Balenciaga se lanseaza in jocurile video pentru a-si prezenta cea mai recenta colectie

Fara indoiala ca ciudatul 2020 ne pune la incercare: practic toate sectoarele trebuie sa se adapteze circumstantelor care, de altfel, se schimba fara avertisment si intr-un timp foarte scurt, obligandu-le sa se reinventeze si sa ia rapid decizii. Este cazul industriei modei care, in afara de colectiile resort si de croaziera, s-a mutat cu termene si date foarte specifice, marcate de anotimpuri si saptamani ale modei. 

Izolarea a fortat sa reproiecteze tot felul de evenimente fata in fata, dintre care multe au fost transferate in domeniul online , catre experiente virtuale sau pe videoclipuri. Adevarul este ca a servit si ca un impuls pentru un proces care era deja in derulare, cu experimente de digitalizare a firmelor care cauta noi limbi si canale pentru a se apropia de consumatorii viitorului.

In cazul marilor branduri, este adevarat ca sunt si cei, precum Louis Vuitton, care au optat din nou pentru parade fizice, chiar daca este pentru a-si arata renovarea exclusiva a magazinului universal La Samaritaine din Paris, simbolul cumparaturi de lux.. De asemenea, cei care, precum Gucci, au optat sa-si arate noile creatii prin productii audiovizuale atente. Dar cei mai multi incearca noi cai, fie muta saptamanile modei pe platforma Tik Tok, fie, cum este cazul Balenciaga, patrund in lumea jocurilor video.

Moda intra in joc

Nici macar experimentul firmei cu Demna Gvasalia la carma nu este cu totul nou. Branduri precum Miu Miu sau Burberry facusera singuri pasi mici, in timp ce Fendi, Bottega Veneta, Marc Jacobs sau Valentino au ales sa se alieze cu un alt fenomen gamer ., Animal Crossing, sa-si recreeze colectiile si sa le apropie de noile audiente, in special de Generatia Z. Este suficient sa spunem ca multi dintre acesti tineri au ca model vedeta robotii, cum este cazul lui Lil Miquela, o persoana de 19 ani. vechi android care acumuleaza 2,9 milioane de urmaritori pe Instagram si ‘a semnat’ colaborari precum Fenty, Chanel sau Vetements, si japoneza Imma (332.000 de urmaritori), un pas mai departe in realism, creat de studioul specializat in 3D Modeling Cafe , legat de cinema si, din nou, cu jocuri video precum Final Fantasy XV si The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Mai aproape de casa, firma Marlo Studio, detinuta de brazilianul Marcio Lopes, a inlocuit prezentarea de la Madrid Fashion Week in septembrie anul trecut cu lansarea unui joc video exclusivist, Aretti Arena.

In acest sens, subliniaza ‘Afterworld: The Age of Tomorrow’, jocul video creat exclusiv de Balenciaga care, pentru ocazie, s-a aliat cu Epic Games, compania americana din spatele super-succesului Fortnite.

„Am inceput sa lucram la asta in aprilie” , a spus Gvasalia pentru Vogue inainte de lansarea jocului video . „Cand prezentarile de moda erau excluse”. Dar de ce un joc video? „Clientul de astazi joaca, declara designerul creativ al Balenciaga. Sunt acei clienti cu un profil mai tanar dar care, are incredere, vor reprezenta „o baza importanta de clienti de lux”. Potrivit lui, in jocuri, acesti noi clienti isi proiecteaza mult caracterul si presupun o intreaga lume paralela. Nu va fi singura lui incursiune: „Vad foarte mult potential in fuziunea modei cu jocurile video, iar achizitiile in joc sunt, fara indoiala, instrumentul de luat in considerare in viitorul apropiat”.

Jocul video incepe cu alegerea avatarului, imbracat in hainele din colectia Balenciaga de toamna-iarna 2021. Pe un fond negru, cu stil futurist, apar modelele cu propunerile Gvasaliei pentru sezonul viitor, desi, in acea presupusa lume imaginara, care este 2031, se poate vedea si cum este moda in viitorul apropiat pentru casa. 

Si cum este? Nu este vorba doar de haine sau accesorii; Ele sunt, de asemenea, reflectii asupra durabilitatii industriei, cu articole vestimentare din colectiile anterioare precum jacheta captusita rosie care poate fi purtata sezon dupa sezon. „Jocul si colectia isi imagineaza un viitor apropiat in care hainele trebuie transformate multi ani”, explica acestia de la Balenciaga. In acest viitor utopic, de altfel, „tratamentele vor face posibila eliminarea procesului de imbatranire a materialelor, subliniind ideea de a putea purta o imbracaminte de zeci de ani sau de a le reutiliza pentru totdeauna”. In alte cazuri, nu exista nicio problema de a arata articole de imbracaminte aproape distruse de utilizare.

Moda trebuie sa raspunda si nevoilor actuale, iar Balenciaga este aici pentru a oferi haine foarte casual si confortabile pentru a fi acasa, cu joggeri si treninguri, dar si piese vestimentare realizate cu paturi in carouri care par sa fi fost salvate de pe canapeaua de acasa. Si, ca o reflectare a vremurilor, exista si geanta inspirata de Uber Eats, care face parte deja din peisajul urban al oricarui mare oras. Mai este moda un fel de scut cu care ne imbracam? Indiferent daca aceasta este sau nu reflectia, colectia include cizme care par a fi luate din armura medievala si carora expertii prevad un mare succes.

„Lumea de dincolo”

Odata ales avatarul, jocul incepe dintr-un butic Balenciaga, unde putem continua sa vedem articole de imbracaminte din colectie -si poate anticipand cum va fi experienta de cumparaturi de maine-. De acolo iesi pe strazile orasului si apoi treci prin alte zone, de la suburbiile urbane pana la o padure care va duce la un fel de rave , pentru a ajunge pe varful unui munte.

In acest sens, ei afirma de la brand, „Costumele si paltoanele sunt facute pentru a fi folosite oriunde”, in timp ce „costumele croite sunt spalate cu pietre si tesaturile lor au fost pre-intinse pentru a le oferi acel aspect uzat si un plus de senzatie. de confort”. Exista si piese vestimentare cu sigle Nasa, din perioade diferite si cu aspect retro, care „sugereaza o era anterioara a calatoriilor masive in spatiu, din care imbracamintea astronautilor a fost refolosita in imbracaminte exterioara futurista”.