Arheologii din Romania descopera veneratul mormant al regelui maghiar

O echipa de arheologi din Ungaria si Romania saluta descoperirea aproape sigura a mormantului unui rege maghiar medieval, sarbatorit pentru acordarea unei celebre harti.

O echipa de arheologi din Romania a stabilit ca mormantul pe care l-au gasit in partea de vest a tarii apartine unuia dintre cei mai venerati regi medievali ai Ungariei, Andrei al II-lea.

Fiul lui Bela al III-lea, Andrei al II-lea a acordat Taurul de Aur din 1222 , precizand drepturile si privilegiile de baza ale nobilimii si clericilor maghiari, precum si limitele puterilor monarhului.

Mormintele din secolul al XIII-lea au fost dezgropate de arheologi, care sunt de origine romana si maghiara, pe locul unei foste biserici cisterciene din judetul Timis, in Romania de astazi.

Balazs Major, care a coordonat sapatura, a declarat ca este 99% sigur ca mormintele pe care le-au descoperit apartin regelui Andrei al II-lea si celei de-a doua sotii a sa, Yolanda de Courtenay.

,,Anul trecut, am fost 95% siguri ca am gasit mormantul regal, care a crescut la 99% in acest an”, a spus Major despre concluziile lor preliminare despre descoperire, care a fost facuta in vara anului 2019.

,,Intre altar [al bisericii] si mormintele de anul trecut, exista inca un bloc neexcavat; pana cand il deschidem, lasam acolo 1% [din] incertitudine “, a declarat Major pentru agentia de stiri din Ungaria, MTI.

Sapatura a fost efectuata de Institutul Arheologic al Universitatii Catolice Pazmany Peter din Ungaria si Muzeul regiunii Banat, caruia ii apartine Tara Timisului. Regiunea a apartinut Ungariei inainte ca granitele sa fie schimbate dupa primul razboi mondial.

Sapatura a inceput in 2013 si a fost coordonata de Balazs Major si Daniela Tanase.

Andrei al II-lea i-a succedat lui Laszlo al III-lea pe tron in 1205. Prima sa sotie, Gertrude de Meran, a fost ucisa de nobili rebeli in 1213.

Aproape un deceniu mai tarziu, dupa ce s-a intors de la nefericita cruciada in Tara Sfanta, baronii suparati satui de extravagantele si excesele sale l-au fortat sa recunoasca Bullul de Aur, care a impus limitari fara precedent asupra stapanirii monarhului si este considerat raspunsul Ungariei la engleza Magna Carta.

Ramasitele manastirii cisterciene Egres, fondata in 1179, sunt situate la doar cativa kilometri de granita cu Ungaria, in judetul Temes din Romania. Aici au fost ingropati Andrei al II-lea si sotia sa Yolanda. In 2013, a fost lansat un program comun de cercetare de catre Institutul de Arheologie al PPKE si Muzeul local din Banat, competent cu misiunea de a gasi mormantul cuplului regal.

Fiul lui Bela al III-lea, Andrew (~ 1177-1235) a succedat lui Laszlo al III-lea pe tron in 1205. Desi domnia sa a fost departe de a fi zilele de glorie ale istoriei maghiare din punct de vedere economic sau militar, datorita actiunilor sale legale, el este inca considerat ca fiind unul dintre cei mai semnificativi regi ai dinastiei Arpad.

Interese puternice funciare l-au obligat sa cheltuiasca fonduri regale atat de nesabuit, incat coroana a fost in curand saracita si dependenta de proprietatile feudale, ceea ce a redus in curand Ungaria la un stat de aproape anarhie. Opunandu-se prodigalitatii adeptilor germani ai primei sotii a lui Andrew, Gertrude din Merania, nobili rebeli au ucis-o in 1213 (eveniment care a inspirat celebra drama ,,Bank Ban” a lui Jozsef Katona). Patru ani mai tarziu a pornit intr-o nefericita cruciada in Tara Sfanta.