Putem invinge cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin a cauzat 257.000 de decese in 2005, iar in fiecare an apar 500.000 de noi cazuri. Statisticile sunt infricosatoare, dar si mai sumbra este nepasarea femeiilor care nu constientizeaza efectele acestei boli.

In primul rand, acest tip de cancer este tratabil in proportie de 100% daca este descoperit la timp Atunci cand ai 20 de ani nu te gandesti la sanatate. Nici prin gand nu-ti trece ca ar putea sa nu fie ceva in regula cu organismul tau. Visezi la o cariera de succes, la o familie frumoasa. La 30 de ani, incepi sa te intrebi daca n-ar fi bine sa-ti faci, din cand in cand, un control medical de rutina, daca n-ar trebui sa acorzi mai multa atentie alimentatiei, mediului in care iti petreci timpul liber, dar, din pacate, nici atunci nu iei lucrurile in serios, spunandu-ti ca nu ti se poate intampla tocmai tie. 

In cele mai frecvente cazuri, ajungem la 40 de ani, cand multe boli nu mai pot fi prevenite, trebuie tratate sau, in cel mai rau caz, pentru multe dintre noi, este prea tarziu si cancerul de col face victime. Acum 20 de ani, mama n-ar fi visat vreodata ca ar putea face ceva sa-si protejeze cele doua fete de aceasta maladie. Astazi, toate femeile se pot proteja de cancer de col uterin, pentru ca nevoia acuta a specialistilor de a gasi un responsabil si o solutie pentru aceasta boala a dat roade. 

Anul trecut au fost aprobate si scoase pe piata doua vaccinuri menite sa previna infectia cu HPV, virusul direct respunzator de aparitia acestui tip de cancer. Mai mult, medicii spera sa poata eradica aceasta maladie prin introducerea acestor vaccinuri in programele nationale de vaccinare obligatorie. Insa, pana cand aceste vise vor deveni realitate, am putea noi singure sa ne purtam de grija. Stiu ca este greu sa treci peste rusine si sa te prezinti din sase in sase luni la controlul ginecologic, dar te-ai gandit vreodata ca asta iti poate salva viata? Din nefericire, in Romania, si poate si in alte tari in curs de dezvoltare, posibilitatile finaciare nu sunt prea mari. 

Cancerul de col uterin face anual mii de victime si principalele motive sunt lipsa informatiei, situatia financiara precara, lipsa unor programe guvernamentale de vaccinare gratuita, educatia deficitara in domeniu. Cei mai mari dusmani ai nostri sunt insa inconstienta si nepasarea. Ce provoaca cancerul de col uterin? Desi este greu de crezut ca la doar 20 de ani poti suferi de cancer, numarul tinerelor care sufera de aceasta boala este din ce in ce mai mare. Responsabil este virusul Papilloma sau, pe scurt, HPV, care duce la aparitia cancerului de col uterin si care se transmite prin contact sexual. HPV este extrem de contagios si infectia cu acest virus este foarte frecventa. Exista 100 de tulpini ale virusului, iar infectiile produse sunt asimptomatice.

 Ceea ce inseamna ca poti sa nu beneficiezi de un tratament potrivit, care te-ar putea scuti de efectele negative ale virusului, daca nu faci un examen ginecologic complet. Conform studiilor, aproximativ 40 de tulpini se transmit prin contact sexual, avand tropism pentru mucoasa genitala, si pot fi clasificate in doua mari categorii: HPV oncogenice si HPV cu risc scazut. Exista 15 tipuri ale virusului ce pot provoca aparitia cancerului de col uterin. Cele mai frecvente sunt tipurile 16, 18, 45, 31, 33, 52, 58, 35, 59 etc.

 Impreuna, tipurile 16 si 18 sunt raspunzatoare pentru 70% din toate cancerele de col uterin pe plan mondial. Riscurile aparitiei cancerului de col Doamna doctor Cornelia Nitipir, oncolog la Centrul de Diagnostic si Tratament “Victor Babes” din Bucuresti, a realizat o lista cu cei mai importanti factori de risc si categoriile predispuse la aceasta maladie. 

