Ajutorul militar trimis de Pentagon in Orientul Mijlociu

Pentagonul a trimis in Israel consilieri militari, inclusiv un general al Corpului Marin versat in razboiul urban, pentru a-i ajuta in planificarea razboiului si accelereaza mai multe sisteme sofisticate de aparare aeriana in Orientul Mijlociu, cu zile inaintea unui atac la sol anticipat in Gaza.

Unul dintre ofiterii care conduc asistenta este locotenentul general al Marinei James Glynn, care anterior a ajutat la conducerea fortelor de operatiuni speciale impotriva Statului Islamic si a servit in Fallujah, Irak, in timpul unora dintre cele mai aprinse lupte urbane de acolo, potrivit unui oficial american. care nu era autorizat sa discute despre rolul lui Glynn si a vorbit sub conditia anonimatului.

Glynn va oferi, de asemenea, sfaturi despre cum sa atenueze victimele civile in razboiul urban, a spus oficialul.

Israelul pregateste o operatiune la sol pe scara larga intr-un mediu in care militantii Hamas au avut ani de zile sa pregateasca retele de tuneluri si sa intinda capcane in blocurile urbane dense din nordul Gazei. Glynn si ceilalti ofiteri militari care consiliaza Israelul „au experienta adecvata tipului de operatiuni pe care Israelul le desfasoara”, a declarat luni purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala, John Kirby. Consilierii nu vor fi implicati in lupte, a spus oficialul american neidentificat.

Echipa militara este una dintre multele piese cu miscare rapida pe care Pentagonul le pune la punct pentru a incerca sa impiedice conflictul deja intens dintre Israel si Hamas sa devina un razboi mai larg. De asemenea, incearca sa protejeze personalul american, care in ultimele zile a suferit atacuri repetate despre care Pentagonul a spus ca au fost sustinute probabil de Iran.

Kirby a spus ca Iranul „in unele cazuri faciliteaza in mod activ aceste atacuri si ii stimuleaza pe altii care ar putea dori sa exploateze conflictul pentru binele lor sau al Iranului. Stim ca scopul Iranului este sa mentina un anumit nivel de negare aici. Dar nu le vom permite sa faca asta.”

Casa Alba a declarat ca presedintele Joe Biden a vorbit luni cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru a-l informa cu privire la „sprijinul SUA pentru Israel si eforturile continue de descurajare regionala, pentru a include noi desfasurari militare americane”.

Luni, garnizoana militara americana de la an-Tanf, Siria, a fost din nou atacata, de data aceasta de doua drone. Dronele au fost doborate si nu au fost raportate rani. A fost cel mai recent episod de mai mult de o jumatate de duzina de ori in ultima saptamana in care locatiile militare americane din Orientul Mijlociu au fost atacate cu rachete sau drone de la o explozie mortala la un spital din Gaza.

Joia trecuta, distrugatorul USS Carney a doborat patru rachete de croaziera de atac terestre lansate din Yemen despre care Pentagonul a spus ca se indreptau potential spre Israel.

Ca raspuns, in weekend, Pentagonul a anuntat ca va trimite in Orientul Mijlociu mai multe batalioane de sisteme de aparare antiracheta Patriot si un sistem de aparare a zonei de mare altitudine in Orientul Mijlociu, precum si ca va repozitiona grupul de atac Eisenhower in zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA. Nava fusese anterior in drum spre Estul Mediteranei.

Schimbarea inseamna ca Marina va avea un grup de lovitura a transportatorilor in largul tarmului Israelului – grupul de lovitura a transportatorilor Ford – si un altul, Eisenhower, potential manevrat pentru a apara fortele americane si Israelul de la Marea Rosie sau Golful Oman.

„Vom continua sa facem ceea ce trebuie sa facem pentru a ne proteja si proteja fortele si pentru a lua toate masurile necesare”, a spus Ryder. „Nimeni nu vrea sa vada un conflict regional mai larg. Dar nu vom ezita sa ne protejam fortele.”

SUA i-au sfatuit, de asemenea, oficialilor israelieni sa ia in considerare o amanare a oricarui atac la sol, spunand ca le-ar acorda mai mult timp pentru a permite SUA sa lucreze cu partenerii sai regionali pentru a elibera mai multi ostatici, potrivit unui oficial american familiarizat cu administratia Biden care se gandeste la aceasta problema. . Oficialul, care a cerut anonimatul pentru a discuta despre discutiile private, a spus ca nu este clar cat de mult va „misca acul” argumentul asupra gandirii israeliene.

Oficialul a remarcat ca, cu ajutorul Qatarului care medieza cu Hamas, SUA au reusit sa castige eliberarea a doua prizoniere, Judith si Natalie Raanan. Procesul care a dus la eliberarea lor – doar doua dintre cele peste 200 de oameni din Israel care au fost luati ostatici in atacurile din 7 octombrie – a inceput la scurt timp dupa operatiunea Hamas. Oficialul a remarcat ca aranjarea eliberarii Raananilor a durat mai mult sa se reuneasca decat si-au dat seama multi oameni.

Intrebat in timpul unui scurt schimb cu reporterii de la Casa Alba luni daca SUA ar sprijini un acord de incetare a focului pentru ostatici, Biden a raspuns: „Ar trebui sa eliberam acesti ostatici si apoi putem vorbi”.

In timpul convorbirii sale telefonice cu Netanyahu, Biden „si-a reafirmat angajamentul fata de eforturile continue de a asigura eliberarea tuturor ostaticilor ramasi luati de Hamas – inclusiv de americani – si de a asigura trecerea in siguranta a cetatenilor americani si a altor civili in Gaza”, a spus White. spuse House.

Comitetul International al Crucii Rosii a declarat ca Hamas a mai eliberat doi ostatici. Ei au fost identificati de presa israeliana drept Yocheved Lifshitz si Nurit Cooper din kibutul israelian Nir Oz.