Ce impozite cred saracii ca ar trebui sa plateasca bogatii?

Pe fondul alegerilor prezidentiale din Statele Unite, presedintele democrat Barack Obama si contracandidatul sau republican Mitt Romney se intrec in a raspunde la intrebarea din titlu pe placul majoritatii alegatorilor. Dilema este insa una de interes global. O analiza a variantelor posibile a fost facuta de CNN Money. In calcul a fost luat faptul ca raspunsul este strict legat de lamurirea altei probleme: „Care este definitia bogatilor”.

Majoritatea oamenilor considera ca milionarii si miliardarii sunt bogati. E un raspuns facil. Dar unde anume sunt limitele inferioare este mai greu de definit. Un sondaj de opinie realizat in Statele Unite in pragul alegerilor prezidentiale le-a cerut americanilor sa precizeze de cat e nevoie ca sa fie considerati bogati in comunitatea din care fac parte. 39% din americani au raspuns ca o suma cuprinsa intre 100.000 si 250.000 de dolari este suficienta pentru o familie de patru membri. Alti 30% din respondenti au declarat ca e nevoie de peste 250.000 de dolari pentru a fi etichetat astfel.

Cel mai des, bogatii Americii sunt definiti drept 1% din americanii platitorii de taxe federale din SUA, adica aceia care au un venit brut ajustat estimat in 2009 la cel putin 343.927 de dolari, arata analiza CNN Money. Ei au castigat aproape 17% din venitul brut ajustat al tarii si au platit mai mult de 37% din taxele pe venit colectate de stat. Privind lucrurile din alt unghi, rata de taxare efectiva a acestei categorii, adica venitul brut ajustat divizat la taxele pe venit, a fost de doua ori mai mare decat media nationala din SUA. O subramura mai bogata a acestui grup, primii 0,1%, au avut un venit net de cel puin 1,43 milioane de dolari. Acestia sunt cei care au platit 17% din taxele pe venit colectate.

Totusi, folosirea venitului net ca indice al bogatiei si luarea in calcul doar a taxelor pe venit platite la nivel federal are propriile limitari. In primul rand, venitul net nu ofera o imagine de ansamblu asupra veniturilor totale. CNN Money arata ca in SUA exista indivizi bogati care platesc foarte putin sau nu platesc deloc taxe pe venituri pentru ca acestea sunt realizate din surse nesupuse taxarii, cum ar fi, de exemplu, obligatiunile municipale scutite de taxe. Taxele federale pe venit deocamdata nu reflecta povara totala asupra unei gospodarii. Din calcul sunt excluse impozitele pe salarii, impozitele imobiliare si taxele pe profit sau pe veniturile unei firme.

Centrul pentru Politicile de Taxare incorporeaza in calculele sale perspective mai largi cu privire la venituri ai la efectul taxelor asupra avutiei. Institutia a aratat ca in Statele Unite, in 2009, indivizii care au avut venituri de peste 1 milion de dolari au platit aproximativ 16% din totalul taxelor federale colectate in acel an. Concluzia analizei CNN Money este ca nu poate fi identificat un raspuns corect la intrebarea „Cat trebuie sa plateasca bogatii”. Majoritatea americanilor raspund pur si simplu „mai mult”!

Presedintele Obama vrea ca familiile cu venituri de peste 250.000 de dolari sa plateasca mai mult. Mitt Romney sustine ca bogatii trebuie sa plateasca la fel ca pana acum, dar nu este inca foarte clar cum defineste el bogatii.

Romanii au o parere foarte proasta despre cei bogati

Un studiu facut de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) arata ca romanii nu au opinii prea diferite de cele ale americanilor. 73% dintre conationalii nostri considera ca bogatii ar trebui sa plateasca impozite mai mari, iar 84% considera ca ei sunt cei care ar trebui sa contribuie la scoaterea tarii din criza. 48% din cei intervievati sunt chiar mai drastici si considera, pe vechea traditie comunista, ca statul trebuie sa limiteze veniturile celor bogati.

Studiul realizat de IRES in luna martie a acestui an a aratat ca romanii, in proportie de 61%, au o parere foarte proasta despre cei bogati, iar dintre respondenti 62% declara ca romanii avuti au facut bani incalcand legile. Alti 15% considera ca pilele si relatiile au fost factorii de imbogatire. 

66% din romani spun ca actualul impozit pe venit este prea mare, iar 74% considera ca impozitarea unica este incorecta. Un alt lucru scos in evidenta de sondajul IRES este ca 90% din romani considera ca majoritatea concetatenilor sunt saraci, iar 41% din cetatenii Romaniei sunt de parere ca principala cauza a saraciei este „nedreptatea din tara”.

Ce le mai ramane celor care considera ca bogatii ar trebui sa plateasca impozite mai mari ar fi sa incerce sa si castige mai multi bani pentru a simti cat de placut este sa plateasca impozite mai mari decat altii, fara a primi nimic mai mult in schimb.