Calatorie in Romania: vinarii de vizitat in aceasta toamna

Romania este unul dintre cei mai mari producatori de vin din Europa si din lume, iar vizitarea uneia (sau mai multor) dintre numeroasele sale vinarii si podgorii poate fi cel mai bun mod de a (re) descoperi lunga traditie vinicola a tarii. In acest articol, am selectat vinarii din diferite regiuni ale Romaniei pentru a le vizita in aceasta toamna:

Stirbey Winery

Crama Stirbey este situata la aproximativ 60 km sud de Ramnicu Valcea, in regiunea viticola Dragasani – un loc in care familia Prince Stirbey detine vii de peste 300 de ani. Actualii proprietari pastreaza traditia vinurilor nobile obtinute din soiuri de struguri autohtoni. Totusi, procesul de vinificare are loc intr-o instalatie care a fost reinnoita pentru a se potrivi standardelor moderne.

Echipa de aici ofera tururi ghidate la podgorii si pivnita, evenimente de degustare de vinuri si mese pentru grupuri de 5 pana la 15 persoane. Preturile variaza intre 75 RON / persoana si 210 RON / persoana, dar vizitatorii pot solicita si o oferta personalizata.

Nu departe de Crama Stirbey, vizitatorii pot gasi Domeniul Dragai, cu cele peste sapte hectare de podgorii, pivnita si casa de la tara. Vizitatorii pot alege intre doua pachete de degustare – ,,Loyal” – 5 vinuri + neutralizatori (70 RON / persoana) si ,,Enthusiast” – 5 vinuri + cina gourmet (235 RON / persoana).

In plus, cazarea este disponibila la Pilgrim’s House, o frumoasa casa la tara, cu cinci camere, unde turistii se pot relaxa pentru tot weekendul.

Tot in zona Dragasani, in regiunea Oltenia, puteti vizita Crama Bauer, Crama Avincis, Casuta de vinuri Isarescu sau Casuta de vinuri Iordache.

Lacerta Winery

Lacerta Winery se gaseste la 100 km nord-est de Bucuresti, in satul Fintesti, judetul Buzau. Se poate ajunge usor cu masina din capitala (puteti ajunge acolo in aproximativ doua ore), asa ca acest loc ar trebui adaugat la lista ,,excursii de o zi din Bucuresti”. Crama include si Conacul Dorobantu, construit in 1901 pe baza planurilor celebrului arhitect Ion Mincu.

Locatia deluroasa ofera o vedere minunata a podgoriilor. Vizitatorii pot rezerva o degustare de vin aici . In plus, la cerere, pot fi organizate si vizite la crama unde se pastreaza barisele (butoaiele de vin), pivnita – locul unde se face vinul inainte de a fi depozitat in barise si domeniul viticol. Cazarea poate fi gasita si in apropiere.

Domeniile Sahateni – Aurelia Visinescu

Nu departe de Lacerta, tot in renumita regiune viticola Dealu Mare, vizitatorii pot gasi Domeniile Sahateni – o crama infiintata in 2003 de enologul Aurelia Visinescu si asociatul ei, Steve Cacenco. Printre soiurile de struguri cultivate aici se numara Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay si Pinot Grigio.

Vizite si degustari pot fi organizate pentru grupuri de minimum opt persoane, la pretul de 85 RON / persoana (degustare standard) si 150 RON / persoana (degustare pentru cunoscatori).

Tohani, Budureasca, Domeniile Samburesti, Davino sau Rotenberg sunt doar cateva dintre celelalte crame si podgorii situate in regiunea Muntenia.

Crama Rasova

Ne mutam in regiunea Dobrogea in continuare, unde se afla Crama Rasova. Podgoria si crama sunt situate in Cernavoda, judetul Constanta, langa autostrada A2, acoperind 50 de hectare. Principalele soiuri de struguri cultivate in Rasova sunt Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Cabernet, Syrah si Pinot Noir.

Vizitatorii pot alege intre doua tipuri de tururi la pretul de 60 RON si 120 RON, dar exista si optiunea de tururi personalizate.

Alte crame si podgorii situate in regiunea Dobrogea sunt Via Viticola – Sarica Niculitel, Domeniile Ostrov, Crama Hamangia sau Crama Histria.

Crama Cotnari

Podgoria Cotnari din judetul Iasi, in regiunea Moldovei, este una dintre cele mai renumite podgorii din Romania. Primele mentiuni istorice despre podgoria Cotnari dateaza din secolul al XVIII-lea, potrivit informatiilor de pe site-ul sau. Compania Cotnari, care este inima podgoriei Cotnari din 1948, se ocupa de cele peste 1.700 de hectare de vie.

Vizitele sunt posibile pentru grupuri limitate si numai cu rezervare prealabila.

Domeniile Panciu

Domeniile Panciu se gasesc in comuna Tifesti, in judetul Vrancea. Pe cele 120 de hectare de podgorii de aici sunt produse mai multe soiuri de struguri, inclusiv Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Chardonnay sau Aligote. Pivnita are echipamente de ultima generatie, cu o capacitate de productie si depozitare de doua milioane de litri.

Vizitatorii Domeniilor Panciu pot rezerva un sejur mai lung aici, deoarece domeniul are si un hotel, un restaurant, un magazin de vinuri si multe alte facilitati.

In regiunea Moldovei, puteti vizita si Domeniile Averesti, Crama Gramma sau Crama Hermezu.