UE impune tarife pentru 4 miliarde de dolari SUA pentru marfurile din Boeing

Uniunea Europeana inainteaza cu un plan de a atinge 4 miliarde de dolari (3 miliarde de lire sterline) de bunuri americane cu tarife ca pedeapsa pentru subventiile SUA pentru Boeing.

Taxele, autorizate de Organizatia Mondiala a Comertului luna trecuta, intra in vigoare marti si afecteaza articole precum tractoare, ketchup si suc de portocale.

UE a spus ca inca mai spera sa rezolve lupta, care a vazut SUA impunand tarife pentru produsele europene anul trecut.

Un oficial comercial a declarat ca alegerile lui Joe Biden ar putea ajuta la ,,repornirea” discutiilor.

Comisarul european pentru comert, Valdis Dombrovskis, a declarat ca UE doreste sa vada ambele parti sa isi elimine tarifele respective, care sunt rezultatul unei lupte de lunga durata privind sprijinul acordat statului Boeing si rivalului european Airbus.

“Eliminarea acestor tarife este un castig-castig pentru ambele parti, in special cu pandemia care face ravagii in economiile noastre”, a spus domnul Dombrovskis.

,,Avem acum ocazia de a reporni cooperarea noastra transatlantica si de a lucra impreuna in vederea atingerii obiectivelor noastre comune”.

Reprezentantul american al comertului, Robert Lighthizer, care a ocupat functia de lider comercial american in cadrul lui Donald Trump, a declarat ca SUA a fost ,,dezamagita” de aceasta miscare.

“Presupusa subventie acordata Boeing a fost abrogata in urma cu sapte luni”, a spus el intr-un comunicat. “UE si-a proclamat de mult angajamentul de a respecta regulile OMC, dar anuntul de astazi arata ca o fac doar atunci cand le este convenabil”.

Lupta de lunga durata

Lupta pentru subventiile pentru aeronave pentru Boeing si rivala europeana Airbus este anterioara perioadei de domnie a lui Trump, dar tensiunile comerciale dintre cei doi aliati traditionali au crescut in special in timpul mandatului sau.

Anul trecut, OMC a declarat ca SUA este justificata sa riposteze impotriva UE cu marfuri in valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru sprijin acordat Airbus, determinand SUA sa plateasca tarife pentru articole precum anumite whisky-uri, vinuri si branzeturi.

OMC a pronuntat o decizie similara in octombrie in favoarea UE cu privire la sprijinul oferit Boeing.

In ultimele luni, ambele parti au luat masuri, spunand ca corecteaza programele contraventionale. Dar domnul Dombrovskis a spus ca nu s-au inregistrat progrese in directia unei solutii.

“Am precizat tot timpul ca vrem sa solutionam aceasta problema de lunga durata. Din pacate, din cauza lipsei de progrese cu SUA, nu am avut alta optiune decat sa impunem aceste contra masuri”, a spus el.

Avioanele americane importate in Europa vor fi supuse unor tarife de 15%. UE a declarat ca va aplica taxe de frontiera de 25% pentru o lista de alte articole , care include tractoare, ketchup de tutun, suc de portocale, branza cheddar si cartofi dulci.