Cum a fost construit Stonehenge?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un cerc de piatra imens, dar stravechi, in sud-vestul Angliei, Stonehenge a inspirat mai multe intrebari decat raspunsuri. Ca atare, arheologii, oamenii de stiinta si pseudostiintificii au prezentat teorii de-a lungul secolelor pentru a explica cum si de ce a fost construita Stonehenge.

Construit intre 3000 si 2000 i.Hr., Stonehenge este o minune inginereasca a Marii Britanii neolitice. Sistemele de scripete nu fusesera inca inventate, iar britanicii din aceasta perioada nu aveau roti care sa ajute la deplasarea marilor monoliti care alcatuiesc structura. La acest mister stravechi se adauga faptul ca unele dintre pietrele lui Stonehenge – asa-numitele ,,pietre albastre” – nu au fost obtinute local. Britanicii neolitici i-au mutat din Tara Galilor din zilele noastre in campia Salisbury din Wiltshire, Anglia, la o distanta de aproximativ 180 de mile. Unii cred ca forma lui Stonehenge isi urmeaza functia si structura ar fi putut fi construita pentru orice, de la ritualuri salbatice pana la activitati proto-stiintifice in lumea preistorica.

Atunci, cum au construit britanicii preistorici acest site – si de ce au trecut prin toate acele probleme pentru a-l construi? Este posibil ca lumea sa nu stie niciodata cu siguranta, dar o multime de teorii – de la sunetul stiintific la cele extrem de speculative – incearca sa raspunda la aceste intrebari.

Stonehenge a fost un calendar megalitic si un observator stiintific

In anii 1960, astronomul Gerald Hawkins a propus o noua teorie despre Stonehenge: era un calendar pentru stele. Conform acestei teorii, structura era o harta fizica care corespunde evenimentelor ceresti. De exemplu, monolitii de la Stonehenge se aliniaza cu soarele in timpul solstitiului de vara. Este posibil ca oamenii din neolitic sa fi folosit Stonehenge pentru a marca trecerea timpului.

Tehnologia neolitica, inclusiv parghiile si greutatile, au reusit sa construiasca structura monumentala

Muncitorii din constructii stiu mai bine decat oricine cat de dificil ar fi fost construirea unei structuri de piatra precum Stonehenge, mai ales fara ajutorul instrumentelor moderne. Wally Wallington, fost muncitor in constructii, a propus britanicii antici sa se bazeze pe un sistem de greutati si parghii pentru a ridica cercul de piatra.

Trunchiurile de copac au fost taiate si sculptate pentru a face sanii si plute

Un lucru pe care britanicii neolitici il aveau din abundenta era lemnul – copacii acopereau zona care este acum Anglia si Tara Galilor. Unii cercetatori cred ca britanicii preistorici au folosit tot lemnul pentru a crea sanii. Muncitorii au tras apoi saniile – fie manual, fie cu ajutorul boilor – spre sud, pana la mare.

Saniile ar fi putut fi apoi incarcate in plute de lemn  care pluteau peste mari si rauri inainte de a fi aduse la tarm si trase din nou catre uscat pana la destinatia finala a lui Stonehenge, pe campia Salisbury.

Stonehenge a fost folosit ca un loc sfant unde popoarele antice faceau ritualuri sacre

Incepand cu cel putin secolul al XVII-lea , multi britanici au crezut ca Stonehenge era un teatru care punea in scena ritualuri druide . Testarea stiintifica a linistit aceste credinte, totusi, din moment ce sa dovedit ca structura de piatra era cu aproximativ doua milenii mai veche decat druizii celtici.

In ciuda acestui fapt, descoperirile arheologice recente par sa sustina teoria conform careia neoliticii il considerau pe Stonehenge drept un loc sacru. Excavarea unui templu antic in apropierea Stonehenge sugereaza zona a avut legaturi religioase. Unii experti cred chiar ca monolitii scazuti ai lui Stonehenge ar fi putut fi ridicati pentru a ascunde ritualurile.

