Ce loc de crestere mai e pentru Apple? Un nou record de capitalizare

Actiunile Apple au crescut, in ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii, cu 1,2%, la nivelul record de 644,13 dolari/titlu, dupa publicarea unei note catre clienti a grupului de investitii Jefferies, potrivit careia compania a inceput productia de iPad mini, o versiune mai mica a tabletei iPad.

Titlurile Apple au avansat cu 15% in acest an, pana la inchiderea tranzactiilor de joi.

Un analist al Jefferies, Peter Misek, a majorat tinta de pret pentru actiunile Apple de la 800 la 900 de dolari/titlu, afirmand totodata ca iPhone 5 va fi „cea mai mare lansare a unui telefon mobil din istorie”.

Pretul de 644,13 dolari/actiune atins vineri confera Apple o capitalizare de piata de 590 de miliarde de dolari. Minimul ultimelor 52 de saptamani, de 354,124 dolari/titlu, a fost atins pe 4 octombrie, potrivit datelor MarketWatch, transmite Bloomberg.

Livrarile de iPad-uri ale Apple au crescut cu 44% in al doilea trimestru din 2012, la 17 milioane de unitati, conferind companiei o cota de 70% pe piata globala, cea mai mare din mai mult de un an, conform datelor companiei de analiza a pietei IHS.

Concurenta nu doarme Yankee Group anticipeaza ca vanzarile mondiale de tablete le vor depasi pe cele de PC-uri pana in 2015, astfel ca Apple se pregateste pentru aparitia unor produse care vor concura iPad.

Microsoft va lansa spre sfarsitul acestui an vanzarea tabletei Surface, in timp ce Google a introdus in iunie pe piata modelul Nexus 7. Anul trecut, Amazon a lansat tableta Kindle Fire.

Daca actiunile Apple vor atinge 900 de dolari/unitate, capitalizarea de piata a companiei va depasi 800 de miliarde de dolari si va fi mai mare decat programul TARP de salvare a companiilor americane cu probleme si programul de stimulare a economiei din primul an al administratiei Obama.

Vin vremuri grele?

Potrivit celor de la zerohedge.com, la actualul nivel, capitalizarea de piata a Apple a depasit-o pe cea a tuturor companiilor din sectorul retail listate in SUA, precum si pe cea a tuturor emitentilor bursieri americani din sectorul semiconductorilor.

„Daca ritmul de crestere din prezent se va mentine, in urmatoarele 5-6 luni Apple va fi mai mare la bursa decat cele doua sectoare de piata luate la un loc”, estimeaza zerohedge.

Analistii site-ului citat scriu, mai in gluma-mai in serios, ca spera ca Apple isi va utiliza rezervele de cash, cifrate la peste 110 miliarde de dolari, pentru a lansa o banca captiva, care sa le permita sa finanteze achizitia de produse Apple, prin credite acordate consumatorilor, intrucat este greu de crezut ca ritmul de crestere al veniturilor acestora va tine pasul cu cel al actiunilor companiei.

„In caz contrar, chiar presupunand ca va fi cool si peste cativa ani sa ai un gadget Apple (asa cum era supercool sa ai un Palm Tungsten acum 10 ani sau un BlackBerry acum 5 ani), Apple, care este detinuta in prezent de circa 250 de fonduri de hedging, va avea cu siguranta probleme din ce in ce mai mari in viitor”, conchide zerohedge.