Risc scazut: ‘ femeile fara activitate sexuala si cele la care s-a practicat histerectomia totala ‘ femeile la care s-au practicat examene citologice cervicale periodic in timpul vietii. 

Risc mediu: ‘ femeile cu activitate sexuala, dar mai ales cele care au facut avorturi multiple. 

Risc crescut: ‘ persoanele care si-au inceput viata sexuala precoce (sub varsta de 20 de ani) si cu parteneri sexuali multipli ‘ persoanele cu nivel social scazut si igiena sexuala deficitara. Mod de prevenire: control ginecologic o data la sase luni unde se va efectua testul Papanicolau. 

Important din punctul de vedere al doamnei doctor Nitipir este stilul de viata. “Nu mai avem certitudinea ca alimentele pe care le mancam sunt sanatoase, fie ca este vorba de legume, fructe, carne sau branzeturi. De aceea trebuie sa eliminam toti factorii nocivi cunoscuti din viata noastra. Pentru doamnele care fumeaza, primul pas ar fi sa renunte definitiv la fumat. 

Aerul pe care il respiream este poluat. Atunci de ce sa ne facem rau singuri fumand? Plus ca nu doar plamanii au de suferit. Tutunul slabeste sistemul imunitar al organismului, iar femeile fumatoare sunt mult mai predispuse la infectia cu HPV decat cele nefumatoare. Trebuie sa fim constienti ca nu putem evita tot ceea ce este nociv. Dar putem sa ne asiguram fara prea mari eforturi un stil de viata sanatos si corect, unde dieta plina de alimente care intaresc imunitatea organismului trebuie pusa pe primul loc. Trebuie sa fim echilibrati si sa nu facem excese. Sa nu renuntam la activitatea fizica indiferent de cat de ocupati am fii, ne recomanda Cornelia Nitipir. 

Vaccinul anti-HPV Conform “Entre nousi, revista europeana a sanatatii sexuale, anul 2007 este unul cu mari realizari din punctul de vedere al combaterii cancerului de col uterin. Doua mari companii farmaceutice, Merck & Co. Inc si GlaxoSmithKline Biologicals, in urma studiilor si cercetarilor din ultimii ani, au obtinut licenta pentru fabricarea vaccinurilor impotriva virusului Papilloma. Ambele vaccinuri se gasesc acum si in Romania. Multe tari dezvoltate din lume incearca sa introduca vaccinurile in sistemele publice de sanatate, printre cele obligatorii, aceasta fiind solutia optima de indepartare definitiva a cancerului de col uterin. Daca vaccinarea s-ar face gratuit, cancerul de col uterin ar putea fi considerat o amintire urata. 

Pentru a fi eficient, vaccinul trebuie administrat fetelor cu varste pana in 12 ani sau celor care nu si-au inceput viata sexuala. Insa cei doi producatori au ridicat limita de varsta pana la 26 de ani. Vaccinul nu mai are efect la persoanele deja infectate cu HPV. Iar la femeile care nu au fost infectate cu HPV, testele efectuate au demonstrat ca vaccinul protejeaza intr-o masura mai mare de 90%. Daca infectia nu este tratata poate duce la cancer in urmatorii 20 de ani. In tot acest timp, modificari precanceroase pot fi detectate pe colul uterin si depistarea precococe a acestor modificari este absolut necesara pentru a putea trata sau preveni cancerul. 

Majoritatea ginecologilor europeni, dar si a celor romani recomanda efectuarea unor analize ginecologice si a testelor Papanicolau si la fete cu varste mai mici de 14 ani. Niciodata nu poti crede ca faci suficient pentru sanatatea ta sau a fiicei tale. Vaccinul este administrat intramuscular, in trei doze, pe o perioada de sase luni, si nu previne infectia cu orice tulpina a virusului, ci, in functie de producator, previne infectia cu tulpinele 16 si 18 sau 11, 16 si 18.