Structura a fost un loc de inmormantare pentru elitele neolitice

Desi arheologii continua sa dezbata semnificatia Stonehenge si modul in care a fost construita, toti pot fi de acord asupra unui singur lucru: Stonehenge imparte cu siguranta terenul cu un cimitir neolitic.

Arheologii au gasit ramasite umane, precum si obiecte care ar putea fi asociate cu inmormantari in zona. Intrucat in   jur de sase secole au fost ingropate aproximativ 200 de persoane pe teren, este plauzibil ca toti au fost membri ai unei dinastii regale sau nobiliare. Descoperirea unui buzdugan, un vechi simbol al puterii, de asemenea , sugereaza ca VIP – uri sa fi fost ingropat acolo.

Piatra pentru cele mai mari pietre a venit probabil la doar 15 mile distanta

Desi s-a constatat ca ,,pietrele albastre” mai mici din mijlocul lui Stonehenge provin din Tara Galilor, cercetatorii care au examinat structura geochimica a megalitilor mai mari de gresie, numiti ,,sarsens”, au descoperit ca majoritatea au caracteristici similare cu pietrele gasite la aproximativ 15 mile distanta la West Woods, Wiltshire. Pentru a analiza sarsens, au folosit un esantion de baza prelevat de pe una dintre roci de catre un lucrator in domeniul conservarii (cu permisiunea) in anii 1950. Cercetatorii si-au publicat rezultatele in iulie 2020 in jurnal Science Advances .

David Nash, profesor de geografie fizica de la Universitatea din Brighton care a condus studiul, a explicat Reuters semnificatia descoperirii :

Pietrele sarsen alcatuiesc cercul exterior iconic si trilithonul central (doua pietre verticale care sustin o piatra orizontala) potcoava la Stonehenge. Sunt enorme. Modul in care au fost mutate pe site este inca subiectul speculatiilor. Avand in vedere dimensiunea pietrelor, acestea trebuie sa fi fost fie tarate, fie mutate pe role la Stonehenge. Nu stim ruta exacta, dar cel putin avem acum un punct de plecare si un punct final.

Britanicii preistorici au tras cateva pietre pe pamant pentru 180 de mile din carierele din Tara Galilor

In 2019, cercetatorii au stabilit ca pietrele de piatra albastra mai mici ale lui Stonehenge provin probabil din cariere, in special in sectorul de nord al dealurilor Preseli din Tara Galilor.

Pozitia acestor cariere sugereaza ca ar fi fost mult mai simpla pentru britanicii neolitici traga pietrele pe uscat, mai degraba decat sa se deranjeze sa le transporte spre sud, spre mare.

Cercetarile din 2021 au indicat ca includerea pietrelor din Tara Galilor ar fi putut fi mult mai complicata. Potrivit cercetatorilor, numeroase pietre albastre situate acum la Stonehenge ar fi putut face parte dintr-un complex identic anterior la Waun Mawn din vestul Tarii Galilor. Apoi au sustinut ca ceea ce a fost odata la Waun Mawn a fost tarat de fapt in Anglia si reconstruit,  dar precautie , ,,ca Waun Mawn nu a fost singurul cerc de piatra care a contribuit la Stonehenge”.

Stonehenge avea proprietati de vindecare si a fost construit ca un centru medical

O teorie se desprinde de presupunerile despre utilizarea lui Stonehenge ca calendar sau site ritualic pentru a presupune ca ar fi putut fi un fel de spital neolitic. O sapatura in jurul lui Stonehenge a dezgropat sute de cadavre, sugerand ca oamenii ar fi putut veni la fata locului pentru a fi vindecati.

Multe dintre cadavre par a fi bolnave sau ranite si, din moment ce nu erau originare din zona, se pare ca s- au deplasat in mod specific la fata locului pentru a solicita ingrijiri medicale. Mai mult, teoria medicala ar putea explica, de asemenea, de ce britanicii neolitici si-au luat timpul pentru a muta pietre uriase din Tara Galilor in campia Salisbury: este posibil sa fi crezut ca pietrele albastre gasite in Stonehenge aveau  proprietati curative.