Ce este o emotie si cum ne influenteaza?

Furia, bucuria, frica, tristetea, dezgustul si frica sunt cateva dintre emotiile de baza pe care le experimentam de-a lungul vietii. Aflati ce sunt emotiile, cum ne influenteaza si multe alte curiozitati despre ele.

In general, fiintele umane au o serie de emotii de baza, asa cum sunt reprezentate in filmul Inside out. Acum, doar pentru ca le avem nu inseamna ca stim neaparat totul despre ele, nu-i asa? Ati putea explica ce este o emotie?

Emotiile au fost intotdeauna legate de creierul antic, care se numeste archicortex sau creierul primitiv : sistemul limbic, care este alcatuit din diverse structuri cerebrale (talam, hipotalamus, hipocamp, amigdala, sept, creier central si corpus callosum). Acestea provoaca raspunsuri organice si fiziologice la prezenta stimulilor emotionali.

Sistemul limbic interactioneaza foarte rapid cu sistemul endocrin si cu sistemul nervos autonom si, in general, nu mediaza structuri cerebrale superioare ale neocortexului. Prin urmare, este legat de atentie, memorie, comportament si instincte sexuale.

Acesta este teritoriul de studiu al psihoimunoneuroendocrinologiei (PINE) , care studiaza legaturile dintre patru sisteme: mintea, sistemul imunitar , sistemul nervos central si endocrina. Cel mai interesant dintre toate, emotiile sunt punctul de convergenta.

Exista nenumarate moduri in care sistemul nervos central si sistemul imunitar comunica: caile biologice care fac mintea, emotiile si corpul sa nu fie separate, ci in mod intim interrelationate.

Mesagerii chimici care opereaza cel mai mult in creier si in sistemul imunitar sunt cei care sunt cei mai densi in zonele nervoase care regleaza.

Ce este o emotie?

O emotie este o stare afectiva, o reactie subiectiva la mediu care este insotita de schimbari organice (fiziologice si endocrine) de origine innascuta, influentate de experienta. Este o stare care apare brusc si brusc, sub forma unor crize mai mult sau mai putin violente si mai mult sau mai putin temporare.

Emotiile de baza descrise de Darwin (1955) au un caracter adaptativ si sunt alcatuite din: furie, bucurie, dezgust, tristete, surpriza si frica. La acestea, Ekman si Friesen (1969, 1971, 2003) au adaugat depreciere.

Sunt emotii cu noi de cand ne-am nascut?

Da. Abia avem cateva luni, dobandim emotii primare, cum ar fi frica, furia sau bucuria. Este suficient sa observam bebelusii pentru a realiza ca aceste emotii sunt biologice, ele vin deja in ambalajul nostru de la nastere si mai tarziu vor fi perfectionate cu interactiunea sociala.

Unele animale impartasesc cu noi aceste emotii de baza. Cu toate acestea, este de remarcat faptul ca acestea la om sunt din ce in ce mai complexe , datorita de limbaj . Acest lucru se datoreaza folosirii simbolurilor, semnelor si semnificatiilor, impreuna cu limbajul paraverbal, comunicarea si expresia emotionala.

Acum, trebuie luat in considerare faptul ca exista nuante si ca fiecare experimenteaza fiecare emotie intr-un mod anume , in functie de experientele anterioare, de invatare, de caracter si de situatia specifica. Din acest motiv, nu toti oamenii manifesta bucurie sau dezgust in acelasi mod.

Dupa cum am comentat, in timp ce unele dintre reactiile fiziologice si comportamentale care declanseaza emotiile sunt innascute, altele pot fi dobandite. Aceste emotii primare produc efecte asupra sistemelor.

Emotia fricii ne permite sa ne aparam sau sa anticipam o amenintare sau un pericol care produce anxietate, incertitudine, nesiguranta; In timp ce surpriza produce soc, uimire, chiar pervers, este foarte tranzitorie si ne permite sa oferim o abordare cognitiva pentru a sti ce se intampla intr-un mediu dat, extinzand campul perceptiv.

Aversiunea este exprimata prin dezgust sau dezgust si avem tendinta de a ne indeparta de obiectul care produce respingere, astfel incat sa ne protejam; Furia este furie, manie, resentimente, furie, iritabilitate – fara a merge la extreme – ceea ce face posibila stabilirea limitelor si este motivant.

Bucuria implica distractie, euforie, multumire. Fiind cauze fericit un sentiment de bunastare, securitate si induce si se refera la cota. Si, in sfarsit, tristetea poate fi exprimata ca durere, singuratate, sau pesimism, si permite introspectie si reflectie.