Caccinul chinezesc Sinovac a fost oprit in Brazilia

Studiul clinic brazilian pentru un vaccin chinezesc Covid-19 de profil a fost suspendat dupa ce autoritatile sanitare au raportat un incident ,,advers sever”.

Autoritatea de reglementare braziliana Anvisa a declarat ca incidentul a avut loc pe 29 octombrie, dar nu a oferit mai multe detalii.

Vaccinul Sinovac este unul dintre mai multe din testele din etapa finala la nivel global.

Dar China a folosit-o deja pentru a imuniza mii de oameni acasa intr-un program de urgenta.

Nu a existat niciun raspuns imediat din partea Sinovac Biotech, firma farmaceutica chineza care dezvolta vaccinul CoronaVac.

Brazilia a fost una dintre tarile cel mai afectate de coronavirus, inregistrand peste 5,6 milioane de cazuri confirmate – al treilea cel mai mare numar din lume dupa SUA si India – si aproape 163.000 de decese pana acum, potrivit datelor colectate de Universitatea Johns Hopkins.

De ce a fost oprit procesul?

Luni, Anvisa a declarat ca ,,a decis sa intrerupa studiul clinic al vaccinului CoronaVac dupa un incident advers grav”.

Nu a dezvaluit ce s-a intamplat si nici unde a avut loc. In Indonezia si Turcia se desfasoara, de asemenea, studii in stadiul tarziu pentru vaccinul Sinovac, dar niciuna dintre aceste tari nu a anuntat o suspendare.

Bio Farma, de stat din Indonezia, a declarat marti ca propriile studii de vaccinare Sinovac ,,merg bine”, potrivit agentiei de presa Reuters.

Dimas Covas, seful Butantan, institutul de cercetare medicala care conduce procesul brazilian, a declarat presei locale ca suspendarea procesului are legatura cu un deces. Cu toate acestea, el a insistat ca moartea nu a fost legata de vaccin, a spus Reuters.

O pauza intr-un studiu clinic nu este neobisnuita. In septembrie, Marea Britanie a intrerupt studiile pentru un alt vaccin Covid-19 dupa ce un participant a avut o reactie adversa suspectata.

Presedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a fost deschis cu privire la preferinta sa pentru vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, spunand ca guvernul sau nu va cumpara un vaccin Covid-19 fabricat in China.

Unde suntem in cautarea unui vaccin?

CoronaVac este unul dintre aproximativ o duzina de vaccinuri aflate in etapa finala de testare – cunoscut sub numele de studiu de faza 3 – in intreaga lume.

Acesta este un punct crucial in dezvoltarea vaccinului, unde unele vaccinuri experimentale vor esua.

Vestea suspendarii sale in Brazilia a venit la scurt timp dupa ce un dezvoltator de vaccin rival, compania farmaceutica americana Pfizer, a declarat ca propriul candidat la vaccin a demonstrat eficienta cu 90% .

Luna trecuta, studiul vaccinului Oxford a analizat moartea unui voluntar in Brazilia , spunand ca o evaluare nu a aratat probleme de siguranta.

Cum a folosit China vaccinurile experimentale?

Separat de studiile de faza 3 desfasurate in strainatate, China administreaza si vaccinuri experimentale Covid-19 acasa.

CoronaVac se numara printre trei vaccinuri experimentale cu coronavirus pe care China le-a folosit pentru a inocula sute de mii de oameni in cadrul unui program de utilizare de urgenta.

Luna trecuta, BBC a filmat sute de oameni in orasul Yiwu, la coada pentru a obtine vaccinul, dupa ce autoritatile au aprobat distribuirea catre oricine dorea injectia.

Un om de afaceri care urmeaza sa aiba a doua dintre cele doua lovituri necesare a spus imediat BBC ca va merge mai departe, adaugand ca ,,merita luand in considerare rata mare de infectii in strainatate”.

Sinovac a spus anterior ca aproape toti angajatii sai si familiile lor au primit vaccinul.

Si un oficial chinez de sanatate a spus mai devreme ca nu au fost observate efecte secundare grave in studiile clinice.