Ce bancheri de top au vizitat Arabia Saudita pe timp de razboi?

CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, Jane Fraser de la Citigroup si alte nume de top de pe Wall Street sunt marti in Arabia Saudita pentru o conferinta de investitii, in timp ce incearca sa priveasca dincolo de riscurile ca razboiul Israel-Hamas sa se extinda intr-un conflict regional si sa dea o noua lovitura pentru economia globala.

Denumita „Davos in desert”, initiativa anuala pentru investitii viitoare (FII) va primi aproximativ 6.000 de participanti din peste 90 de tari in urmatoarele trei zile. Aflat la al saptelea an, evenimentul si-a pastrat atractivitatea, in ciuda faptului ca secretarul american al Apararii Lloyd Austin a avertizat duminica cu privire la „potentiala escaladare” in Orientul Mijlociu si posibile atacuri la adresa intereselor americane.

De la atacul Hamas din 7 octombrie, Israelul si-a extins ofensiva impotriva gruparii militante palestiniene si a altor inamici regionali. Fortele de Aparare Israelului si-au intensificat bombardamentele asupra Fasiei Gaza asediate, lovind celulele Hezbollah din Liban si tinte din Cisiordania ocupata.

In ciuda escaladarii conflictului, zeci de directori seniori au ramas cu planurile de a se indrepta la Riad in zilele urmatoare pentru a se intalni cu clientii si a vorbi in paneluri la FII.

Alte nume notabile care au participat includ Blackrock (BLK) Larry Fink, CEO-ul Goldman Sachs (GS) David Solomon, CEO-ul HSBC (HSBC) Noel Quinn, fondatorul miliardarului de fonduri speculative Ray Dalio si directori de private equity Stephen Schwarzman si Harvey Schwartz de la Blackstone (BX) si Carlyle (CG), respectiv.

Dar mai multi participanti au emis o nota sumbra asupra economiei globale in timpul unei discutii de marti, deoarece conflictul ameninta sa deprima si mai mult activitatea, care este deja stransa de impactul recentelor cresteri agresive ale ratei dobanzii.

„Stam aici cu un fundal al consecintelor… atacului terorist din Israel si a evenimentelor care s-au desfasurat de atunci si este disperat de trist. Deci, este greu sa nu fii putin pesimist avand in vedere asta”, a spus Fraser de la Citigroup (C).

Fink a spus ca daca razboaiele din Israel si Ucraina nu sunt rezolvate, va duce la o frica si nesiguranta mai mare si la mai putina speranta in societate. „Cand sunt mai putine sperante, vedem contractii in economiile noastre”, a mentionat el.

Stapanirea Arabiei Saudite

Dar participarea la eveniment subliniaza faptul ca investitorii raman interesati de Orientul Mijlociu, care a inregistrat unele dintre cele mai puternice rate de crestere economica la nivel global in 2022.

Exista o alta carte puternica de extragere: enormul fond suveran de avere al Arabiei Saudite. Fondul de Investitii Publice (PIF) a crescut in importanta ca investitor global, in special pentru ca ratele ridicate ale dobanzilor si tensiunile geopolitice in crestere diminueaza apetitul pentru asumarea de riscuri in randul institutiilor din Europa si Statele Unite.

Oamenii se indreapta catre conferinta pentru ca „acolo sunt banii”, a spus Karen E. Young, cercetator senior la Centrul pentru Politica Energetica Globala al Universitatii Columbia. „Pentru multi oameni care cauta o investitie de la PIF, acesta este locul in care trebuie sa fii”, a spus ea pentru CNN.

Fondul si-a vazut activele gestionate crescand la aproximativ 700 de miliarde de dolari, de la 250 de miliarde de dolari in 2018, potrivit Goldman Sachs.

Portofoliul sau de investitii internationale cuprinde Uber (UBER), compania americana de masini electrice Lucid (LCID) si Jio Platforms si Reliance Retail din India.

PIF a fost, de asemenea, unul dintre primii – si cei mai mari – investitori in Fondul Vision al Softbank, care a sustinut zeci de startup-uri de la infiintarea sa in 2017, inclusiv WeWork si Slack.

Bani in Orientul Mijlociu

Importanta din ce in ce mai mare a fondului a ajutat Initiativa pentru Investitii Viitoare sa faca fata cotei sale echitabile de furtunile geopolitice de la lansare in 2017. Anul trecut, evenimentul a avut loc pe fondul unei discutii foarte publice intre Riad si Washington cu privire la reducerile de productie de petrol orchestrate de Arabia Saudita si partenerul sau OPEC+. Rusia.

Si in 2018, zeci de lideri de afaceri de top au boicotat conferinta, in timp ce intrebarile se invarteau cu privire la rolul guvernului saudit in uciderea jurnalistului dizident Jamal Khashoggi in interiorul consulatului saudit din Istanbul.

Printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a negat orice implicare personala in uciderea lui Khashoggi, dar a confirmat ulterior ca aceasta a fost comisa de oficiali sauditi.

Bin Salman prezideaza Fondul de Investitii Publice. El a fost, de asemenea, in centrul eforturilor de normalizare a relatiilor dintre Regat si Israel, spunand luna trecuta ca un pact ar fi „cel mai mare acord istoric de la Razboiul Rece”.

Saptamana trecuta, bin Salman a cerut „toate eforturile posibile pentru a preveni extinderea violentei care va afecta stabilitatea regiunii” si a subliniat „importanta de a lucra pentru a crea conditii pentru revenirea stabilitatii si restabilirea caii pacii catre asigurati-va ca poporul palestinian isi obtine drepturile legitime”, potrivit agentiei de stiri din Arabia Saudita SPA.

Printre cei care nu participa la FII saptamana aceasta se numara CEO-ul Softbank, Masayoshi Son. Un purtator de cuvant al companiei a spus ca acest lucru se datoreaza unei „probleme de sanatate a familiei”, fara a oferi detalii suplimentare.

„Foarte putini oameni” si-au anulat planurile de a participa la conferinta, potrivit lui Richard Attias, CEO-ul Institutului FII, organizatorul evenimentului.

„Orientul Mijlociu este noua economie emergenta, noul hub emergent si oamenii stiu asta”, a spus el in comentariile postate pe contul X al SPA.

Ar putea exista un alt motiv, mai practic, pentru care oamenii raman cu evenimentul, potrivit Young of Columbia University: pretul biletelor, care vin la aproximativ 15.000 de dolari de persoana, excluzand costul zborurilor si al cazarii. „Firmele au investit pentru a veni… Nu este o taxa mica”, a spus ea.