Castigatorii premiilor BAFTA

Castigatorii premiilor Academiei Britanice de Film (BAFTA), echivalentele Oscarurilor, au fost desemnati in aceasta seara in cadrul unei ceremonii organizate la Londra. Vedeta serii a fost drama “The Hurt Locker“, cu 6 premii si 8 nominalizari, relateaza The Guardian.

Trofeele pentru “Cel mai bun film” si “Cea mai buna regie” i-au fost inmanate lui Kathryn Bigelow, care ar putea deveni prima femeie din istorie care sa castige un Oscar pentru cea mai buna regie. Ea a dedicat premiile unei incercari nesfarsite de a gasi calea catre pace.

Drama de razboi a mai primit premiile pentru “Cea mai buna imagine”, “Cel mai bun montaj”, “Cel mai bun sunet” si “Cel mai bun scenariu original” (Mark Boal).

Avatar“, concurentul lui Bigelow pe toata durata serii, a castigat doar doua masti BAFTA, pentru “Cele mai bune efecte vizuale” si “Cea mai buna scenografie”.

Cel mai bun scenariu adaptat a fost considerat „Up in the air”, realizat de Jason Reitmen si Sheldon Turner.

Trofeul pentru cel mai bun film britanic a mers catre „Fish Tank” si nu catre “An Education“, asa cum se asteptau criticii.

Premiul la una dintre cele mai disputate categorii, “Cel mai bun film in alta limba decat engleza”, i-a revenit lui Jacques Audiard, pentru “Profetul”. Incantat, regizorul a declarat ca daca va avea vreodata o fata, o va boteza “Bafta”.

Singura distinctie bifata de favoritul “An Education” in aceasta seara a fost pentru “Cea mai buna actrita intr-un rol principal” (Carey Mulligan). “Cel mai bun actor intr-un rol principal” a fost considerat Colin Firth (“A Single Man“).

Cristoph Waltz a primit premiul pentru „Cel mai bun actor intr-un rol secundar”, gratie prestatiei sale din “Inglourious Basterds“. Cea mai buna actrita intr-un rol secundar a fost desemnata Mo’nique, pentru prestatia din „Precious”.

La categoria „The Orange Rising Star” a castigat Kristen Stewart (“Adventureland” si “Twilight”), pe baza voturilor fanilor.

Cel mai bun regizor britanic debutant a fost desemnat Duncan Jones, pentru thriller-ul SF „Moon”, in care a jucat si Kevin Spacey.

Juriul a ales “I Do Air” ca cel mai bun scurtmetraj si “Mother of Many” ca cel mai bun scurtmetraj de animatie.

Premiul pentru cea mai buna muzica si cel mai bun lungmetraj de animatie au revenit animatiei Pixar “Up”.

Cel mai bun machiaj, cele mai bune costume si cea mai buna coafura au fost atribuite peliculei „The Young Victoria”.