New York by night – 5 locuri de neratat

New York-ul in timpul zilei este un adevarat spectacol al strazii, al multimii eterogene de oameni pe care nu te poti plictisi studiind-o. Insa cand apune soarele, orasul devine o poveste a sutelor de mii de lumini care se vad in zgarie nori, a panourilor publicitare uriase si a rochiilor sexy si elegante pe care le poti vedea la cozile din fata barurilor si teraselor panoramice.  

1. Empire State Building – New York-ul vazut de sus

4 cozi, 45 de minute, 86 de etaje. Insa a meritat fiecare minut de asteptare. Cand am pasit pe terasa panoramica a Empire State Building si am vazut New York-ul scufundat in bezna, pus in valoare doar de multimea de luminite am ramas fara cuvinte.

La cateva zile distanta am vazut acelasi New York, de sus, dar de data asta pe lumina, din cladirea Rockefeller si nu mi s-a parut ca are la fel de mult farmec. Asa ca va recomand calduros sa urcati in Empire State Building dupa inserat. O sa uitati de cei 22 de dolari dati pe bilet si de timpul petrecut la cozi imediat ce-ati ajuns sus. E deschis pana la miezul noptii.

2. Times Square – un colt de New York luminat de reclame uriase

O intersectie pe care locuitorii din New York fac tot posibilul sa o ocoleasca. Nu de alta, dar e tot timpul plina ochi de turisti avizi de poze. Iti faci cu greu loc printre ei, pierzand cateva minute sa depasesti multimea. Asa ca e mai eficient sa faci un ocol de un bloc, doua.

Insa noaptea, cu ochii la panourile publicitare imense si foarte colorate aproape uiti ca trebuie sa dai din coate ca sa inaintezi. Sau sa ai rabdare si sa te misti in ritmul lent al multimii. Ziua am strambat din nas si m-am intrebat de ce-o fi asta cel mai vizitat loc din lume. Abia cand m-am nimerit acolo noaptea, mi-am zis ca ar fi fost pacat sa nu-l vad.

3. Brooklyn Heights Promenade – Manhattan-ul vazut de peste apa

Se zice c-ar fi unul dintre cele mai romantice locuri din New York si tind sa dau dreptate cui spune asta. Am ajuns chiar la apus pe promenada si m-am bucurat in liniste de privelistile asupra Manhattan-ului vazut pe un cer rosiatic. Da, liniste, ceva rar intalnit pe-acolo. Erau doar cativa oameni care se plimbau agale si cateva perechi de porumbei care se giugiuleau de zor.

Tot de-aici se vede frumos si Brooklyn Bridge. Fiind destul de aproape puteti sa va plimbati si pe el, insa va trebui sa lasati linistea in urma si sa infruntati zgomotul masinilor care trec pe cele 6 benzi dedicate. 

4. Jane Ballroom Hotel – cu lupa pe viata de noapte din New York

Am avut de asteptam vreo 15 minute pana sa putem intra in barul hotelului Jane. Si a trebuit sa trecem de doi bodyguarzi fiorosi care ne-au verificat cu atentie data nasterii din pasapoarte.

Insa odata ajunsi acolo mi s-a parut ca am intrat intr-o alta lume. Imaginati-va o incapere mobilata in stil antique, cu un glob imens atarnat de tavan, semineu, canapele confortabile si semiintuneric. Multi tineri imbracati de ocazie, multe “little black dresses”, cocktailuri, beri si sampanie. Un DJ care mixa de pe un Mac pentru o incapere plina pana la refuz.

A fost o experienta unica si din ce inteleg, una dintre putinele accesibile din New York. Zic asta pentru ca in majoritatea cluburilor astepti la o coada infernal de lunga pana sa poti intra, iar ca sa rezervi o masa trebuie sa platesti sute de dolari pe o sticla de bautura.

La Jane Ballroom Hotel nu ne-a pus nimeni sa platim nimic, dar bauturile comandate la bar, normal, iar coada de la intrare, de vreo 15 – 20 de persoane s-a miscat foarte repede. O experienta pe care n-ar trebui sa o ratati daca vreti o mostra din viata de noapte a New York-ului.

5. Barurile panoramice din Meatpacking District, la apus

Printre palmieri si umbrelute, la etajul 40, m-am simtit ca pe o insula tropicala, iar panorama cu zgarienori la apus a fost un bonus. O atmosfera greu de descris in cuvinte, cu muzica faina, mult zumzet pe fundal, cocktailuri inedite si creveti scufundati intr-un sos curry delicios.

Noi am ajuns pe la sase jumatate si ne-au gasit repede o masa, insa seara se aglomereaza si e recomandat sa va faceti rezervare sau sa va inarmati cu multa rabdare.

Din pacate nu mai tin minte cum se numea barul asta panoramic, insa in Meatpacking district sunt mai multe astfel de locuri in care puteti servi o gustare delicioasa intr-o atmosfera tipic New yorkeza.