Ce face COVID-19 creierului tau?

In cursul celei de-a treia saptamani a lunii martie, in conditiile in care Covid-19 incepea sa cuprinda orasul Detroit, o ambulanta a gonit pe strazile orasului spre spitalul Henry Ford. Inauntru, un angajat al unei companii aeriene in varsta de 58 de ani s-a straduit sa inteleaga ce i se intampla. La fel ca sute de alti pacienti cu Covid-19 care inunda camerele de urgenta ale orasului, femeia avea febra, tuse si dureri musculare. Dar si altceva se intampla – ceva care o facuse brusc dezorientata, incapabila sa-si aminteasca altceva decat numele ei.

Medicii de la Henry Ford au testat-o pe femeie pentru Covid-19, dovedindu-se in cele din urma a fi pozitiva. De asemenea, au comandat scanari CT si RMN. Imaginile au aratat un creier inflamat, pliurile sale umflandu-se impotriva craniului pacientului. Pe ecranul computerului, leziunile albe punctau sectiunea cenusie – fiecare plin de neuroni morti in regiuni care transmit in mod normal semnale senzoriale, regleaza vigilenta si acceseaza amintirile. Pe ecran apareau albi. Dar in reteaua electrica a creierului pacientului, acele zone se intunecasera.

Medicii ei au diagnosticat o afectiune periculoasa numita encefalopatie hemoragica necrotizanta sau ANE, pe care au detaliat-o in revista Radiology luna trecuta. Este o complicatie rara cunoscuta de a insoti ocazional gripa si alte infectii virale, desi de obicei la copii. Cu gripa, oamenii de stiinta cred ca o astfel de afectare a creierului este cauzata nu atat de virusul insusi, ci de molibulele moleculelor care induc inflamatia numite citokine, care sunt uneori produse in exces de sistemul imunitar al organismului in timpul unei infectii. Oamenii de stiinta inca incearca sa isi dea seama daca acelasi lucru este valabil si pentru Covid-19, sau daca coronavirusul numit SARS-CoV-2 invadeaza direct sistemul nervos.

Pana acum, cunoasteti probabil caracteristicile tipice ale Covid-19, boala care a ucis pana acum peste 125.000 de oameni din intreaga lume: febra, tuse, dificultati de respiratie. Dar povesti despre alte simptome mai ciudate – dureri de cap, confuzie, convulsii, furnicaturi si amorteala, pierderea mirosului sau a gustului – s-au zbuciumat de la primele saptamani. Datele publicate cu privire la cat de frecvent se manifesta boala in aceste tipuri de simptome neurologice sunt inca rare, iar expertii spun ca acestea apar probabil intr-o minoritate din cele 2 milioane de infectii cu Covid-19 la nivel mondial. Dar pentru medici, acestea sunt importante, deoarece unele dintre aceste simptome noi pot necesita o linie de tratament diferita, una destinata creierului si nu corpului.

,,Medicamentele pe care le folosim pentru a trata orice infectie au penetrari foarte diferite in sistemul nervos central“, spune S. Andrew Josephson, neurolog la UC San Francisco. Majoritatea medicamentelor nu pot trece de bariera sange-creier, un zid viu in jurul creierului. Daca coronavirusul incalca bariera sange-creier si infecteaza neuronii, acest lucru ar putea ingreuna gasirea de tratamente eficiente.

In momentul de fata, multi medici incearca o abordare in doua puncte. Primul este gasirea medicamentelor antivirale care pot reduce rapiditatea cu care se reproduce SARS-CoV-2. Adesea se combina asta cu steroizii, pentru a impiedica sistemul imunitar sa fie suprasolicitat si sa produca inflamatii care pot fi daunatoare de la sine. Daca medicii ar sti ca oamenii au coronavirus in creierul lor, asta ar modifica ecuatia. Spre deosebire de plamani, creierul nu poate fi pus pe un ventilator.

Primele rapoarte ale Covid-19 care afecteaza sistemul nervos central au aparut pe serverul de preimprimare medRxiv la sfarsitul lunii februarie, postat de neurologii din Wuhan, China, unde a inceput focarul. Analizand inregistrarile de sanatate de la 214 de pacienti internati la Spitalul Uniunii din Universitatea de Stiinte si Tehnologie din Huazhong, echipa a descoperit ca 36,4 la suta dintre acesti pacienti au prezentat semne de probleme legate de sistemul nervos.

Cele mai frecvente simptome pe care le-au observat au fost dureri musculare, dureri de cap, ameteli sau confuzie – care tind sa se manifeste in timpul oricarei infectii virale, in special la persoanele in varsta. Cativa pacienti au prezentat simptomele neurologice mai distincte, incluzand accidente vasculare cerebrale, convulsii prelungite si un simt al mirosului disparut. La cel putin unii dintre pacienti, in special la cei cu dureri de cap, simptomele neurologice au inceput cu cateva zile inainte de aparitia tusei si a febrei. Caderea? Medicii trebuie sa ia in considerare functia modificata a creierului ca fiind o cauza de testare pentru SARS-CoV-2, pentru a ,,evita diagnosticul intarziat sau diagnosticarea gresita si prevenirea transmiterii“, au scris autorii intr-o versiune revizuita de la egalitate a studiului publicata in jurnalul JAMA Neurologie. Nerecunoasterea acestor semne de avertizare timpurie ar putea duce la externarea pacientilor si expunerea altora la virus, au scris ei.