CE investigheaza transferul planificat de terenuri publice catre investitori privati din Bucuresti

Comisia Europeana (CE) a solicitat autoritatilor romane informatii despre proiectul de lege care transfera 42 de hectare de teren din nordul Bucurestiului de la stat la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), au declarat pentru surse familiare cu aceasta chestiune Libertatea zilnic.

Parlamentul a aprobat transferul gratuit al acestui teren, care are o valoare estimata de piata de 300 milioane EUR.

Uniunea Salvati Romania (USR) si UDMR au trimis acest proiect de lege Curtii Constitutionale, care va discuta problema in sedinta sa din 11 noiembrie.

USR a acuzat proiectul ca este o ,,frauda imobiliara multipartita”, deoarece valoarea terenului este estimata la 300-400 milioane EUR.

Proiectul de lege a fost initiat de Partidul Miscarii Populare (PMP) al fostului presedinte Traian Basescu si sustinut de principalul partid de opozitie – Partidul Social Democrat (PSD) si de partidul de guvernamant – Partidul National Liberal (PNL).

Comisia Europeana a initiat anchete asupra cazului ca raspuns la o petitie depusa de investitorul imobiliar sud-african NEPI Rockastle, care acuza ca actul normativ favorizeaza grupul Iulius, controlat de omul de afaceri local Iulian Dascalu, au spus sursele.

Grupul Iulius si Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) au anuntat deja un parteneriat pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar mixt in valoare de 2,87 miliarde EUR pe acest teren.

Intre timp, NEPI Rockcastle si-a exprimat interesul de a participa la o licitatie publica pentru selectarea dezvoltatorului acestui proiect imobiliar.

NEPI Rockcastle a emis luni, 9 noiembrie, o declaratie in care a confirmat ca a notificat CE.

“Suntem increzatori ca institutiile nationale si europene competente vor sprijini concurenta loiala intre investitori si un mediu de afaceri sanatos”, au declarat reprezentantii NEPI.

Actualizare: Iulius Group a emis o declaratie marti, 10 noiembrie, spunand ca nu are capacitate sau implicare in demersul legislativ pe care NEPI Rockcastle l-a trimis catre CE.

,,Modificarea Legii Camerelor de Comert 335/2007, adoptata de Parlamentul Romaniei la 3 septembrie 2020, confera Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) dreptul de proprietate asupra terenului pe care se afla Expozitia Romexpo Centrul este amplasat in prezent, in scopul dezvoltarii ulterioare […] terenul nu este transferat in proprietatea IULIUS si Grupul IULIUS va plati o taxa de suprafata pentru utilizarea terenului, la rata pietei si in conformitate cu prevederile contractuale pentru sa fie convenit in parteneriatul cu CCIR, odata ce statutul juridic al terenului va fi definit “, au declarat reprezentantii Grupului Iulius.

“In acest context, inducerea ideii ca IULIUS Group sa obtina un presupus ajutor de stat este in mod evident eronata si poate dezinforma opinia publica. Avem deplina incredere in instantele romane si in autoritatile europene, precum si in capacitatea lor de analiza “, au adaugat reprezentantii grupului.

Analiza CE este la inceput si nu este clar cat va dura sau care va fi scopul sau. In cel mai rau caz, Comisia poate initia o procedura contraventionala impotriva Romaniei, dupa care poate sesiza Curtea Europeana de Justitie.