Alegeri parlamentare: romanii care locuiesc in strainatate au la dispozitie doua zile pentru vot

O noua lege promulgata de presedinte promite sa abordeze numeroasele probleme legate de viitorii alegatori din diaspora romaneasca puternica de cateva milioane.

Romanii care locuiesc in afara tarii isi vor putea vota la alegerile parlamentare din 5 si 6 decembrie.

Presedintele roman Klaus Iohannis a promulgat o noua lege care faciliteaza votul in strainatate, spunand ca „romanilor din strainatate li se va oferi dreptul de a vota si nu asteapta ore intregi la cozi si temandu-se ca nu vor putea vota inainte de inchiderea urnelor”.

Este pentru prima data cand perioada de votare a alegerilor parlamentare este prelungita la doua zile, a explicat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu in cadrul sedintei guvernului din 18 noiembrie .

Vor exista 748 de sectiuni de vot, cu 331 mai multe decat in ​​2016, cand erau disponibile 417 locuri de vot.

„In Spania, am propus sa avem 140 de statii, fata de 52 in 2016, in Italia 137 fata de 73 in 2016, in Germania 61 fata de 15 in 2016, Marea Britanie 50 fata de 21 in 2016, Franta 48 fata de 16 in 2016, Statele Unite 36 comparativ cu 31 in 2016 ”, a explicat Aurescu.

Ministrul a avertizat ca in unele zone miscarile si adunarile publice ar putea fi restrictionate din cauza pandemiei Covid-19. Cu toate acestea, el a explicat ca, daca este necesar, sectiile de votare vor fi relocate, iar alegatorii vor fi actualizati cu privire la orice modificare.

In 2019, Parlamentul a introdus votul de mai multe zile pentru romanii care locuiesc in strainatate, precum si optiunea de vot prin posta. A venit dupa probleme majore la alegerile din 26 mai pentru Parlamentul European, cand multi au fost nevoiti sa coada ore in sir pentru a vota.

Problemele cu care se confrunta alegatorii din diaspora sunt o problema politica majora in Romania. Potrivit unui raport din 17 iulie al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica OECD, diaspora romaneasca este a cincea ca marime din lume, cu 3,6 milioane de romani care traiesc in afara tarii si aproximativ 19,5 milioane care traiesc in ea.

Raportul a mentionat insa ca aproximativ un sfert dintre romanii aflati inca in Romania si-au exprimat dorinta de a pleca si in strainatate, daca au ocazia – unul dintre cele mai mari procente din regiune.

Iohannis a declarat ca noua lege va permite votarea anticipata si votul prin corespondenta si reprezinta „primul pas catre crearea conditiilor pentru exercitarea acestui drept de catre toti cetatenii care [acum] stau la cozi in afara sectiilor de votare chiar si dupa ora 21:00”.

Mii de cetateni romani s-au plans ca li s-a refuzat dreptul de vot la sectiile de votare organizate in afara tarii la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai.

Plangerile au reaprins o dezbatere cu privire la necesitatea crearii unui mediu adecvat si a unui cadru legal pentru ca romanii din afara tarii sa isi exprime dorintele in mod democratic.

Conform noii legi, romanii din strainatate pot vota peste trei zile in loc de una. Si orice cetatean care inca asteapta la coada sau in fata sectiei de votare la ora 21:00, cand se inchid sectiile de votare, isi va putea vota votul chiar si dupa termen.

Presedintele a indemnat guvernul, in special Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorala Permanenta si Ministerul Romanilor din Strainatate, sa demonstreze responsabilitatea maxima pentru implementarea noii legi si organizarea corecta a votului.