O carte clasica, “Batranul si marea”

Ernest Hemingway este cel care semneaza o carte monumentala, o adevarata opera de nota 10. “Batranul si marea” este o carte clasica ce ar trebui sa fie citita de toti cei care isi cauta si care se lupta sa-si indeplineasca destinul.

Unii pot sa spuna ca aceasta carte o citesc adolescentii sau tinerii care abia incep sa descopere literatura adevarata, clasicii. Dar eu cred ca aceasta carte nu este pentru o anumita varsta si daca ai trecut un anumit prag al varstei trebuie sa o lasi in biblioteca pentru generatiile viitoare.

Este pacat sa nu citesti ceva ce te va face sa te intelegi mai bine. Pentru ca aceasta carte este o experienta de viata sau daca vreti o viata intreaga redata cu ajutorul unor cuvinte negre si frumoase asezate pe o foaie alba de hartie. Este o parabola, o lectie pe care o poti intelege atunci cand esti pregatit, asa ca indrazneste si citeste aceasta carte si vezi ce se intampla acolo unde conteaza, in interiorul tau.

Cartea prezinta un batran pescar care este urmarit de ghinion. 84 de zile nu reuseste sa prinda nimic. El are un singur suflet care ii sta alaturi, un tanar viitor pescar care nu il va mai insoti pe batran din cauza interdictiei data de parintii sai. Dar intr-o zi norocul batranului se schimba si prinde in undita un peste imens, cu care se lupta doua zile si doua nopti. In cele din urma reusind sa-i vina de hac. Dar fiind atat de mare si de greu, dupa cateva peripetii in larg, batranul ajunge in sat doar cu scheletul imensului peste ca semn al triumfului sau.

Pare o poveste simpla si daca o vezi asa inseamna ca asa vedeti si viata, deoarece aceasta carte face referire la lupta omului cu viata, cu natura, cu menirea sa pe acest pamant.

Totul are o semnificatie si noi trebuie sa o intelegem si trebuie sa meditam asupra ei. Abia atunci puteti sa spuneti ca a-ti citit cu adevarat cartea.

Au existat si oameni care au apreciat-o, sper sa o faceti si voi, deoarece in 1953 Ernest Hemigway primea Premiul Pulitzer pentru frumoasa sa lucrare. Va invit sa descoperiti o carte frumoasa, clasica, ce nu va fi niciodata depasita de vremuri. Este una dintre acele carti care trebuie sa te schimbe atunci cand o termini de citit si sa incepi sa te cunosti pe tine.