasta perioada a fost semnat intre un tip pe nume Alaksandu (care suna in mod suspect cu al doilea nume al printului Paris, Alexandru ) probabil din Wilusa / Troia si Muwatalli II al hititilor. Avem alte cazuri in care Alaksandu  locuieste si stapaneste Troia / Wilusa … poate o inspiratie pentru Paris?

Merlin Vrajitorul ar fi putut fi un pustnic din viata reala

S-ar putea sa-l cunoasteti pe Merlin vrajitorul cel mai bine ca consilier magic al regelui Arthur , dar se baza partial pe un tip real. Sigur, exista o multime de parti fictive in povestea sa (Doamna lacului, cineva?), Dar viata sa a fost partial bazata pe o poveste posibila reala a unui tip pe nume Myrddin Wyllt (,, Merlin salbaticul “). Acest tip a fost un poet care a slujit un rege care a murit tragic in lupta, asa ca apoi a innebunit si a decis sa locuiasca in padure. Si apoi exista Taliesin, un bard galez din viata reala a carui poveste a fost, de asemenea, combinata cu cea a lui Merlin.

Imhotep a fost un om adevarat care a fost considerat mai tarziu un Dumnezeu

Imhotep a  fost un om din viata reala care a fost transformat intr-un zeu. Grozav! El era tipul numarul unu al faraonului egiptean Djoser, servind ca arhitect, vindecator si ministru. De fapt, probabil l-a ajutat pe Djoser sa construiasca faimoasa sa piramida de trepte. Un adevarat om renascentist, Imhotep a fost mai tarziu zeificat; a devenit super-popular la mai mult de un mileniu dupa ce a trait de fapt. Asa cum si-a ajutat regele sa se imbunatateasca in viata reala, a fost mai tarziu venerat ca un doctor divin care putea ajuta oamenii bolnavi.